- Kwi 23, 2006
- 1,690
- 0
- 0
Kupiłam sobie książeczkę z różnymi wariacjami na temat tiramisu. Oto jedna z nich:
Tiramisu banana split
Składniki na 4 porcje:
- 80g mascarpone
- 150g ciasta czekoladowego (wykorzystałam muffinki czekoladowe bez nutelli
)
- 160g bananów
- 4 łyżeczki konfitury truskawkowej
- 1 jajko + 1 białko
- 15g cukru pudru
- 40ml mleka
- 1 łyżka czekolady w proszku
- 4 listki świeżego tymianku
- szczypta soli
Cztery krążki ciasta czekoladowego umieścić w foremkach. W garnku rozmieszać mleko z czekoladą. Nasączyć ciasto rozpuszczoną czekoladą (ma być wilgotne, a nie mokre). Odłożyć na bok.
Ubić żółtko z cukrem. Dodać mascarpone i rozdrobnionego widelcem banana (zostawić 4 plasterki razem ze skórą). Wymieszać porządnie zanim się doda ubite na sztywno białka ze szczyptą soli. Wyłozyć krem bananowy na krążki ciasta. Włożyć do lodówki na minimum 12 godzin.
Ok 1 godzinę przed podaniem tiramisu połozyć po łyżeczce roztrzepanej konfitury truskawkowej.
Udekorować plasterkami banana oraz tymianku. Wyjąć z foremki.
Przepis pochodzi z książki "Tiramisu" Stephanie Bulteau.
A oto zdjęcie z tej książki (wykonane przez Jean Bono, Stylizacja: Sophie Dwornicki) (skaner coś nie tego i jak lepiej zeskanuję, to zmienię)
Tiramisu banana split
Składniki na 4 porcje:
- 80g mascarpone
- 150g ciasta czekoladowego (wykorzystałam muffinki czekoladowe bez nutelli

- 160g bananów
- 4 łyżeczki konfitury truskawkowej
- 1 jajko + 1 białko
- 15g cukru pudru
- 40ml mleka
- 1 łyżka czekolady w proszku
- 4 listki świeżego tymianku
- szczypta soli
Cztery krążki ciasta czekoladowego umieścić w foremkach. W garnku rozmieszać mleko z czekoladą. Nasączyć ciasto rozpuszczoną czekoladą (ma być wilgotne, a nie mokre). Odłożyć na bok.
Ubić żółtko z cukrem. Dodać mascarpone i rozdrobnionego widelcem banana (zostawić 4 plasterki razem ze skórą). Wymieszać porządnie zanim się doda ubite na sztywno białka ze szczyptą soli. Wyłozyć krem bananowy na krążki ciasta. Włożyć do lodówki na minimum 12 godzin.
Ok 1 godzinę przed podaniem tiramisu połozyć po łyżeczce roztrzepanej konfitury truskawkowej.
Udekorować plasterkami banana oraz tymianku. Wyjąć z foremki.
Przepis pochodzi z książki "Tiramisu" Stephanie Bulteau.
A oto zdjęcie z tej książki (wykonane przez Jean Bono, Stylizacja: Sophie Dwornicki) (skaner coś nie tego i jak lepiej zeskanuję, to zmienię)

Ostatnią edycję dokonał moderator: