- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Tiramisu z jabłkami
1 kg jabłek (np. boskop)
Sok z jednej cytryny
60 g cukru
150 ml soku jabłkowego
100 g zmielonych migdałów
100 g migdałów w płatkach
500 ml mleka
6 listków żelatyny
6 żółtek
80 g cukru
500 g mascarpone
300 ml śmietany
300 g podłużnych biszkoptów
100 ml mocnego espresso
Kakao
1.Jabłka obieramy, wykrawamy pestki i kroimy w kostkę. Polewamy sokiem z cytryny.
2.Cukier w garnku karmelizujemy, mieszamy sokiem z jabłek, dodajemy pokrojone jabłka i dusimy przez 12 minut. Odstawiamy do schłodzenia
3.Do miski wlewamy mleko, żółtka i cukier. Wszystko ubijamy na parze, aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodajemy uprzednio wymoczoną w zimnej wodzie żelatynę oraz zmielone migdały. Schładzamy. Dodajemy mascarpone i ubitą na sztywno śmietanę.
4.W foremce 34 x 24 i wysokiej na 6-7 cm układamy ciasno biszkopty. Mocno skrapiamy espresso. Smarujemy połową musu z jabłek, połową migdałów w płatkach i połową kremu. Nakładamy następną porcję biszkoptów i czynność powtarzamy, a na górę posypujemy kakao.
Ps1. Przepis na 8 porcji a jedna zawiera… ( nie - nie napiszę)
Ps2. Ciasto musi być co najmniej 8 godzin przygotowane przed podaniem i przechowywane w lodówce.
Ps2. Przepis pochodzi z czasopisma essen & trinken 2016/01.

1 kg jabłek (np. boskop)
Sok z jednej cytryny
60 g cukru
150 ml soku jabłkowego
100 g zmielonych migdałów
100 g migdałów w płatkach
500 ml mleka
6 listków żelatyny
6 żółtek
80 g cukru
500 g mascarpone
300 ml śmietany
300 g podłużnych biszkoptów
100 ml mocnego espresso
Kakao
1.Jabłka obieramy, wykrawamy pestki i kroimy w kostkę. Polewamy sokiem z cytryny.
2.Cukier w garnku karmelizujemy, mieszamy sokiem z jabłek, dodajemy pokrojone jabłka i dusimy przez 12 minut. Odstawiamy do schłodzenia
3.Do miski wlewamy mleko, żółtka i cukier. Wszystko ubijamy na parze, aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodajemy uprzednio wymoczoną w zimnej wodzie żelatynę oraz zmielone migdały. Schładzamy. Dodajemy mascarpone i ubitą na sztywno śmietanę.
4.W foremce 34 x 24 i wysokiej na 6-7 cm układamy ciasno biszkopty. Mocno skrapiamy espresso. Smarujemy połową musu z jabłek, połową migdałów w płatkach i połową kremu. Nakładamy następną porcję biszkoptów i czynność powtarzamy, a na górę posypujemy kakao.
Ps1. Przepis na 8 porcji a jedna zawiera… ( nie - nie napiszę)
Ps2. Ciasto musi być co najmniej 8 godzin przygotowane przed podaniem i przechowywane w lodówce.
Ps2. Przepis pochodzi z czasopisma essen & trinken 2016/01.