Przepis znaleziony w "Moim gotowaniu" z czerwca 2010.
Składniki:
- 35 dag truskawek
- 1 puszka brzoskwiń
- sok z 1/2 cytryny
- 1 dag żelatyny
- 300 ml kremówki
- 5 łyżek cukru (dałam puder)
- 10 dag migdałów zmielonych na puder (dałam gotowe mielone z lidla)
Truskawki umyć, osuszyć i obrać z szypułek. Kilka dużych zostawić (przekroić na połówki, będą położone na dno), resztę pokroić w kostkę.
Brzoskwinie osączyć z zalewy, odłożyć 4 połówki. Pozostałe brzoskwinie zmiksować z sokiem z cytryny, te zostawione pokroić w kostkę.
Żelatynę rozpuścić z ciepłej wodzie i wymieszać z puree z brzoskwiń.
Kremówkę ubić pod koniec dodając cukier i puder migdałowy. Dodać żelatynę z puree brzoskwiniowym, wymieszać. Teraz dodać pokrojone truskawki i brzoskwinie.
Keksówkę (u mnie 27x8 cm) wyłożyć folią spożywczą tak aby ze wszystkich stron wystawała z formy, na dnie ułożyć odłożone truskawki, zalać masą śmietanowo-owocową, stuknąć keksówką o blat stołu co by wleciała między truskawki, przykryc wystającą folią i wstawić na około 3 godziny do lodówki.
Schłodzoną wyjąć, odsłonić folię i wyłożyć na półmisek, tak aby truskawki z dna były na wierzchu.
Zrobiłam wg przepisu, zrobiłam wieczorem i zostawiłam na całą noc w lodówce. Niestety rano masa nie była dobrze stężała - dałam po prostu za mało żelatyny ('drobny' błąd - dałam 1/2 łyżeczki co stanowi 1 g żelatyny, a nie 1 dag
). W celu ratowania deseru dwie brzoskwiniowe galaretki rozrobiłam w 1/2 litrze wody i po ostygnięciu wymieszałam z całą masą i owocami, i ponownie wlałam do keksówkki, tym razem większej.
Mimo mojej wpadki wyszło pyszne
Składniki:
- 35 dag truskawek
- 1 puszka brzoskwiń
- sok z 1/2 cytryny
- 1 dag żelatyny
- 300 ml kremówki
- 5 łyżek cukru (dałam puder)
- 10 dag migdałów zmielonych na puder (dałam gotowe mielone z lidla)
Truskawki umyć, osuszyć i obrać z szypułek. Kilka dużych zostawić (przekroić na połówki, będą położone na dno), resztę pokroić w kostkę.
Brzoskwinie osączyć z zalewy, odłożyć 4 połówki. Pozostałe brzoskwinie zmiksować z sokiem z cytryny, te zostawione pokroić w kostkę.
Żelatynę rozpuścić z ciepłej wodzie i wymieszać z puree z brzoskwiń.
Kremówkę ubić pod koniec dodając cukier i puder migdałowy. Dodać żelatynę z puree brzoskwiniowym, wymieszać. Teraz dodać pokrojone truskawki i brzoskwinie.
Keksówkę (u mnie 27x8 cm) wyłożyć folią spożywczą tak aby ze wszystkich stron wystawała z formy, na dnie ułożyć odłożone truskawki, zalać masą śmietanowo-owocową, stuknąć keksówką o blat stołu co by wleciała między truskawki, przykryc wystającą folią i wstawić na około 3 godziny do lodówki.
Schłodzoną wyjąć, odsłonić folię i wyłożyć na półmisek, tak aby truskawki z dna były na wierzchu.
Zrobiłam wg przepisu, zrobiłam wieczorem i zostawiłam na całą noc w lodówce. Niestety rano masa nie była dobrze stężała - dałam po prostu za mało żelatyny ('drobny' błąd - dałam 1/2 łyżeczki co stanowi 1 g żelatyny, a nie 1 dag



Mimo mojej wpadki wyszło pyszne
