Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tiramisu z jabłkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1614748" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Tiramisu z jabłkami</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]95508[/ATTACH]</p><p></p><p>1 kg jabłek (np. boskop)</p><p>Sok z jednej cytryny</p><p>60 g cukru</p><p>150 ml soku jabłkowego</p><p></p><p>100 g zmielonych migdałów</p><p>100 g migdałów w płatkach</p><p>500 ml mleka </p><p>6 listków żelatyny</p><p>6 żółtek</p><p>80 g cukru</p><p>500 g mascarpone</p><p>300 ml śmietany</p><p>300 g podłużnych biszkoptów</p><p>100 ml mocnego espresso</p><p>Kakao</p><p></p><p>1.Jabłka obieramy, wykrawamy pestki i kroimy w kostkę. Polewamy sokiem z cytryny.</p><p>2.Cukier w garnku karmelizujemy, mieszamy sokiem z jabłek, dodajemy pokrojone jabłka i dusimy przez 12 minut. Odstawiamy do schłodzenia</p><p>3.Do miski wlewamy mleko, żółtka i cukier. Wszystko ubijamy na parze, aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodajemy uprzednio wymoczoną w zimnej wodzie żelatynę oraz zmielone migdały. Schładzamy. Dodajemy mascarpone i ubitą na sztywno śmietanę.</p><p>4.W foremce 34 x 24 i wysokiej na 6-7 cm układamy ciasno biszkopty. Mocno skrapiamy espresso. Smarujemy połową musu z jabłek, połową migdałów w płatkach i połową kremu. Nakładamy następną porcję biszkoptów i czynność powtarzamy, a na górę posypujemy kakao.</p><p></p><p>Ps1. Przepis na 8 porcji a jedna zawiera&#8230; ( nie - nie napiszę) </p><p>Ps2. Ciasto musi być co najmniej 8 godzin przygotowane przed podaniem i przechowywane w lodówce.</p><p>Ps2. Przepis pochodzi z czasopisma essen & trinken 2016/01.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1614748, member: 140"] [SIZE=14][B]Tiramisu z jabłkami[/B][/SIZE] [ATTACH=full]95508[/ATTACH] 1 kg jabłek (np. boskop) Sok z jednej cytryny 60 g cukru 150 ml soku jabłkowego 100 g zmielonych migdałów 100 g migdałów w płatkach 500 ml mleka 6 listków żelatyny 6 żółtek 80 g cukru 500 g mascarpone 300 ml śmietany 300 g podłużnych biszkoptów 100 ml mocnego espresso Kakao 1.Jabłka obieramy, wykrawamy pestki i kroimy w kostkę. Polewamy sokiem z cytryny. 2.Cukier w garnku karmelizujemy, mieszamy sokiem z jabłek, dodajemy pokrojone jabłka i dusimy przez 12 minut. Odstawiamy do schłodzenia 3.Do miski wlewamy mleko, żółtka i cukier. Wszystko ubijamy na parze, aż masa zgęstnieje. Pod koniec dodajemy uprzednio wymoczoną w zimnej wodzie żelatynę oraz zmielone migdały. Schładzamy. Dodajemy mascarpone i ubitą na sztywno śmietanę. 4.W foremce 34 x 24 i wysokiej na 6-7 cm układamy ciasno biszkopty. Mocno skrapiamy espresso. Smarujemy połową musu z jabłek, połową migdałów w płatkach i połową kremu. Nakładamy następną porcję biszkoptów i czynność powtarzamy, a na górę posypujemy kakao. Ps1. Przepis na 8 porcji a jedna zawiera… ( nie - nie napiszę) Ps2. Ciasto musi być co najmniej 8 godzin przygotowane przed podaniem i przechowywane w lodówce. Ps2. Przepis pochodzi z czasopisma essen & trinken 2016/01. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tiramisu z jabłkami
Top
Bottom