Tarta ze szpinakiem, pieczarkami i fetą *

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
DSC_0350.JPG

1 opakowanie ciasta francuskiego

250 g pieczarek
225 g mrożonego szpinaku
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
100 g sera typu feta
2 jajka rozm. M
czarny pieprz i ew. sól do smaku

ew. garść startego drobno żółtego sera

olej do smażenia


Pieczarki pokroić w plastry, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju wraz z obraną, posiekaną w kostkę cebulą. Dodać posiekany czosnek, wymieszać, całość odsunać na bok patelni. Na patelnię włożyć zamrożony szpinak. Poczekać, aż się rozmrozi i wymieszać z pieczarkami. Następnie zdjąć patelnię z ognia, dodać pokruszona fetę i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy jajka, doprawiamy pieprzem i ew. solą (uwaga: feta jest już i tak słona) i dokładnie mieszamy.

Ciasto układamy w prostokątnej blaszce do pieczenia (moja: 29 cm x 25 cm), zawijając brzegi tak, by utworzyły rant. Ciasto nakłuwamy widelcem po czym wykładamy na nie równą warstwą masę szpinkową.

Całość posypujemy delikatnie warstwą żółtego sera po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C ok. 25 min, do zrumienienia.
 

Załączniki

  • DSC_0350.JPG
    DSC_0350.JPG
    128.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy