Tiramisu banana split

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Kupiłam sobie książeczkę z różnymi wariacjami na temat tiramisu. Oto jedna z nich:

Tiramisu banana split

Składniki na 4 porcje:

- 80g mascarpone
- 150g ciasta czekoladowego (wykorzystałam muffinki czekoladowe bez nutelli
icon_wink.gif
)
- 160g bananów
- 4 łyżeczki konfitury truskawkowej
- 1 jajko + 1 białko
- 15g cukru pudru
- 40ml mleka
- 1 łyżka czekolady w proszku
- 4 listki świeżego tymianku
- szczypta soli

Cztery krążki ciasta czekoladowego umieścić w foremkach. W garnku rozmieszać mleko z czekoladą. Nasączyć ciasto rozpuszczoną czekoladą (ma być wilgotne, a nie mokre). Odłożyć na bok.

Ubić żółtko z cukrem. Dodać mascarpone i rozdrobnionego widelcem banana (zostawić 4 plasterki razem ze skórą). Wymieszać porządnie zanim się doda ubite na sztywno białka ze szczyptą soli. Wyłozyć krem bananowy na krążki ciasta. Włożyć do lodówki na minimum 12 godzin.

Ok 1 godzinę przed podaniem tiramisu połozyć po łyżeczce roztrzepanej konfitury truskawkowej.
Udekorować plasterkami banana oraz tymianku. Wyjąć z foremki.

Przepis pochodzi z książki "Tiramisu" Stephanie Bulteau.
A oto zdjęcie z tej książki (wykonane przez Jean Bono, Stylizacja: Sophie Dwornicki) (skaner coś nie tego i jak lepiej zeskanuję, to zmienię)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Joanna @ 4 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=459494Bardzo ciekawy przepis.
mniam.gif

Na jednej z francuskich stron znalazłam niedawno ciekawą wersję tiramisu z malinami i liczi, niestety, w zupełnie mi nieznanym języku:
http://www.cuisine-campagne.com/index.php?...e-facon-ispahan
Warto jednak zajrzeć choćby dla pięknych zdjęć....
icon_smile.gif
Przetłumaczyć?
icon_wink.gif


Jeśli zaś chodzi o smak Tiramisu Banana split, to dopiero wieczorem się wypowiem. Jeśli ktoś byłby zainteresowany, to mogę zrobić listę tiramisu jakie są w tej książeczce...
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
No więc wyszło mi takie coś:






Zamiast marmolady truskawkowej dałam wiśniową. W sumie - dobre, mało słodkie - jedyna słodycz pochodzi z dżemu. Trochę za mało nasączyłam ciacho. W sumie mam pozytywne zdanie na temat tego deseru. Mój mąż z resztą też.
icon_smile.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Wariacja apetyczna
mniam.gif

A zdjęcia ciasteczek z linka Joanny też ciekawie wyglądają - również zaciekawionam
icon_redface.gif
lecker.gif
 

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Joanna @ 4 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=459509Z tej samej francuskiej strony bardzo zafascynowały mnie zdjęcia ciasteczek wyglądających jak jabłka i brzoskwinie. Czy mogłabyś w dwóch zdaniach napisać, jak się otrzymuje taki niesamowity efekt?
http://www.cuisine-campagne.com/index.php?...mme-caramelisee
http://www.cuisine-campagne.com/index.php?...-peche-de-vigne
Jeśli chodzi o same farbowanie ciastek, to:
w przypadku jabłuszek można użyć soku z buraków (tak napisano we wstępie)
w przypadku brzoskwiń - sok z buraków i kurkuma.

Jeśli zaś chodzi o dokładne przepisy, to poproszę o chwilkę cierpliwości
icon_smile.gif

A w tym czasie obejrzyjcie sobie: http://www.puregourmandise.com/gourmandises.htm
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
lemina @ 6 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=461196Jeśli chodzi o same farbowanie ciastek, to:
w przypadku jabłuszek można użyć soku z buraków (tak napisano we wstępie)
w przypadku brzoskwiń - sok z buraków i kurkuma.

Jeśli zaś chodzi o dokładne przepisy, to poproszę o chwilkę cierpliwości
icon_smile.gif
Dzięki Lemino!
cvety.gif
cvety.gif

Tak bardzo mnie intrygowały te ciasteczka, że zaczęłam kombinować, jak by tu przetłumaczyć przepis. No i wpadłam na pomysł, że go najpierw z francuskiego przetłumaczy dla mnie "tłumacz" na rosyjski, a już z rosyjskim sobie jakoś poradzę.....
icon_mrgreen.gif
I zdążyłam się doczytać o tym soku buraczanym, oraz o tym, że do ciasta dodaje się zieloną herbatę matcha.
icon_smile.gif
Czekam jednak na Twoje tłumaczenie ze "szczegółami technicznymi".
icon_smile.gif



P.S. Makaroniki prześliczne!
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Czemu te wszystkie linki w takim niezrozumiałym języku
cry_1.gif
lecker.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy