- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Tiramisu gruszkowe
4 duże gruszki
Sok z jednej cytryny
500 ml soku z gruszek
Paczka budyniu waniliowego
500 g mascarpone
300 g białego sera dobrze zmielonego
250 g śmietany
5 płatków żelatyny
2 fiolki zapachu waniliowego
1 ½ łyżeczki cynamonu
90 g cukru pudru
Ok. 150 g biszkoptów
Kakao
1.Gruszki obieramy, ćwiartujemy, wyjmujemy pestki i kroimy w paski. Skrapiamy sokiem z cytryny.
2.Sok z gruszek gotujemy, dodajemy budyń a następnie gruszki. W zależności od twardości gruszek gotujemy od 5 do 20 minut. Ochładzamy.
3.Smietanę ubijamy, dodajemy do serów. Mieszamy i dodajemy cukier, cynamon , zapach waniliowy i uprzednio rozpuszczoną żelatynę.
4.W foremce 35 x 25 układamy biszkopty, następnie warstwę budyniu z gruszkami a na koniec warstwa sera ze śmietaną. Całość posypujemy kakałem. Odstawiamy na całą noc.
Ps 1 Przepis pochodzi z czasopisma Chefkoch. Pozcja zawiera 480 kcal.
Ps 2 Nic nie stoi na przeszkodzie, aby biszkopty skropić mocną kawą wymieszaną z amaretto.

4 duże gruszki
Sok z jednej cytryny
500 ml soku z gruszek
Paczka budyniu waniliowego
500 g mascarpone
300 g białego sera dobrze zmielonego
250 g śmietany
5 płatków żelatyny
2 fiolki zapachu waniliowego
1 ½ łyżeczki cynamonu
90 g cukru pudru
Ok. 150 g biszkoptów
Kakao
1.Gruszki obieramy, ćwiartujemy, wyjmujemy pestki i kroimy w paski. Skrapiamy sokiem z cytryny.
2.Sok z gruszek gotujemy, dodajemy budyń a następnie gruszki. W zależności od twardości gruszek gotujemy od 5 do 20 minut. Ochładzamy.
3.Smietanę ubijamy, dodajemy do serów. Mieszamy i dodajemy cukier, cynamon , zapach waniliowy i uprzednio rozpuszczoną żelatynę.
4.W foremce 35 x 25 układamy biszkopty, następnie warstwę budyniu z gruszkami a na koniec warstwa sera ze śmietaną. Całość posypujemy kakałem. Odstawiamy na całą noc.
Ps 1 Przepis pochodzi z czasopisma Chefkoch. Pozcja zawiera 480 kcal.
Ps 2 Nic nie stoi na przeszkodzie, aby biszkopty skropić mocną kawą wymieszaną z amaretto.