Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Tiramisu'
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="monawrona" data-source="post: 625958" data-attributes="member: 3482"><p>Podam sprawdzony przepis na tiramisu- fotka juz dawno byla z niego zamieszczona wczesniej.</p><p></p><p>Przepis na 12 porcji- w podłużnym naczyniu</p><p></p><p>9 żółtek</p><p>9 łyżek cukru pudru</p><p>500 gram mascarpone</p><p>biszkopty podłużne- ilośc zgodna z wyłożeniem naczynia</p><p>dwie spore kawy z amaretto</p><p>kakao do posypania</p><p></p><p>Na początku wykładamy naczynie biszkoptami- dość ścisło; polewamy najlepiej łyżeczką biszkopty kawą z amaretto (kawa może być letnia). Kawy nie może być za dużo- biszkopty mają być nasączone a nie pływać w kawie! Już polane biszkpopty w naczyniu chowamy do lodówki.</p><p></p><p>Żółtka z cukrem pudrem miksujemy dość długo na jednolitą masę. Otwieramy serek mascarpone i stopniowo dodajemy go do naszej masy, ale uważamy by nie dodawać tej wody, która jest na dole opakowania w serku. Jeżeli dodalibyśmy serek z wodą , to masa będzie płynna a powinna być takiej kremowej i ścisłej konsystencji. Chwilkę miksujemy jeszcze masę. </p><p>Wyjmujemy nasze naczynie z biszkoptami i nakładamy masę na biszkopty; wyrównujemy wszystko i chowamy do lodówki na kilka godzin. </p><p>Kakao mozemy od razu przez siteczko posypac, ale można też przed samym podaniem.</p><p></p><p>Uwaga: jeżeli po dodaniu serka z tą wodą nasza masa nie jest ścisła, to możemy ją uratować dodając około 2 opakowań Śmietan Fix (podtrzymuje konsystencję bitej śmietany)- dostępne w sklepie w opakowaniach takich jak cukier waniliowy. Specyfik ten jednak zmienia troszkę smak naszej masy tiramisu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="monawrona, post: 625958, member: 3482"] Podam sprawdzony przepis na tiramisu- fotka juz dawno byla z niego zamieszczona wczesniej. Przepis na 12 porcji- w podłużnym naczyniu 9 żółtek 9 łyżek cukru pudru 500 gram mascarpone biszkopty podłużne- ilośc zgodna z wyłożeniem naczynia dwie spore kawy z amaretto kakao do posypania Na początku wykładamy naczynie biszkoptami- dość ścisło; polewamy najlepiej łyżeczką biszkopty kawą z amaretto (kawa może być letnia). Kawy nie może być za dużo- biszkopty mają być nasączone a nie pływać w kawie! Już polane biszkpopty w naczyniu chowamy do lodówki. Żółtka z cukrem pudrem miksujemy dość długo na jednolitą masę. Otwieramy serek mascarpone i stopniowo dodajemy go do naszej masy, ale uważamy by nie dodawać tej wody, która jest na dole opakowania w serku. Jeżeli dodalibyśmy serek z wodą , to masa będzie płynna a powinna być takiej kremowej i ścisłej konsystencji. Chwilkę miksujemy jeszcze masę. Wyjmujemy nasze naczynie z biszkoptami i nakładamy masę na biszkopty; wyrównujemy wszystko i chowamy do lodówki na kilka godzin. Kakao mozemy od razu przez siteczko posypac, ale można też przed samym podaniem. Uwaga: jeżeli po dodaniu serka z tą wodą nasza masa nie jest ścisła, to możemy ją uratować dodając około 2 opakowań Śmietan Fix (podtrzymuje konsystencję bitej śmietany)- dostępne w sklepie w opakowaniach takich jak cukier waniliowy. Specyfik ten jednak zmienia troszkę smak naszej masy tiramisu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Tiramisu'
Top
Bottom