Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta z żurawinami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Aniutka" data-source="post: 1655971" data-attributes="member: 9091"><p>Pyszna, zimowa tarta z zurawinami. Przepis z moichwypiekow.</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>- 1,5 szklanki orzechów włoskich</p><p>- 1 szklanka cukru</p><p>- 2 łyżeczki świeżo otartej skórki z cytryny</p><p>- 1,5 łyżeczki zmielonego cynamonu</p><p>- szczypta soli</p><p>- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków</p><p>- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej</p><p>- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>- 2 szklanki mąki pszennej</p><p>- 160 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę</p><p>- 1 duże jajko</p><p></p><p>W misie malaksera umieścić orzechy włoskie, cukier, skórkę z cytryny, cynamon, sól, gałkę muszkatołową, goździki, proszek do pieczenia i mąkę. Zmiksować do otrzymania konsystencji mąki. Dodać masło i jajko, zmiksować do otrzymania gładkiej kuli ciasta kruchego.</p><p>Ciasto podzielić na dwie części (jedna troche wieksza od drugiej), owiniąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na przynajmniej 1 godzinę.</p><p></p><p>Nadzienie:</p><p>- 500 g żurawiny, świeżej lub mrożonej </p><p>- 1 jabłko, obrane i starte (ja dalam gotowy przecier bo akurat mialam)</p><p>- sok i skórka otarta z jednej cytryny</p><p>- 200 g cukru</p><p>- pół szklanki wody </p><p>Żurawiny umyć, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny oraz z cukrem. W garnuszku z grubym dnem umieścić połowę owoców, dodać starte jabłko, pół szklanki wody i zagotować. Gotować na małym ogniu, aż jabłko będzie mięciutkie (około 15 minut) a część wody odparuje, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodać resztę owoców i gotować około 30 minut (lub krócej), aż całość zgęstnieje i woda odparuje.</p><p></p><p>Forme na tarte (23 lub 25 cm srednicy) wysmarowac tluszczem. Rozwalkowac wieksza czesc ciasta (bedzie sie troche rwalo, lepiej to robic na folii lub papierze do pieczenia) i przeniesc do formy. Na ciasto wylozyc nadzienie. Z drugiej czesci ciasta wyciac, po rozwalkowaniu, paski szerokosci ok. 1.5 cm i ulozyc kratke. Posmarowac roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Aniutka, post: 1655971, member: 9091"] Pyszna, zimowa tarta z zurawinami. Przepis z moichwypiekow. Ciasto: - 1,5 szklanki orzechów włoskich - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki świeżo otartej skórki z cytryny - 1,5 łyżeczki zmielonego cynamonu - szczypta soli - 1/4 łyżeczki zmielonych goździków - 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 szklanki mąki pszennej - 160 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę - 1 duże jajko W misie malaksera umieścić orzechy włoskie, cukier, skórkę z cytryny, cynamon, sól, gałkę muszkatołową, goździki, proszek do pieczenia i mąkę. Zmiksować do otrzymania konsystencji mąki. Dodać masło i jajko, zmiksować do otrzymania gładkiej kuli ciasta kruchego. Ciasto podzielić na dwie części (jedna troche wieksza od drugiej), owiniąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na przynajmniej 1 godzinę. Nadzienie: - 500 g żurawiny, świeżej lub mrożonej - 1 jabłko, obrane i starte (ja dalam gotowy przecier bo akurat mialam) - sok i skórka otarta z jednej cytryny - 200 g cukru - pół szklanki wody Żurawiny umyć, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny oraz z cukrem. W garnuszku z grubym dnem umieścić połowę owoców, dodać starte jabłko, pół szklanki wody i zagotować. Gotować na małym ogniu, aż jabłko będzie mięciutkie (około 15 minut) a część wody odparuje, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodać resztę owoców i gotować około 30 minut (lub krócej), aż całość zgęstnieje i woda odparuje. Forme na tarte (23 lub 25 cm srednicy) wysmarowac tluszczem. Rozwalkowac wieksza czesc ciasta (bedzie sie troche rwalo, lepiej to robic na folii lub papierze do pieczenia) i przeniesc do formy. Na ciasto wylozyc nadzienie. Z drugiej czesci ciasta wyciac, po rozwalkowaniu, paski szerokosci ok. 1.5 cm i ulozyc kratke. Posmarowac roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta z żurawinami
Top
Bottom