Tiramisu z malinami i liczi

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
http://www.cuisine-campagne.com/index.php?...e-facon-ispahan

Tiramisu z malinami i liczi

Składniki na porcje dla 8 osób:

- 400g zamrożonych malin
- 600g całych liczi
- 10 ciasteczek biscuits roses de Reims (nie mam bladego pojecia co to jest, moze poszukam w sklepie, chyba, ze ktoś wie)
- 3 jaja
- 85 g cukru pudru
- 150g mascarpone
- 3 łyżki syropu różanego
- 50g płatków migdałowych

1. Rozmrozić maliny, zostawić sok
2. Obrać i wypestkować liczi nad miską z sokiem z malin. Dodać syrop różany.
3. Oddzielić białka od żółtek. Wymieszać energicznie żółtka z cukrem pudrem aż masa zbieleje.
4. Dodać mascarpone i dobrze wymieszać.
5. Ubić pianę z białek (musi być bardzo sztywna) i dodać do masy zółtkowo-mascarponowej.
6. Ciastka zamoczyć w soku malinowo-liczowo-syropowym. Jeśli zabraknie można dodać soku z malin lub wody.
7. Na ciastka ułożyć maliny z liczi
8. Przykryć masą z mascarpone.
9. Podsmażyć delikatnie płtaki migdałowe i ułożyć na mascarpone.
10. Włożyć tiramisu do lodówki i pozwolić mu się "przegryźć" ok 12 godzin. Podawać zaraz po wyjęciu z lodówki. Można polać odrobiną syropu różanego.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Dziękuję bardzo!
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Nie za ma co. Jednakże nie jestem w stanie określić co to są za ciastka i ten syrop, ale przypuszczam, że ten ostatni, to można jakimkolwiek pasującym syropem zastąpić.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Myślę, że te ciastka można spokojnie zastąpić biszkoptami savoiardi, a syrop różany mam....
icon_smile.gif

Simona

Member
Paź 27, 2004
2,528
0
0
Biscuits_Roses_de_Reims.JPG

Wyglada jak savoiardi.

Zamiast syropu rozanego chyba mozna uzyc konfitury z roz?

I zamiast liczi wiecej malin.

I mozna juz robic
icon_smile.gif

Załączniki

• Biscuits_Roses_de_Reims.JPG
    Biscuits_Roses_de_Reims.JPG
    67.3 KB · Wyświetleń: 4

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Myślę, że nijak- syrop z zasady jest gęstszy i słodki, woda jest tylko pefumowaną wodą.
Myślę, ze Simo ma rację- konfitura z płatków róż powinna się nadać, najlepiej syrop po odcedzeniu płatków.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Poniewaz miałam do zutylizowania sporo mascarpone, zrobiłam tiramisu wzorując się na tym przepisie, ale nieco inne. Po pierwsze - maliny okazały się być bardzo kwaśne, więc niewiele myśląc, zalałam je gorącym syropem różanym, a potem odsączyłam. Zdecydowanie nabrały smaku, choć zmieniły konsystencję.... Soku z syropem użyłam do nasączania biszkoptów savoiardi. Wymyśliłam sobie, że maliny podzielę na dwie porcje i położę na nasączone biszkopty, a na nie dam krem. Niestety, przy drugiej warstwie nieco się pospieszyłam z nakładaniem masy, zapominając o malinach...
icon_redface.gif
Przetarłam je więc przez sitko, połączyłam z resztką syropu i wyłożyłam na wierzch deseru. Całość posypałam lekko podprażonymi płatkami migdałów. Wyszło mi nieco patriotycznie, ale mam nadzieję - smacznie.... Degustacja - jutro.
icon_smile.gif

Załączniki

• tiramisu_malinowo__r__ane1.jpg
    tiramisu_malinowo__r__ane1.jpg
    31.4 KB · Wyświetleń: 0
  • tiramisu_malinowo__r__ane.jpg
    tiramisu_malinowo__r__ane.jpg
    27 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Margot - nie miałam wyjścia - kończył mi się termin ważności na pudełku mascarpone i musiałam je jakoś wykorzystać.
icon_smile.gif
Te przepisy spadły mi jak z nieba, bo klasyczne tiramisu ( mimo, że przepyszne) już mi się ździebko znudziło....
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Bardzo , bardzo smaczny deser.
mniam.gif
Rewelacyjne jest zwłaszcza połączenie smaku róży i maliny... Jeszcze raz Ci bardzo dziękuję Lemino za przetłumaczenie przepisu!
cvety.gif
bussi.gif

Załączniki

• tiramisu_malinowo__r__ane2.jpg
    tiramisu_malinowo__r__ane2.jpg
    29.5 KB · Wyświetleń: 1

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Joanno...cudowne, patriotyczne tiramisu...

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Róbcie dziewczyny ten deser, bo jest naprawdę świetny.
mniam.gif
Chyba mi bardziej smakuje, niż klasyczne tiramisu. Liczi nie dodawałam, bo za nimi nie przepadam.
Ale patent z malinowo - różaną polewą na pewno powtórzę.
icon_smile.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Lis @ 5 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=460951Myślę, że nijak- syrop z zasady jest gęstszy i słodki, woda jest tylko pefumowaną wodą.
Myślę, ze Simo ma rację- konfitura z płatków róż powinna się nadać, najlepiej syrop po odcedzeniu płatków.
Oto co wypluł niezawodny Cook's Thesaurus

"rose essence Notes: This is similar to rose water, only it's far more concentrated. Indian cooks use it to flavor beverages and desserts. Substitutes: rose syrup OR rose water (1 part rose essence = 4-8 parts rose water) OR saffron (different flavor)

rose syrup = rose-scented syrup Notes: This is used in the Middle East, India, Persia, and Southeast Asia to flavor desserts and beverages. Substitutes: rose essence OR rose water "

http://www.foodsubs.com/Extracts.html

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy