Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Tarta ze szpinakiem (przepyszna)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 119824" data-attributes="member: 49"><p><strong>Tarta ze szpinakiem </strong> </p><p></p><p>Składniki ciasta: </p><p>200 g mąki, </p><p>125 g masła lub margaryny, </p><p>1 żółtko, </p><p>szczypta soli, składniki farszu: </p><p>750 g szpinaku, </p><p>3 jajka, </p><p>150 g śmietanki,</p><p>szczypta soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, </p><p>100-200 g chudego wędzonego boczku </p><p></p><p>Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, żółtko i sól; stopniowo dodając zimną wodę (1/3 szklanki), posiekać wszystko nożem. Szybko zagnieść na jednolitą masę. Położyć w chłodne miejsce na minimum 30 minut. Szpinak (może być mrożony) ugotować w osolonej wodzie, drobno posiekać, dodać roztrzepane 3 jajka i śmietankę oraz przyprawy. Ciasto rozwałkować kilkakrotnie składając, uformować okrągły placek o średnicy ok. 30 cm i grubości 5 mm. Ułożyć w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Masę szpinakową umieścić równomiernie na całej powierzchni, posypać kawałkami wędzonego boczku lub szynki. Piec 20 minut w dość gorącym piekarniku (ok. 200 stopni C).</p><p></p><p><span style="color: blue">Przepis wypróbowany...coś pysznego!!!!</span></p><p></p><p>wg książki &quot;Co jedzą i piją nad Renem&quot; Barbara Pokorska</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 119824, member: 49"] [B]Tarta ze szpinakiem [/B] Składniki ciasta: 200 g mąki, 125 g masła lub margaryny, 1 żółtko, szczypta soli, składniki farszu: 750 g szpinaku, 3 jajka, 150 g śmietanki, szczypta soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, 100-200 g chudego wędzonego boczku Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, żółtko i sól; stopniowo dodając zimną wodę (1/3 szklanki), posiekać wszystko nożem. Szybko zagnieść na jednolitą masę. Położyć w chłodne miejsce na minimum 30 minut. Szpinak (może być mrożony) ugotować w osolonej wodzie, drobno posiekać, dodać roztrzepane 3 jajka i śmietankę oraz przyprawy. Ciasto rozwałkować kilkakrotnie składając, uformować okrągły placek o średnicy ok. 30 cm i grubości 5 mm. Ułożyć w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Masę szpinakową umieścić równomiernie na całej powierzchni, posypać kawałkami wędzonego boczku lub szynki. Piec 20 minut w dość gorącym piekarniku (ok. 200 stopni C). [COLOR=blue]Przepis wypróbowany...coś pysznego!!!![/COLOR] wg książki "Co jedzą i piją nad Renem" Barbara Pokorska [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia francuska
Tarta ze szpinakiem (przepyszna)
Top
Bottom