Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Tartaletki z karmelizowanym bakaliami i jabłkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1352630" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Tartaletki z ciasta francuskiego z karmelizowanym bakaliami i jabłkami</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu - Kulinaria francuskie, praca zbiorowa, Wyd. polskie Wydawnictwo Olesiejuk</p><p></p><p>Zrobiłam tartaletki wzorując się na przepisie z tej książki, ale pomijając pracochłonny etap wytwarzania sosu jabłkowego służącego do polania ciastek. Wyszły pyszne bez sosu, więc wpiszę, jak robiłam.</p><p>W oryginale były cztery porcje, ja zrobiłam sześć. </p><p></p><p>1 opak. świeżego ciasta francuskiego (275g)</p><p>Kajmakowy sos bakaliowy:</p><p>50 g cukru</p><p>2 łyżki wody</p><p>20 g masła</p><p>20 g miodu</p><p>20 ml śmietany (dałam 2 razy tyle)</p><p>40 g orzechów włoskich</p><p>40 g jasnych rodzynek</p><p>40 g pinioli (u mnie pokrojone w słupki migdały)</p><p>Nadzienie jabłkowe:</p><p>10 g cukru</p><p>10 g masła</p><p>4 jabłka Golden Delicious (u mnie poczciwe malinówki), obrane, wypestkowane i pokrojone w plasterki</p><p>20 g pinioli (u mnie pokrojone w słupki migdały)</p><p></p><p>Z ciasta francuskiego wykroić sześć okrągłych placków o średnicy ok.12 cm, wyłożyć nimi formę do tartaletek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 215 stopni i piec 15 minut. </p><p>Ponieważ każde ciastko urosło mi jak bułeczka, po przestudzeniu odkroiłam wierzchnią warstwę jako nakrycie nadzienia.</p><p>Przygotować sos kajmakowy - cukier rozgrzać z wodą na patelni o grubym dnie. Gdy będzie jasnobrązowy, zdjąć z ognia, dodać miód i śmietanę, dokładnie wymieszać, wstawić ponownie na mały ogień, kilka chwil gotować, wrzucić bakalie i cały czas mieszając, zagotować. Lekko ostudzić i napełnić tartaletki.</p><p>Przygotować masę jabłkową:</p><p>Na patelni skarmelizować cukier (ja dodałam do niego łyżkę wody), a gdy będzie jasnobrązowy, dołożyć masło. Wymieszać.</p><p>Wsypać plasterki jabłek i smażyć cały czas mieszając przez 5 minut. Dodać piniole/migdały, zdjąć z ognia, kilka minut studzić i wyłożyć na tartaletki. Wystudzić, przykryć czapeczkami z ciasta.</p><p></p><p>[ATTACH=full]77467[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]77468[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]77469[/ATTACH]</p><p></p><p>Przed podaniem lekko oprószyłam cukrem - pudrem.</p><p></p><p>[ATTACH=full]77475[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1352630, member: 1024"] [B]Tartaletki z ciasta francuskiego z karmelizowanym bakaliami i jabłkami[/B] Źródło przepisu - Kulinaria francuskie, praca zbiorowa, Wyd. polskie Wydawnictwo Olesiejuk Zrobiłam tartaletki wzorując się na przepisie z tej książki, ale pomijając pracochłonny etap wytwarzania sosu jabłkowego służącego do polania ciastek. Wyszły pyszne bez sosu, więc wpiszę, jak robiłam. W oryginale były cztery porcje, ja zrobiłam sześć. 1 opak. świeżego ciasta francuskiego (275g) Kajmakowy sos bakaliowy: 50 g cukru 2 łyżki wody 20 g masła 20 g miodu 20 ml śmietany (dałam 2 razy tyle) 40 g orzechów włoskich 40 g jasnych rodzynek 40 g pinioli (u mnie pokrojone w słupki migdały) Nadzienie jabłkowe: 10 g cukru 10 g masła 4 jabłka Golden Delicious (u mnie poczciwe malinówki), obrane, wypestkowane i pokrojone w plasterki 20 g pinioli (u mnie pokrojone w słupki migdały) Z ciasta francuskiego wykroić sześć okrągłych placków o średnicy ok.12 cm, wyłożyć nimi formę do tartaletek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 215 stopni i piec 15 minut. Ponieważ każde ciastko urosło mi jak bułeczka, po przestudzeniu odkroiłam wierzchnią warstwę jako nakrycie nadzienia. Przygotować sos kajmakowy - cukier rozgrzać z wodą na patelni o grubym dnie. Gdy będzie jasnobrązowy, zdjąć z ognia, dodać miód i śmietanę, dokładnie wymieszać, wstawić ponownie na mały ogień, kilka chwil gotować, wrzucić bakalie i cały czas mieszając, zagotować. Lekko ostudzić i napełnić tartaletki. Przygotować masę jabłkową: Na patelni skarmelizować cukier (ja dodałam do niego łyżkę wody), a gdy będzie jasnobrązowy, dołożyć masło. Wymieszać. Wsypać plasterki jabłek i smażyć cały czas mieszając przez 5 minut. Dodać piniole/migdały, zdjąć z ognia, kilka minut studzić i wyłożyć na tartaletki. Wystudzić, przykryć czapeczkami z ciasta. [ATTACH=full]77467[/ATTACH] [ATTACH=full]77468[/ATTACH] [ATTACH=full]77469[/ATTACH] Przed podaniem lekko oprószyłam cukrem - pudrem. [ATTACH=full]77475[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Tartaletki z karmelizowanym bakaliami i jabłkami
Bottom