Tiramisu truskawkowo - morelowe

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Tiramisu truskawkowo - morelowe

(Dla 6 osob)

Na sos morelowy :

400 g moreli (pokrojonych na kawalki)
40 g masla
80 g cukru
ok 1 dl wody
2 lyzki amaretto
(ewent. Sok pomaranczowy)

Wlozyc morele, maslo, cukier i wode do garnka, zagotowac, przykryc i delikatnie gotowac na wolnym ogniu. Kiedy morele sa juz mieciutkie, przestudzic i zmiksowac (lub przetrzec przez sito). Dodac amaretto, przelozyc do miarki i – jesli trzeba – dolac soku pomaranczowego, gdyz sosu morelowego ma byc 6 dl.

Na krem z mascarpone :

500 g mascarpone
1,5 dl soku pomaranczowego
4 lyzki cukru
60 g pokruszonych ciasteczek "amaretti"

Dobrze wymieszac ser, sok i cukier, na koniec dodac pokruszone ciasteczka.

Truskawki

250 g truskawek pokrojonych w plasterki
2 lyzki soku pomaranczowego
2 lyzki cukru

Wymieszac, odstawic na pol godz.

Nastepnie :
Ok. 120g biszkopcikow ("savoiardi")
3 lyzki soku pomaranczowego

Do dekoracji : wiorki czekoladowe (ok. 100g)

Biszkopty lekko moczyc w soku pomaranczowym, ukladac na dnie naczynia do tiramisu, na to nalozyc polowe sosu morelowego, nastepnie polowe truskawek, a nastepnie polowe masy z mascarpone. Ponowic czynnosc. Wygladzic, wstawic do lodowki na min. 3 godz. Udekorowac wiorkami czekoladowymi tuz przed podaniem.

Jest to "popisowe" tiramisu mojej tesciowej, wszyscy uwielbiaja!! mam nadzieje, ze i Wam posmakuje
icon_mrgreen.gif


Pozdrawiam
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy