Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Tiramisu'
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kowlaik" data-source="post: 410467" data-attributes="member: 2203"><p>Oto tiramisu wg.Anny Olson </p><p>Składniki:</p><p></p><p>Masa wierzchnia</p><p></p><p>* 1 szk śmietany do ubijania</p><p>* 2 łyżeczki cukru</p><p>* 2 łyżki likieru kawowego</p><p>* wiórki czekoladowe i kakao - do posypania</p><p></p><p>Masa kremowa</p><p></p><p>* 1 szk śmietany do ubijania</p><p>* 1 łyżki esencji waniliowej</p><p>* 5 żółtek</p><p>* 1/2 szk cukru</p><p>* 1/3 szk wina Marsala</p><p>* 2 szk serka mascarpone</p><p></p><p>Baza biszkoptowa</p><p></p><p>* 1 1/2 szk kawy</p><p>* 1/4 szk rumu</p><p>* 5 łyżki cukru</p><p>* 1 opakowanie biszkoptów (paluszków, u nas robi je firma SAN)</p><p>* 1/2 szk startej czekolady</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p></p><p>Masa wierzchnia</p><p>1. Ubić śmietanę, aż będzie się lekko ciągnąć i formować w stożki, wmieszać cukier i likier kawowy. Schłodzić do czasu wykończenia deseru.</p><p></p><p>Masa kremowa</p><p></p><p>1. Ubić śmietanę, aż będzie się lekko ciągnąć i formować w stożki, wmieszać esencję waniliową. Schłodzić.</p><p>2. Do garnka wlać ok. 5 cm wody, zagotować, zmniejszyć gaz, żeby tylko pykał. W metalowej lub szklanej misce zmieszać żółtka, cukier i Marsalę. Postawić na garnku z pyrkającym wrzątkiem i cały czas ubijać, aż masa podwoi objętość i będzie się ciągnąć. Zdjąć z garnka.</p><p>3. Mieszać serek mascarpone i - jeśli masa wciąż jest ciepła - pozostawić ją do wystudzenia przynajmniej do temperatury pokojowej. Dopiero teraz do masy dodać śmietanę ubitą z esencją (pkt.1). Odstawić.</p><p></p><p>Baza biszkoptowa</p><p></p><p>1. Wymieszać kawę, rum i cukier, aż cukier się całkowicie rozpuści.</p><p></p><p>Ułożenie deseru</p><p></p><p>1. Biszkopty kolejno zanurzać w mieszance kawowej - mają naciągnąć, ale nie nadmiernie. Układać jedną warstwą na dnie szklanej misy lub naczynia żaroodpornego.</p><p>2. Wylać połowę kremu i posypać startą czekoladą.</p><p>3. Powtórzyć procedurę z pkt. 1 i 2. (Jeśli szklana misa jest bardzo wysoka, to można ułożyć 3 warstwy biszkoptów, pamiętając by zużywać 1/3 kremu).</p><p>4. Na koniec delikatnie wyłożyć masę śmietanową (masę wierzchnią), oprószyć kakao, posypać wiórkami czekoladowymi.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kowlaik, post: 410467, member: 2203"] Oto tiramisu wg.Anny Olson Składniki: Masa wierzchnia * 1 szk śmietany do ubijania * 2 łyżeczki cukru * 2 łyżki likieru kawowego * wiórki czekoladowe i kakao - do posypania Masa kremowa * 1 szk śmietany do ubijania * 1 łyżki esencji waniliowej * 5 żółtek * 1/2 szk cukru * 1/3 szk wina Marsala * 2 szk serka mascarpone Baza biszkoptowa * 1 1/2 szk kawy * 1/4 szk rumu * 5 łyżki cukru * 1 opakowanie biszkoptów (paluszków, u nas robi je firma SAN) * 1/2 szk startej czekolady Wykonanie: Masa wierzchnia 1. Ubić śmietanę, aż będzie się lekko ciągnąć i formować w stożki, wmieszać cukier i likier kawowy. Schłodzić do czasu wykończenia deseru. Masa kremowa 1. Ubić śmietanę, aż będzie się lekko ciągnąć i formować w stożki, wmieszać esencję waniliową. Schłodzić. 2. Do garnka wlać ok. 5 cm wody, zagotować, zmniejszyć gaz, żeby tylko pykał. W metalowej lub szklanej misce zmieszać żółtka, cukier i Marsalę. Postawić na garnku z pyrkającym wrzątkiem i cały czas ubijać, aż masa podwoi objętość i będzie się ciągnąć. Zdjąć z garnka. 3. Mieszać serek mascarpone i - jeśli masa wciąż jest ciepła - pozostawić ją do wystudzenia przynajmniej do temperatury pokojowej. Dopiero teraz do masy dodać śmietanę ubitą z esencją (pkt.1). Odstawić. Baza biszkoptowa 1. Wymieszać kawę, rum i cukier, aż cukier się całkowicie rozpuści. Ułożenie deseru 1. Biszkopty kolejno zanurzać w mieszance kawowej - mają naciągnąć, ale nie nadmiernie. Układać jedną warstwą na dnie szklanej misy lub naczynia żaroodpornego. 2. Wylać połowę kremu i posypać startą czekoladą. 3. Powtórzyć procedurę z pkt. 1 i 2. (Jeśli szklana misa jest bardzo wysoka, to można ułożyć 3 warstwy biszkoptów, pamiętając by zużywać 1/3 kremu). 4. Na koniec delikatnie wyłożyć masę śmietanową (masę wierzchnią), oprószyć kakao, posypać wiórkami czekoladowymi. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Tiramisu'
Top
Bottom