- Maj 28, 2007
- 12,223
- 0
- 0
Tiramisu truskawkowo - morelowe
(Dla 6 osob)
Na sos morelowy :
400 g moreli (pokrojonych na kawalki)
40 g masla
80 g cukru
ok 1 dl wody
2 lyzki amaretto
(ewent. Sok pomaranczowy)
Wlozyc morele, maslo, cukier i wode do garnka, zagotowac, przykryc i delikatnie gotowac na wolnym ogniu. Kiedy morele sa juz mieciutkie, przestudzic i zmiksowac (lub przetrzec przez sito). Dodac amaretto, przelozyc do miarki i – jesli trzeba – dolac soku pomaranczowego, gdyz sosu morelowego ma byc 6 dl.
Na krem z mascarpone :
500 g mascarpone
1,5 dl soku pomaranczowego
4 lyzki cukru
60 g pokruszonych ciasteczek "amaretti"
Dobrze wymieszac ser, sok i cukier, na koniec dodac pokruszone ciasteczka.
Truskawki
250 g truskawek pokrojonych w plasterki
2 lyzki soku pomaranczowego
2 lyzki cukru
Wymieszac, odstawic na pol godz.
Nastepnie :
Ok. 120g biszkopcikow ("savoiardi"
3 lyzki soku pomaranczowego
Do dekoracji : wiorki czekoladowe (ok. 100g)
Biszkopty lekko moczyc w soku pomaranczowym, ukladac na dnie naczynia do tiramisu, na to nalozyc polowe sosu morelowego, nastepnie polowe truskawek, a nastepnie polowe masy z mascarpone. Ponowic czynnosc. Wygladzic, wstawic do lodowki na min. 3 godz. Udekorowac wiorkami czekoladowymi tuz przed podaniem.
Jest to "popisowe" tiramisu mojej tesciowej, wszyscy uwielbiaja!! mam nadzieje, ze i Wam posmakuje
Pozdrawiam
(Dla 6 osob)
Na sos morelowy :
400 g moreli (pokrojonych na kawalki)
40 g masla
80 g cukru
ok 1 dl wody
2 lyzki amaretto
(ewent. Sok pomaranczowy)
Wlozyc morele, maslo, cukier i wode do garnka, zagotowac, przykryc i delikatnie gotowac na wolnym ogniu. Kiedy morele sa juz mieciutkie, przestudzic i zmiksowac (lub przetrzec przez sito). Dodac amaretto, przelozyc do miarki i – jesli trzeba – dolac soku pomaranczowego, gdyz sosu morelowego ma byc 6 dl.
Na krem z mascarpone :
500 g mascarpone
1,5 dl soku pomaranczowego
4 lyzki cukru
60 g pokruszonych ciasteczek "amaretti"
Dobrze wymieszac ser, sok i cukier, na koniec dodac pokruszone ciasteczka.
Truskawki
250 g truskawek pokrojonych w plasterki
2 lyzki soku pomaranczowego
2 lyzki cukru
Wymieszac, odstawic na pol godz.
Nastepnie :
Ok. 120g biszkopcikow ("savoiardi"
3 lyzki soku pomaranczowego
Do dekoracji : wiorki czekoladowe (ok. 100g)
Biszkopty lekko moczyc w soku pomaranczowym, ukladac na dnie naczynia do tiramisu, na to nalozyc polowe sosu morelowego, nastepnie polowe truskawek, a nastepnie polowe masy z mascarpone. Ponowic czynnosc. Wygladzic, wstawic do lodowki na min. 3 godz. Udekorowac wiorkami czekoladowymi tuz przed podaniem.
Jest to "popisowe" tiramisu mojej tesciowej, wszyscy uwielbiaja!! mam nadzieje, ze i Wam posmakuje

Pozdrawiam