Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Tempura*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="A.S." data-source="post: 464941" data-attributes="member: 2980"><p>Tempura</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>1 jajko</p><p>300 ml bardzo zimnej wody</p><p>280 g maki pszennej</p><p>1/3 lyzeczki soli</p><p></p><p>Sos tentsuyo:</p><p>2 filizanki wody</p><p>3 lyzki sake mirim</p><p>3 lyzki shoyu</p><p>1/3 lyzeczki dashi</p><p>szczypta glutaminianu sodu</p><p>l lyzka startego imbiru</p><p>1 lyzka startej rzodkwi japonskiej (lub rzepy)</p><p></p><p>6 srednich krewetek</p><p>1 maly baklazan</p><p>1 marchew</p><p>1 cebula</p><p>1 zielona paprika</p><p>maly kalafior</p><p>brokuly</p><p>szparagi</p><p>quiabo</p><p></p><p>Przygotowujemy ciasto mieszajac jajko z woda, dodajemy sol. Mieszamy delikatnie z maka (nie trzeba dlugo mieszac). Odstwaiamy na 10 minut.</p><p>Sos: do garnka wlewamy wode, sake, shoyu, dashi i glutaminian sodu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1 minute. Odstawiamy do ostygniecia I dodajemy starty imbir I rzepe. </p><p>Oczyszczamy krewtki pozostawiajac odwlok. Robimy male naciecie od wewnetrznej strony – ma to zapobiec zwijania sie krewetek podczas smazenia.</p><p>Obgotowujemy kalafior I brokuly, dzielimy na czastki (kwiaty)</p><p>Kroimy na plasterki baklazan, marchew, cebule, papryke.</p><p>Przystepujemy do smazenia: wszystkie skladniki najpierw obtaczamy w mace, a potem w ciescie. Smazymy na goracym oleju. Podajemy z sosem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="A.S., post: 464941, member: 2980"] Tempura Ciasto: 1 jajko 300 ml bardzo zimnej wody 280 g maki pszennej 1/3 lyzeczki soli Sos tentsuyo: 2 filizanki wody 3 lyzki sake mirim 3 lyzki shoyu 1/3 lyzeczki dashi szczypta glutaminianu sodu l lyzka startego imbiru 1 lyzka startej rzodkwi japonskiej (lub rzepy) 6 srednich krewetek 1 maly baklazan 1 marchew 1 cebula 1 zielona paprika maly kalafior brokuly szparagi quiabo Przygotowujemy ciasto mieszajac jajko z woda, dodajemy sol. Mieszamy delikatnie z maka (nie trzeba dlugo mieszac). Odstwaiamy na 10 minut. Sos: do garnka wlewamy wode, sake, shoyu, dashi i glutaminian sodu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1 minute. Odstawiamy do ostygniecia I dodajemy starty imbir I rzepe. Oczyszczamy krewtki pozostawiajac odwlok. Robimy male naciecie od wewnetrznej strony – ma to zapobiec zwijania sie krewetek podczas smazenia. Obgotowujemy kalafior I brokuly, dzielimy na czastki (kwiaty) Kroimy na plasterki baklazan, marchew, cebule, papryke. Przystepujemy do smazenia: wszystkie skladniki najpierw obtaczamy w mace, a potem w ciescie. Smazymy na goracym oleju. Podajemy z sosem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Tempura*
Top
Bottom