- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Tarta z ryżu ze szparagami
200 g ryżu
60 g startego żółtego sera
2 jajka
Nadzienie
500 g szparagów zielonych lub białych
4 rzodkiewki
3 jajka
100 ml śmietany
50 g startego żółtego sera
łyżka tymianku
sól, pieprz, masło
1. Ryż gotujemy w 400 ml wody ( Ryż z wodą zagotowujemy,przykrywamy przykrywką ,wyłączamy piec i dusimy przez 20 minut). Odstawiamy do przestygnięcia . Następnie mieszamy z jajkami i serem oraz solimy.
2. Formę (26 cm) smarujemy masłem. Wykładamy ryż i rozprowadzamy tak by powstał jeszcze kant. Wsadzamy do piekarnika na 15 minut w temp 200 stopni.
3. Białe szparagi obieramy a zielony tylko w 1/3 długości. Kroimy na 4 cm kawałki. Rzodkiewki kroimy w cieniutkie plasterki i mieszamy z szparagami. Smietanę mieszamy z jajkami, serem, tymiankiem i solą i pieprzem ( pieprzu małą łyżeczkę). Wszystko mieszamy z warzywami i wylewamy na podpieczony ryż. Piekarnik redukujemy do 180 stopni i zapiekamy przez następne 40 minut.
Ps1. Szparagi wg. tego przepisu wychodzą takie minimalnie al dente ( dla mnie po prostu idealne), ale jeżeli to komuś nie odpowiada, to można je 3-4 minuty wcześniej podgotować.
Ps2. Przepis na 6 osób 403 kcal na osobę, a jako ciekawostka porcja zawiera 397 mg cholesterolu.
Ps3. Przepis pochodzi z czasopisma Gusto 2014/5

200 g ryżu
60 g startego żółtego sera
2 jajka
Nadzienie
500 g szparagów zielonych lub białych
4 rzodkiewki
3 jajka
100 ml śmietany
50 g startego żółtego sera
łyżka tymianku
sól, pieprz, masło
1. Ryż gotujemy w 400 ml wody ( Ryż z wodą zagotowujemy,przykrywamy przykrywką ,wyłączamy piec i dusimy przez 20 minut). Odstawiamy do przestygnięcia . Następnie mieszamy z jajkami i serem oraz solimy.
2. Formę (26 cm) smarujemy masłem. Wykładamy ryż i rozprowadzamy tak by powstał jeszcze kant. Wsadzamy do piekarnika na 15 minut w temp 200 stopni.
3. Białe szparagi obieramy a zielony tylko w 1/3 długości. Kroimy na 4 cm kawałki. Rzodkiewki kroimy w cieniutkie plasterki i mieszamy z szparagami. Smietanę mieszamy z jajkami, serem, tymiankiem i solą i pieprzem ( pieprzu małą łyżeczkę). Wszystko mieszamy z warzywami i wylewamy na podpieczony ryż. Piekarnik redukujemy do 180 stopni i zapiekamy przez następne 40 minut.
Ps1. Szparagi wg. tego przepisu wychodzą takie minimalnie al dente ( dla mnie po prostu idealne), ale jeżeli to komuś nie odpowiada, to można je 3-4 minuty wcześniej podgotować.
Ps2. Przepis na 6 osób 403 kcal na osobę, a jako ciekawostka porcja zawiera 397 mg cholesterolu.
Ps3. Przepis pochodzi z czasopisma Gusto 2014/5