Tiramisu gruszkowe

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Tiramisu gruszkowe

Gruszkowe_tiramisu.JPG

4 duże gruszki
Sok z jednej cytryny
500 ml soku z gruszek
Paczka budyniu waniliowego
500 g mascarpone
300 g białego sera dobrze zmielonego
250 g śmietany
5 płatków żelatyny
2 fiolki zapachu waniliowego
1 ½ łyżeczki cynamonu
90 g cukru pudru
Ok. 150 g biszkoptów
Kakao

1.Gruszki obieramy, ćwiartujemy, wyjmujemy pestki i kroimy w paski. Skrapiamy sokiem z cytryny.
2.Sok z gruszek gotujemy, dodajemy budyń a następnie gruszki. W zależności od twardości gruszek gotujemy od 5 do 20 minut. Ochładzamy.
3.Smietanę ubijamy, dodajemy do serów. Mieszamy i dodajemy cukier, cynamon , zapach waniliowy i uprzednio rozpuszczoną żelatynę.
4.W foremce 35 x 25 układamy biszkopty, następnie warstwę budyniu z gruszkami a na koniec warstwa sera ze śmietaną. Całość posypujemy kakałem. Odstawiamy na całą noc.

Ps 1 Przepis pochodzi z czasopisma Chefkoch. Pozcja zawiera 480 kcal.
Ps 2 Nic nie stoi na przeszkodzie, aby biszkopty skropić mocną kawą wymieszaną z amaretto.
 

Załączniki

  • Gruszkowe_tiramisu.JPG
    Gruszkowe_tiramisu.JPG
    298.6 KB · Wyświetleń: 2
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy