To nie jest tiramisu'

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
TO NIE JEST TIRAMISU'

Deser do zludzenia przypomina powszechnie znany wloski smakolyk tiramisu', a jednak nim nie jest.
icon_mrgreen.gif

Cucina_094.jpg

Cucina_096.jpg

Trudno nazwac tiramisu' deser, w ktorego sklad nie wchodza:
ani mascarpone
ani jajka
ani cukier
To, w czym na pewno przypomina tiramisù / oprocz blizniaczego wygladu /, jest sposob wykonania : identyczny pod wzgledem kolejnych czynnosci.
Przepis / wraz z czyterdziestoma strona prob, oczekiwan na rezultat, zachwytow, nielicznych krytyk / znajduje sie tutaj :
http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=44231
Moglam nie sprobowac? Nie, nie moglam.
icon_mrgreen.gif

Skladniki:
200 g biszkoptow Pavesini
1 kg jogurtu
gorzkie kakao i cukier puder / slodkie kakao /

To wszystko: cala tajemnica.

Sposob wykonania identyczny jak przy robieniu tiramisuu':
- spod naczynia pokryc cieniutka warstwa jogurtu
- na jogurcie ulozyc jeden obok drugiego biszkopty
- pokryc biszkopty kolejna wartswa / juz grubsza / jogurtu, posypac kakao i ewentualnie cukrem pudrem / minimmmmalna iloscia /
- polozyc kolejna warstwe jogurtu, kolejna warstwe biszkoptow, kakao itd.
- laczna ilosc warstw biszkoptow powinna wyniesc 3-4
- ostatnia warstwa to jogurt i kakao
- naczynie przykryc folia przeroczysta i wstawic do lodowki na 4-6 godzin / albo zostawic do nastepnego dnia /
Przyznam, ze najtrudniejszy jest ten ostatni punkt.

Biszkopty Pavesini:
daja najlepszy rezultat z uwagi na specyficzna konsystencje / po wplywem jogurtu „puchna“, wilgotnieja i nabieraja pysznego smaku. Nie wiem jakich nalezaloby uzyc w Polsce, ale mozna zrobic proby z niewielkiej ilosci biszkoptow i jogurtu. Opinie co do uzycia biszkoptow typu savoiardi sa podzielone. Jedni uwazaja, ze sie absolutnie nie nadaja. Inni, ze rezulatat nie jest zly.
Jogurt:
musi byc jak najlepszej jakosci / ze znanych w Polsce bardzo dobrze sprawdza sie Muller /, dosc slodki / absolutnei nie kwasny /. Deser podobny smakowo tiramisuì daja nastepujace smaki:
kawa
wanilia
stracciatella
biala czekolada
lub ich kombinacja.

Moje uwagi:
- uzylam naczynia o wymiarach 20 x 30 cm
- z 200 g biszkoptow i 1,1 kg jogurtu / biala czekolada, wanilia i kawa / wyszly mi 4 warstwy biszkoptow
- mialam gorzkie kakao, wiec posypalam je leciutko cukrem pudrem
- pierwsza proba oceny smaku miala miejsce po 5 godzinach
- rezultatat przeszedl moje oczekiwania: spodziewlalam sie czegos zjadliwego, a tymczasem uzyskalam smaczny, chlodny, o perfekcyjnej konsystencji / daje sie kroic i nic sie nie rozpada / deser

Nie jest to jednak tiramisu' i czestujac tym gosci nalezy robic to delikatnie i z wyczuciem. Z dyskusji na forum wynika, ze nikt nie potrafi odgadnac z czego zrobiono deser. Niektorzy wyczuwaja smak cytryny, ktorej tam nie ma. Trzeba przyznac, ze nie wszystkim smakuje, ale co smakuje wszystkim bez wyjatku?

Załączniki

• Cucina_094.jpg
    Cucina_094.jpg
    48 KB · Wyświetleń: 2
  • Cucina_096.jpg
    Cucina_096.jpg
    46.3 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
brzmi interesujaco! a juz z pewnoscia intrygujaco
icon_biggrin.gif

jestem wielbicielka "prawdziwego" tiramisu, ale moze i na to sie skusze, bo lubie probowac takich innosci
icon_wink.gif

dzieki Linn za kolejny fajny przepis!!

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Ja tez lubie tiramisu' klasyczne. Tym wieksza niespodzianka. Potraktowalam to jako eksperyment i okazal sie bardzo udany.

Dodam tylko, ze nie mieszalam oczywiscie jogurtow, ale dodawalam je kolejno. Robiac po raz pierwszy dobrze jest miec jeden w zapasie na wypadek, gdyby mialo go nam zabraknac do wykonczenia gornej warstwy.

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Wersja Happy Hippo:

Cucina_097.jpg

Załączniki

• Cucina_097.jpg
    Cucina_097.jpg
    65.7 KB · Wyświetleń: 2

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Linn, jaki fajny przepis
icon_wink.gif
Trafiłam tu dzieki twojemu podlinkowaniu i podoba mi się
daumen.gif
icon_mrgreen.gif

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Uwazaj: wciaga
icon_mrgreen.gif
Ja specjalne robie teraz mniejsze porcje: mniejsze ryzyko, ze wymiote calosc lyzka. A rano i tak szybciutko ukladam nastepna miseczke
icon_mrgreen.gif

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Kolejna wersja: uzylam 3 malych jogurtow biala czekolada, w srodku kokos i na wierzchu znow biala czekolada. Pyszne: przypomina tort kokosowy, a pracy 2 minuty.
Teraz szukam jogurtu o smaku orzechow laskowych: tez powinien pasowac.

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
U mnie jogurty kupuje się hurtowo, więc przepis już został wciągnięty na listę: do zrobienia jak najszybciej
icon_smile.gif
Świetny pomysł i wspaniały efekt wizualny
daumen.gif

pozdrawiam
wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy