- Kwi 23, 2006
- 1,690
- 0
- 0
http://www.cuisine-campagne.com/index.php?...e-facon-ispahan
Tiramisu z malinami i liczi
Składniki na porcje dla 8 osób:
- 400g zamrożonych malin
- 600g całych liczi
- 10 ciasteczek biscuits roses de Reims (nie mam bladego pojecia co to jest, moze poszukam w sklepie, chyba, ze ktoś wie)
- 3 jaja
- 85 g cukru pudru
- 150g mascarpone
- 3 łyżki syropu różanego
- 50g płatków migdałowych
1. Rozmrozić maliny, zostawić sok
2. Obrać i wypestkować liczi nad miską z sokiem z malin. Dodać syrop różany.
3. Oddzielić białka od żółtek. Wymieszać energicznie żółtka z cukrem pudrem aż masa zbieleje.
4. Dodać mascarpone i dobrze wymieszać.
5. Ubić pianę z białek (musi być bardzo sztywna) i dodać do masy zółtkowo-mascarponowej.
6. Ciastka zamoczyć w soku malinowo-liczowo-syropowym. Jeśli zabraknie można dodać soku z malin lub wody.
7. Na ciastka ułożyć maliny z liczi
8. Przykryć masą z mascarpone.
9. Podsmażyć delikatnie płtaki migdałowe i ułożyć na mascarpone.
10. Włożyć tiramisu do lodówki i pozwolić mu się "przegryźć" ok 12 godzin. Podawać zaraz po wyjęciu z lodówki. Można polać odrobiną syropu różanego.
Tiramisu z malinami i liczi
Składniki na porcje dla 8 osób:
- 400g zamrożonych malin
- 600g całych liczi
- 10 ciasteczek biscuits roses de Reims (nie mam bladego pojecia co to jest, moze poszukam w sklepie, chyba, ze ktoś wie)
- 3 jaja
- 85 g cukru pudru
- 150g mascarpone
- 3 łyżki syropu różanego
- 50g płatków migdałowych
1. Rozmrozić maliny, zostawić sok
2. Obrać i wypestkować liczi nad miską z sokiem z malin. Dodać syrop różany.
3. Oddzielić białka od żółtek. Wymieszać energicznie żółtka z cukrem pudrem aż masa zbieleje.
4. Dodać mascarpone i dobrze wymieszać.
5. Ubić pianę z białek (musi być bardzo sztywna) i dodać do masy zółtkowo-mascarponowej.
6. Ciastka zamoczyć w soku malinowo-liczowo-syropowym. Jeśli zabraknie można dodać soku z malin lub wody.
7. Na ciastka ułożyć maliny z liczi
8. Przykryć masą z mascarpone.
9. Podsmażyć delikatnie płtaki migdałowe i ułożyć na mascarpone.
10. Włożyć tiramisu do lodówki i pozwolić mu się "przegryźć" ok 12 godzin. Podawać zaraz po wyjęciu z lodówki. Można polać odrobiną syropu różanego.