Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Tiramisu cytrynowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Maraa" data-source="post: 1717609" data-attributes="member: 8429"><p><strong><span style="font-size: 18px">Tiramisu cytrynowe</span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 18px"></span></strong></p><p><strong><span style="font-size: 18px">[ATTACH]107223[/ATTACH]</span></strong></p><p></p><p>Kandyzowane cytryny</p><p>3 duże cytryny</p><p>250 ml wody</p><p>250 g cukru</p><p></p><p>Krem z mascarpone</p><p>2 cytryny</p><p>500 g mascarpone</p><p>200 g śmietany 30%</p><p>4 żółtka</p><p>70 g cukru</p><p>50 ml limoncello</p><p>20 podłużnych biszkoptów</p><p></p><p>Kandyzowane cytryny</p><p></p><p>Cytryny starannie umyć, pokroić na plastry, wybrać pestki. W garnku zagotować litr, albo trochę więcej, wody i zanurzyć cytryny we wrzątku na jedna minutę, odcedzić, wodę wylać. Czynność powtórzyć, ze świeżą wodą. Umieścić plastry cytryn w rondlu. Dodać połowę cukru, zalać wodą. Gotować cytryny na małym ogniu przez 20 minut. Zostawić do wystudzenia. Czynność powtórzyć z resztą cukru. Cytryny wystudzić, odcedzić i pokroić. Syrop zachować do nasączenia.</p><p></p><p>Krem z mascarpone</p><p></p><p>Zetrzeć skórkę z cytryn i dodać ją do cukru. Rozetrzeć palcami albo łyżeczką, żeby uwolnić aromat z cytryny. W misce utrzeć żółtka z cukrem i skórką, na puszysty krem. Dodać mascarpone i łyżkę limoncello. Wymieszać do uzyskania gładkiej i jednorodnej masy. Śmietanę ubić i delikatnie połączyć z mascarpone.</p><p></p><p>Z dwóch cytryn wycisnąć sok, dodać ok. 200 ml syropu z kandyzowanych cytryn i reszę limoncello. Biszkopty moczyć w przygotowanym płynie i układać na dnie formy. Przelać na nie krem z mascarpone, wyrównąć i rozłożyć kandyzowane cytryny. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów, na to krem i cytryny. I ostania warstwa biszkotów i kremu, wyrównać. U mnie ostatnio były tylko dwie warstwy. Wstawić do lodówki na kilka godzin.</p><p> [ATTACH]107224[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Maraa, post: 1717609, member: 8429"] [B][SIZE=5]Tiramisu cytrynowe [ATTACH alt="20230604_150636.jpg"]107223[/ATTACH][/SIZE][/B] Kandyzowane cytryny 3 duże cytryny 250 ml wody 250 g cukru Krem z mascarpone 2 cytryny 500 g mascarpone 200 g śmietany 30% 4 żółtka 70 g cukru 50 ml limoncello 20 podłużnych biszkoptów Kandyzowane cytryny Cytryny starannie umyć, pokroić na plastry, wybrać pestki. W garnku zagotować litr, albo trochę więcej, wody i zanurzyć cytryny we wrzątku na jedna minutę, odcedzić, wodę wylać. Czynność powtórzyć, ze świeżą wodą. Umieścić plastry cytryn w rondlu. Dodać połowę cukru, zalać wodą. Gotować cytryny na małym ogniu przez 20 minut. Zostawić do wystudzenia. Czynność powtórzyć z resztą cukru. Cytryny wystudzić, odcedzić i pokroić. Syrop zachować do nasączenia. Krem z mascarpone Zetrzeć skórkę z cytryn i dodać ją do cukru. Rozetrzeć palcami albo łyżeczką, żeby uwolnić aromat z cytryny. W misce utrzeć żółtka z cukrem i skórką, na puszysty krem. Dodać mascarpone i łyżkę limoncello. Wymieszać do uzyskania gładkiej i jednorodnej masy. Śmietanę ubić i delikatnie połączyć z mascarpone. Z dwóch cytryn wycisnąć sok, dodać ok. 200 ml syropu z kandyzowanych cytryn i reszę limoncello. Biszkopty moczyć w przygotowanym płynie i układać na dnie formy. Przelać na nie krem z mascarpone, wyrównąć i rozłożyć kandyzowane cytryny. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów, na to krem i cytryny. I ostania warstwa biszkotów i kremu, wyrównać. U mnie ostatnio były tylko dwie warstwy. Wstawić do lodówki na kilka godzin. [ATTACH alt="20230604_150508.jpg"]107224[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Tiramisu cytrynowe
Top
Bottom