Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Tex-mex - wolowina z fasola + quacamole
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 1580581" data-attributes="member: 2354"><p>Tex-mex - danie amerykanskie, a nie meksykanskie, ale z wplywami kuchni meksykanskiej.</p><p></p><p>2,5 kg wolowiny &quot;brisket&quot; pokrojona na 2,5 cm. kostki (ewentualnie mieso na gulasz)</p><p>1/4 szkl. oliwy z oliwek</p><p>2 szklanki cebuli pokrojonej w kostke</p><p>6 duzych zabkow czosku drobno posiekanych</p><p>2 lyzki chili w proszku</p><p>1 lyzka platkow ostrej papryczki</p><p>1 lyzka cayenne - albo mniej do smaku</p><p>2 lyzki mielonego kuminu</p><p>2 zielone papryki bez pestek, pokrojone w kostke</p><p>1 lisc laurowy</p><p>6 szklanek posiekanych pomidorow z sokiem i pestkami</p><p>sol i swiezo mielony pieprz</p><p>pol szklanki mocnej kawy</p><p>2 puszki fasoli kidney beans - odcedzonej</p><p>2 lyzki pokrojonej bazylii</p><p></p><p>do podania smietana i tarty ser cheddar</p><p>pokrojony w kostke pomidor</p><p>czipsy tortilla</p><p>quacamole</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>Kostki miesa osuszyc papierowym recznikiem. Rozgrzac oliwe w duzym rondlu o grubym dnie i szybko zrumienic mieso partiami (zeby nie puscilo soku), przelozyc do miski.</p><p>W tym samym rondlu zaszklic cebule i czosnek na srednim ogniu - 8-10 min. Dodac proszek i platki chili, cayenne i kumin, smazyc minute przegarniajac. Nastepnie dodac papryki, lisc laurowy, pomidory, podsmazone mieso, lyzke soli i lyzeczke pieprzu, doprowadzic do wrzenia, zredukowac ogien, nakryc szczelnie pokrywka i tak trzymac na malym ogniu 2,5 godziny mieszajac co jakis czas, w razie potrzeby dodac goracej wody.</p><p>Doprawic sola jesli trzeba, wlac kawe i pod pokrywka dalej dusic godzine.</p><p>Dodatek kawy podnosi smak i to jest sekret autorki.</p><p></p><p>Nastepnie dodac fasole i bazylie, dogrzac. Gotowa potrawe przelozyc do naczynia, w ktorym bedzie podane, obok podac smietane, czipsy tortilla, tarty ser i quacamole.</p><p></p><p>Przepis autorstwa Devon Fredericks, na pokazie Iny Garten &quot;Barefoot Contessa&quot;</p><p>Przepis zdobyl glowna nagrode w festiwalu na chile.</p><p>Link do przepisu: </p><p><a href="http://www.foodnetwork.com/recipes/devons-award-winning-chili-recipe.html" target="_blank">http://www.foodnetwork.com/recipes/devons-...ili-recipe.html</a> </p><p>------------------------------------------------</p><p>Quacamole autorstwa Iny Garten:</p><p>4 dojrzale avokado</p><p>3 lyzki soku (z jednej cytryny)</p><p>8 chlustow sosu Tabasco</p><p>1 czerwona cebula pokrojona w drobna kostke </p><p>1 duzy zabek czosnku drobno posiekany</p><p>lyzka soli koszernej</p><p>lyzeczka swiezo mielonego pieprzu</p><p>sredni pomidor bez pestek pokrojony w mala kostke</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>Avocado przekroic na pol, odrzucic pestki, wybrac miazsz lyzka, wlozyc do miski i natychmiast dolac sok z cytryny, dodac cebule, czosnek, sol i pieprz, wymieszac i pokroic avocado nozem w misce na drobne czastki. Dodac pomidor, dobrze wymieszac i doprawic do smaku jesli trzeba.</p><p>Link do przepisu: <a href="http://www.foodnetwork.com/recipes/ina-garten/guacamole-recipe.html" target="_blank">http://www.foodnetwork.com/recipes/ina-gar...ole-recipe.html</a></p><p></p><p>Tex-mex chilli robilam z miesa na gulasz, quacamole wg. przepisu, ale nie usuwalam pestek.</p><p></p><p>Edit - potrawa z tego przepisu jest bardzo pikantna, trzeba sobie doprawic wg. upodobania. </p><p>Wbrew powszechnemu przekonaniu danie to powstalo nie w Meksyku a w Poludniowym Texasie, ktory nota bene graniczy z Meksykiem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 1580581, member: 2354"] Tex-mex - danie amerykanskie, a nie meksykanskie, ale z wplywami kuchni meksykanskiej. 2,5 kg wolowiny "brisket" pokrojona na 2,5 cm. kostki (ewentualnie mieso na gulasz) 1/4 szkl. oliwy z oliwek 2 szklanki cebuli pokrojonej w kostke 6 duzych zabkow czosku drobno posiekanych 2 lyzki chili w proszku 1 lyzka platkow ostrej papryczki 1 lyzka cayenne - albo mniej do smaku 2 lyzki mielonego kuminu 2 zielone papryki bez pestek, pokrojone w kostke 1 lisc laurowy 6 szklanek posiekanych pomidorow z sokiem i pestkami sol i swiezo mielony pieprz pol szklanki mocnej kawy 2 puszki fasoli kidney beans - odcedzonej 2 lyzki pokrojonej bazylii do podania smietana i tarty ser cheddar pokrojony w kostke pomidor czipsy tortilla quacamole Wykonanie: Kostki miesa osuszyc papierowym recznikiem. Rozgrzac oliwe w duzym rondlu o grubym dnie i szybko zrumienic mieso partiami (zeby nie puscilo soku), przelozyc do miski. W tym samym rondlu zaszklic cebule i czosnek na srednim ogniu - 8-10 min. Dodac proszek i platki chili, cayenne i kumin, smazyc minute przegarniajac. Nastepnie dodac papryki, lisc laurowy, pomidory, podsmazone mieso, lyzke soli i lyzeczke pieprzu, doprowadzic do wrzenia, zredukowac ogien, nakryc szczelnie pokrywka i tak trzymac na malym ogniu 2,5 godziny mieszajac co jakis czas, w razie potrzeby dodac goracej wody. Doprawic sola jesli trzeba, wlac kawe i pod pokrywka dalej dusic godzine. Dodatek kawy podnosi smak i to jest sekret autorki. Nastepnie dodac fasole i bazylie, dogrzac. Gotowa potrawe przelozyc do naczynia, w ktorym bedzie podane, obok podac smietane, czipsy tortilla, tarty ser i quacamole. Przepis autorstwa Devon Fredericks, na pokazie Iny Garten "Barefoot Contessa" Przepis zdobyl glowna nagrode w festiwalu na chile. Link do przepisu: [URL="http://www.foodnetwork.com/recipes/devons-award-winning-chili-recipe.html"]http://www.foodnetwork.com/recipes/devons-...ili-recipe.html[/URL] ------------------------------------------------ Quacamole autorstwa Iny Garten: 4 dojrzale avokado 3 lyzki soku (z jednej cytryny) 8 chlustow sosu Tabasco 1 czerwona cebula pokrojona w drobna kostke 1 duzy zabek czosnku drobno posiekany lyzka soli koszernej lyzeczka swiezo mielonego pieprzu sredni pomidor bez pestek pokrojony w mala kostke Wykonanie: Avocado przekroic na pol, odrzucic pestki, wybrac miazsz lyzka, wlozyc do miski i natychmiast dolac sok z cytryny, dodac cebule, czosnek, sol i pieprz, wymieszac i pokroic avocado nozem w misce na drobne czastki. Dodac pomidor, dobrze wymieszac i doprawic do smaku jesli trzeba. Link do przepisu: [URL="http://www.foodnetwork.com/recipes/ina-garten/guacamole-recipe.html"]http://www.foodnetwork.com/recipes/ina-gar...ole-recipe.html[/URL] Tex-mex chilli robilam z miesa na gulasz, quacamole wg. przepisu, ale nie usuwalam pestek. Edit - potrawa z tego przepisu jest bardzo pikantna, trzeba sobie doprawic wg. upodobania. Wbrew powszechnemu przekonaniu danie to powstalo nie w Meksyku a w Poludniowym Texasie, ktory nota bene graniczy z Meksykiem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Tex-mex - wolowina z fasola + quacamole
Top
Bottom