Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta z prażonymi migdałami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 243764" data-attributes="member: 151"><p>Przepis pochodzi z książki Ciasta i ciastka z serii Le Cordon Bleu Kuchnia domowa wyd.Konemann</p><p></p><p>1 porcja kruchego ciasta-przepis niżej</p><p>1 jajko roztrzepane z kilkoma kroplami wody</p><p>300 ml śmietany kremówki</p><p>350 g migdałów drobno posiekanych</p><p>cukier puder do posypania</p><p></p><p>Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Wysmarowaną formę z wyjmowanym dnem o średnicy22 cm i glębokości 2,5 cm wstawić do lodówki.Ciasto rozwałkować na kształt koła o grubości 2-3 mm(na zdjęciu wygląda na grubsze-tak min.1/2 cm),wyłozyć nim formę i chłodzic w lodówce ok.15 minut.Piec spód ciasta 10 minut kładąc uprzednio na nim papier do pieczenia z fasolą lub grochem.Wyjąć fasolę i papier i dopiekać następne 5-10 min.dopóki środek się nie przyrumieni.Wyjąć i pozostawić do przestudzenia. </p><p>Napełnić płytką patelnię zimną wodą.W rondlu o grubym dnie wymieszać śmietanę i posiekane migdały.Gotować mieszając żeby masa nie przywarła do dna.Sprawdzając temperaturę termometrem podgrzac masę do 120 stopni.Gdy zacznie gęstnieć natychmiast wstawić rondel do przygotowanej patelni z zimną wodą.Można też sprawdzić temperaturę bez użycia termometru zanurzająć czubek nozyka najpierw w gęstniejącej masie,a następnie w zimnej wodzie-jeśli masa jest gotowa powinna uformować sie w plastyczną kulkę w momencie ściągania z noża.Nie należy masy gotwać zbyt długo bo może za bardzo stwardnieć.Pozostawić masę na 1 minutę pozwalając pęcherzykom powietrza wydostać się na powierzchnię.Wyłożyć na upieczoną tartę i trzymac w temperaturze pokojowej.Tuż przed podaniem posypac cukrem pudrem.</p><p></p><p>Słodkie ciasto kruche </p><p></p><p>200 g mąki </p><p>duża szczypta soli </p><p>70 g masła schłodzonego </p><p>80 g cukru pudru </p><p>1 jajko lekko roztrzepane </p><p>1-2 kropli esencji lub aromatu waniliowego </p><p></p><p>Przesiać mąkę i sól do miski,wkroić masło w drobnych kawałkach.Rozetrzeć </p><p>masło w mące do konsystencji piasku.Dodac cukier,wymieszać.Zrobić wgłebienie </p><p>w środku i wlać jajko z aromatem.Połączyć wszystko dodając zimnej wody jeżeli </p><p>wyjdzie za suche,lub trochę maki jak zbyt mokre.Uformować kulę i schłodzić 20 </p><p>minut.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 243764, member: 151"] Przepis pochodzi z książki Ciasta i ciastka z serii Le Cordon Bleu Kuchnia domowa wyd.Konemann 1 porcja kruchego ciasta-przepis niżej 1 jajko roztrzepane z kilkoma kroplami wody 300 ml śmietany kremówki 350 g migdałów drobno posiekanych cukier puder do posypania Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Wysmarowaną formę z wyjmowanym dnem o średnicy22 cm i glębokości 2,5 cm wstawić do lodówki.Ciasto rozwałkować na kształt koła o grubości 2-3 mm(na zdjęciu wygląda na grubsze-tak min.1/2 cm),wyłozyć nim formę i chłodzic w lodówce ok.15 minut.Piec spód ciasta 10 minut kładąc uprzednio na nim papier do pieczenia z fasolą lub grochem.Wyjąć fasolę i papier i dopiekać następne 5-10 min.dopóki środek się nie przyrumieni.Wyjąć i pozostawić do przestudzenia. Napełnić płytką patelnię zimną wodą.W rondlu o grubym dnie wymieszać śmietanę i posiekane migdały.Gotować mieszając żeby masa nie przywarła do dna.Sprawdzając temperaturę termometrem podgrzac masę do 120 stopni.Gdy zacznie gęstnieć natychmiast wstawić rondel do przygotowanej patelni z zimną wodą.Można też sprawdzić temperaturę bez użycia termometru zanurzająć czubek nozyka najpierw w gęstniejącej masie,a następnie w zimnej wodzie-jeśli masa jest gotowa powinna uformować sie w plastyczną kulkę w momencie ściągania z noża.Nie należy masy gotwać zbyt długo bo może za bardzo stwardnieć.Pozostawić masę na 1 minutę pozwalając pęcherzykom powietrza wydostać się na powierzchnię.Wyłożyć na upieczoną tartę i trzymac w temperaturze pokojowej.Tuż przed podaniem posypac cukrem pudrem. Słodkie ciasto kruche 200 g mąki duża szczypta soli 70 g masła schłodzonego 80 g cukru pudru 1 jajko lekko roztrzepane 1-2 kropli esencji lub aromatu waniliowego Przesiać mąkę i sól do miski,wkroić masło w drobnych kawałkach.Rozetrzeć masło w mące do konsystencji piasku.Dodac cukier,wymieszać.Zrobić wgłebienie w środku i wlać jajko z aromatem.Połączyć wszystko dodając zimnej wody jeżeli wyjdzie za suche,lub trochę maki jak zbyt mokre.Uformować kulę i schłodzić 20 minut. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta z prażonymi migdałami
Top
Bottom