Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Tarta ze śliwkami z Marsylii
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 59850" data-attributes="member: 49"><p><strong>Tarta ze śliwkami z Marsylii </strong></p><p> </p><p>25 dag suszonych śliwek </p><p>4 łyżki brandy </p><p>Ciasto: </p><p>1,5 szklanki mąki tortowej </p><p>12 dag masła </p><p>2 łyżki cukru pudru </p><p>2 żółtka </p><p>1/4 łyżeczki soli </p><p>Nadzienie: </p><p>150 ml gęstej śmietany </p><p>1 laska wanilii (roztarta) </p><p>3 jajka </p><p>1/4 szklanki cukru pudru </p><p>4 łyżki dżemu morelowego </p><p>1 łyżka koniaku lub brandy </p><p></p><p>Suszone śliwki zalać brandy i pozostawić, aż wchłoną część alkoholu. Mąkę, sól, masło, cukier i żółtka szybko zagnieść na stolnicy za pomocą noża. Uformować kulę i odstawić do lodówki na około 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i rozłożyć w okrągłej formie. Przed upieczeniem ciasto należy nakłuć widelcem, aby nie podnosiło się w formie. Piec przez około 20 min. w temperaturze 200°C. Na wierzchu ciasta równomiernie rozłożyć namoczone śliwki. W misce utrzeć jaja z cukrem i śmietaną, dodać roztartą wanilię. Wylać na wierzch ciasta i piec przez około 25 min, aż nadzienie się zestali. Po upieczeniu glazurować przetartym i podgrzanym dżemem morelowym z dodatkiem koniaku lub brandy. Tartę można podawać na ciepło lub na zimno oprószoną cukrem pudrem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 59850, member: 49"] [B]Tarta ze śliwkami z Marsylii [/B] 25 dag suszonych śliwek 4 łyżki brandy Ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej 12 dag masła 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1/4 łyżeczki soli Nadzienie: 150 ml gęstej śmietany 1 laska wanilii (roztarta) 3 jajka 1/4 szklanki cukru pudru 4 łyżki dżemu morelowego 1 łyżka koniaku lub brandy Suszone śliwki zalać brandy i pozostawić, aż wchłoną część alkoholu. Mąkę, sól, masło, cukier i żółtka szybko zagnieść na stolnicy za pomocą noża. Uformować kulę i odstawić do lodówki na około 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i rozłożyć w okrągłej formie. Przed upieczeniem ciasto należy nakłuć widelcem, aby nie podnosiło się w formie. Piec przez około 20 min. w temperaturze 200°C. Na wierzchu ciasta równomiernie rozłożyć namoczone śliwki. W misce utrzeć jaja z cukrem i śmietaną, dodać roztartą wanilię. Wylać na wierzch ciasta i piec przez około 25 min, aż nadzienie się zestali. Po upieczeniu glazurować przetartym i podgrzanym dżemem morelowym z dodatkiem koniaku lub brandy. Tartę można podawać na ciepło lub na zimno oprószoną cukrem pudrem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Tarta ze śliwkami z Marsylii
Top
Bottom