Terrina

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
Przepis znaleziony w "Moim gotowaniu" z czerwca 2010.

Składniki:
- 35 dag truskawek
- 1 puszka brzoskwiń
- sok z 1/2 cytryny
- 1 dag żelatyny
- 300 ml kremówki
- 5 łyżek cukru (dałam puder)
- 10 dag migdałów zmielonych na puder (dałam gotowe mielone z lidla)

Truskawki umyć, osuszyć i obrać z szypułek. Kilka dużych zostawić (przekroić na połówki, będą położone na dno), resztę pokroić w kostkę.
Brzoskwinie osączyć z zalewy, odłożyć 4 połówki. Pozostałe brzoskwinie zmiksować z sokiem z cytryny, te zostawione pokroić w kostkę.
Żelatynę rozpuścić z ciepłej wodzie i wymieszać z puree z brzoskwiń.
Kremówkę ubić pod koniec dodając cukier i puder migdałowy. Dodać żelatynę z puree brzoskwiniowym, wymieszać. Teraz dodać pokrojone truskawki i brzoskwinie.
Keksówkę (u mnie 27x8 cm) wyłożyć folią spożywczą tak aby ze wszystkich stron wystawała z formy, na dnie ułożyć odłożone truskawki, zalać masą śmietanowo-owocową, stuknąć keksówką o blat stołu co by wleciała między truskawki, przykryc wystającą folią i wstawić na około 3 godziny do lodówki.
Schłodzoną wyjąć, odsłonić folię i wyłożyć na półmisek, tak aby truskawki z dna były na wierzchu.

Zrobiłam wg przepisu, zrobiłam wieczorem i zostawiłam na całą noc w lodówce. Niestety rano masa nie była dobrze stężała - dałam po prostu za mało żelatyny ('drobny' błąd - dałam 1/2 łyżeczki co stanowi 1 g żelatyny, a nie 1 dag
icon_mrgreen.gif
rofl.gif
). W celu ratowania deseru dwie brzoskwiniowe galaretki rozrobiłam w 1/2 litrze wody i po ostygnięciu wymieszałam z całą masą i owocami, i ponownie wlałam do keksówkki, tym razem większej.

terrina.jpg

Mimo mojej wpadki wyszło pyszne
icon_smile.gif

Załączniki

• terrina.jpg
    terrina.jpg
    147.5 KB · Wyświetleń: 0

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
Inula!
Własnie przyszłam na forum po inspiracje na jutrzejsze maszkietowanie..i znalazłam twój przepis...Wygląda znakomicie i jest na czasie!!!! Dzieki...zaraz się biorę!!
027.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy