- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0

1 opakowanie ciasta francuskiego
250 g pieczarek
225 g mrożonego szpinaku
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
100 g sera typu feta
2 jajka rozm. M
czarny pieprz i ew. sól do smaku
ew. garść startego drobno żółtego sera
olej do smażenia
Pieczarki pokroić w plastry, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju wraz z obraną, posiekaną w kostkę cebulą. Dodać posiekany czosnek, wymieszać, całość odsunać na bok patelni. Na patelnię włożyć zamrożony szpinak. Poczekać, aż się rozmrozi i wymieszać z pieczarkami. Następnie zdjąć patelnię z ognia, dodać pokruszona fetę i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy jajka, doprawiamy pieprzem i ew. solą (uwaga: feta jest już i tak słona) i dokładnie mieszamy.
Ciasto układamy w prostokątnej blaszce do pieczenia (moja: 29 cm x 25 cm), zawijając brzegi tak, by utworzyły rant. Ciasto nakłuwamy widelcem po czym wykładamy na nie równą warstwą masę szpinkową.
Całość posypujemy delikatnie warstwą żółtego sera po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C ok. 25 min, do zrumienienia.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: