Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta ze śliwkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 737644" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Tarta ze śliwkami </strong></p><p></p><p>Na podstawie tomu Ciasta owocowe Encyklopedii Sztuki Kulinarnej D.M. Łebkowskich</p><p></p><p><strong>Ciasto: </strong></p><p>150 g mąki</p><p>100 g masła</p><p>50 g cukru pudru</p><p>1 żółtko</p><p>1 łyżka śmietany</p><p>sól</p><p></p><p><strong>Nadzienie:</strong></p><p>750 g śliwek (ja ważę po wypestkowaniu)</p><p>100 g cukru</p><p>1 łyżka mąki ziemniaczanej</p><p>3 łyżki zmielonych orzechów włoskich</p><p>10 g żelatyny</p><p></p><p><strong>Dekoracja:</strong></p><p>250 ml śmietanki 36 %</p><p>50 g cukru</p><p>12 połówek orzechów włoskich</p><p></p><p>Zagnieść szybko kruche ciasto z powyższych składników i chłodzić je w lodówce przez 30 minut.</p><p>Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Wypestkowane śliwki włożyć do rondla, posypać cukrem i gotować przez 5 min. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, dodać do śliwek i zagotować. Wsypać mielone orzechy, dodać namoczoną żelatynę i wymieszać.</p><p>Wylepić ciastem formę na tartę, nakłuć w kilku miejscach widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Ostudzić nie wyjmując z formy. Rozłożyć masę śliwkową i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem ubić na sztywno śmietankę z cukrem, rozłożyć na tarcie i przybrać połówkami orzechów.</p><p></p><p>Uwagi:</p><p>Wielokrotnie sprawdzony, pyszny deser, o którym sobie przypomniałam z okazji Fioletowego Tygodnia.</p><p> Nie przechowuję go w lodówce, bo upieczone kruche ciasto staje się wtedy twarde i niesmaczne, tylko w chłodnym miejscu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 737644, member: 1024"] [B]Tarta ze śliwkami [/B] Na podstawie tomu Ciasta owocowe Encyklopedii Sztuki Kulinarnej D.M. Łebkowskich [B]Ciasto: [/B] 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany sól [B]Nadzienie:[/B] 750 g śliwek (ja ważę po wypestkowaniu) 100 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 10 g żelatyny [B]Dekoracja:[/B] 250 ml śmietanki 36 % 50 g cukru 12 połówek orzechów włoskich Zagnieść szybko kruche ciasto z powyższych składników i chłodzić je w lodówce przez 30 minut. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Wypestkowane śliwki włożyć do rondla, posypać cukrem i gotować przez 5 min. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, dodać do śliwek i zagotować. Wsypać mielone orzechy, dodać namoczoną żelatynę i wymieszać. Wylepić ciastem formę na tartę, nakłuć w kilku miejscach widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Ostudzić nie wyjmując z formy. Rozłożyć masę śliwkową i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem ubić na sztywno śmietankę z cukrem, rozłożyć na tarcie i przybrać połówkami orzechów. Uwagi: Wielokrotnie sprawdzony, pyszny deser, o którym sobie przypomniałam z okazji Fioletowego Tygodnia. Nie przechowuję go w lodówce, bo upieczone kruche ciasto staje się wtedy twarde i niesmaczne, tylko w chłodnym miejscu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tarta ze śliwkami
Top
Bottom