Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Terrina z szynką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 960695" data-attributes="member: 2721"><p>Pyszna ozdoba nie tylko świątecznego stołu. Ponieważ szybko się ją przygotowuje, może urozmaicić także codzienne śniadania czy lekkie kolacje.</p><p></p><p>[ATTACH=full]51319[/ATTACH]</p><p></p><p>400 g twarogu - ja daję półtłusty</p><p>25 g szynki w dużych plastrach</p><p>1 ogórek zielony</p><p>2 jajka</p><p>3 łyżki siekanego koperku</p><p></p><p>żelatyna - 6 łyżeczek</p><p></p><p>Jajka ugotować na twardo, wystudzić pod zimną woda, obrać.</p><p></p><p>Formę do pieczenia ciasta - keksówkę - o wymiarach 22 x 8 cm wyłożyć folią spożywczą. Plastry szynki dociąć tak, by tworzyły pasy. </p><p>Wyłożyć nimi wnętrze keksówki. </p><p>Ser przełożyć do miski i zmiksować na gładko, dodając odrobinę soli do smaku. </p><p></p><p>W gorącej wodzie rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny, dodać do sera, dokładnie wymieszać. 1/3 twarogu odłożyć do drugiem miski.</p><p>Do 2/3 twarogu dodać starte na drobnej tarce jajka na twardo. Do 1/3 dodać posiekany koperek.</p><p></p><p>Pozostałą szynkę oraz obranego ogórka pokroić w drobna kostkę. ( Ogórka powinno być objętościowo tyle, co szynki). W 50 ml gorącej wody rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny, dodać do szynki z ogórkiem, dokładnie wymieszać.</p><p></p><p>W przygotowanej formie układać warstwami: 1/2 twarogu z jajkiem- szynka z ogórkiem - twaróg z koperkiem- szynka z ogórkiem-1/2 twarogu z jajkiem.</p><p>Wierzch przykryć plastrami szynki.</p><p></p><p>Zawinąć w folie spożywczą, docisnąć terrinę dłonią. Odstawić do lodówki do stężenia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 960695, member: 2721"] Pyszna ozdoba nie tylko świątecznego stołu. Ponieważ szybko się ją przygotowuje, może urozmaicić także codzienne śniadania czy lekkie kolacje. [ATTACH=full]51319[/ATTACH] 400 g twarogu - ja daję półtłusty 25 g szynki w dużych plastrach 1 ogórek zielony 2 jajka 3 łyżki siekanego koperku żelatyna - 6 łyżeczek Jajka ugotować na twardo, wystudzić pod zimną woda, obrać. Formę do pieczenia ciasta - keksówkę - o wymiarach 22 x 8 cm wyłożyć folią spożywczą. Plastry szynki dociąć tak, by tworzyły pasy. Wyłożyć nimi wnętrze keksówki. Ser przełożyć do miski i zmiksować na gładko, dodając odrobinę soli do smaku. W gorącej wodzie rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny, dodać do sera, dokładnie wymieszać. 1/3 twarogu odłożyć do drugiem miski. Do 2/3 twarogu dodać starte na drobnej tarce jajka na twardo. Do 1/3 dodać posiekany koperek. Pozostałą szynkę oraz obranego ogórka pokroić w drobna kostkę. ( Ogórka powinno być objętościowo tyle, co szynki). W 50 ml gorącej wody rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny, dodać do szynki z ogórkiem, dokładnie wymieszać. W przygotowanej formie układać warstwami: 1/2 twarogu z jajkiem- szynka z ogórkiem - twaróg z koperkiem- szynka z ogórkiem-1/2 twarogu z jajkiem. Wierzch przykryć plastrami szynki. Zawinąć w folie spożywczą, docisnąć terrinę dłonią. Odstawić do lodówki do stężenia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Terrina z szynką
Top
Bottom