- Gru 31, 2007
- 98
- 0
- 0
Tarta ze szparagami wg Roux
Do tarty wprowadziłam małe zmiany ciasto zrobiłam to co robie zawsze do tart
Ciasto kruche
100g masła chłodnego
200g mąki
jajko
sól
2-3 łyżki zimnej wody
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto,schłodzić około 1h w lodówce, rozwałkować wyłożyc formę do tarty , wstawić do piekarnika
nagrzanego do 190 stopni piec około 20 min .
Nadzienie:
pęczek szparagów
1 jajko
2 żółtka
200 ml śmietany kremówki u mnie pół 30% na pół z 18% gęstą
5 strąków czerwonej papryki marynowanej w oleju wg przepisu jest to papryka grilowana marynowana w oliwie z przyprawami ja dałam paprykę ,konserwową
gałka muszkatałowa
sól , pieprz do smaku koper u mnie jeszcze tymianek swieży
dodatkowo dałam 10 dag sera żółtego drobno pokrojonego lub startego
Ugotować szparagi odcedzić, wg przepisu do miękkości, ja ugotowałam al dente , odcedzić papryke osuszyć , pokroić w drobną kostkę, roztrzepać jajko żóltka śmietane doprawić solą pieprzem gałką , ja dodatkowo dodałam ser .
Na podpieczony spód wysypac pokrojoną paprykę ,zalać ją 3/4 masy jajeczno-śmietanowej ułożyc szparagi,wylać ostrożnie resztę masy , dodatkowo posypałam koperkiem i swiezym tymiankiem ,wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , 40 min udekorowac koperkiem. Tarta ma wyraźny smak , serdecznie polecam .
Smacznego

Do tarty wprowadziłam małe zmiany ciasto zrobiłam to co robie zawsze do tart
Ciasto kruche
100g masła chłodnego
200g mąki
jajko
sól
2-3 łyżki zimnej wody
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto,schłodzić około 1h w lodówce, rozwałkować wyłożyc formę do tarty , wstawić do piekarnika
nagrzanego do 190 stopni piec około 20 min .
Nadzienie:
pęczek szparagów
1 jajko
2 żółtka
200 ml śmietany kremówki u mnie pół 30% na pół z 18% gęstą
5 strąków czerwonej papryki marynowanej w oleju wg przepisu jest to papryka grilowana marynowana w oliwie z przyprawami ja dałam paprykę ,konserwową
gałka muszkatałowa
sól , pieprz do smaku koper u mnie jeszcze tymianek swieży
dodatkowo dałam 10 dag sera żółtego drobno pokrojonego lub startego
Ugotować szparagi odcedzić, wg przepisu do miękkości, ja ugotowałam al dente , odcedzić papryke osuszyć , pokroić w drobną kostkę, roztrzepać jajko żóltka śmietane doprawić solą pieprzem gałką , ja dodatkowo dodałam ser .
Na podpieczony spód wysypac pokrojoną paprykę ,zalać ją 3/4 masy jajeczno-śmietanowej ułożyc szparagi,wylać ostrożnie resztę masy , dodatkowo posypałam koperkiem i swiezym tymiankiem ,wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , 40 min udekorowac koperkiem. Tarta ma wyraźny smak , serdecznie polecam .
Smacznego

