- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Tatar wołowy (2-3 porcje)
* 300g polędwicy wołowej
* 2-3 żółtka
* 2 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
* 1 łyżka maggi
* 1/2 łyżki sosu sojowego
* szczypta chili
* 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki w proszku
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatki
* 1 średnia cebulka
* 2 małe ogórki konserwowe lub kiszone
* ok. 100g marynowanych pieczarek lub innych grzybków
Mięso bardzo drobno posiekać, doprawić do smaku (ilość dodatków można zmodyfikować wg własnych potrzeb - podane proporcje są orientacyjne), przykryć, wstawić do lodówki.
Cebulkę, ogórki i pieczarki również posiekać bardzo drobno.
Z mięsa uformować 2 lub 3 kule, po środku każdej zrobić niezbyt głębokie wgłębienie, ułożyć na talerzach. Włożyć po 1 żółtku. Obłożyć posiekanymi warzywami.
Podawać z dodatkiem maggi i sosu sojowego.
* 300g polędwicy wołowej
* 2-3 żółtka
* 2 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
* 1 łyżka maggi
* 1/2 łyżki sosu sojowego
* szczypta chili
* 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki w proszku
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatki
* 1 średnia cebulka
* 2 małe ogórki konserwowe lub kiszone
* ok. 100g marynowanych pieczarek lub innych grzybków
Mięso bardzo drobno posiekać, doprawić do smaku (ilość dodatków można zmodyfikować wg własnych potrzeb - podane proporcje są orientacyjne), przykryć, wstawić do lodówki.
Cebulkę, ogórki i pieczarki również posiekać bardzo drobno.
Z mięsa uformować 2 lub 3 kule, po środku każdej zrobić niezbyt głębokie wgłębienie, ułożyć na talerzach. Włożyć po 1 żółtku. Obłożyć posiekanymi warzywami.
Podawać z dodatkiem maggi i sosu sojowego.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: