- Wrz 15, 2005
- 4,188
- 0
- 0
Na prosbe Ani i przychylajac sie do prosby sinistry80 ( https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...der=asc&start=0 ) wklejam przetlumaczony przepis na to ciasto. Niestety, nie jest on sprawdzony... produkty juz kupilam, zatem w najblizszym czasie podziele sie z Wami relacja
Toffee- Cheese –Cake
Skladniki:
- 250g maki
- 75g + 100g cukru
- szczypta soli
- 125g zimnego + 75g masla
- 3 jajka
- 8 platow zelatyny
- 2-3 cytryny
- 1 paczka cukru waniliowego
- 250g sahnequark ( ja bym w jego miejsce proponowala nasz polski twarog smietankowy)
- 200g Doppelrahm- Frischkäse (przepisalam zgodnie z orginalem, poniewaz wybor tego serka pozostawiam kazdemu z Was. Rozmawialam z kolezankami Niemkami i rozpetala sie tutaj dosc burzliwa dyskusja,bo doppelrahm Frischkäse jest ogolnym okresleniem na serek z podwyzszona zawartoscia tluszczu i dla jednej tlusty serek mial 40% tluszczu, a dla drugiej kwalifikowalo sie pod ta nazwa mascarpone z70%).
- 125g cukru z trzciny
- 250g smietany kremowki
- 5 lyzek mleka kondensowanego (50ml)
- okolo 375g roslin straczkowych (tj. Grochu, fasolki itp.)
1.Zrobic kruche ciasto: 250 g maki, 75g cukru, sol, 125g schlodzonego masla pokrojonego w kosteczke i 1 jajko ugniesc szybko i wstawic do lodowki na okolo 30 minut.
2. Okragla forme (26-28 cm) natluscic maslem. Ciasto, na podsypanej maka stolnicy, rozwalkowac w okrag o srednicy okolo 30-32cm a nastepnie przelozyc do przygotowanej formy. Ciasto nakluc wielokrotnie widelcem, na wierzch wylozyc papier do pieczenia, na ktory wysypac przygotowane rosliny straczkowe. Piec w rozgrzanym piekarniku (200°C, nawiew-175°C) okolo 15-20 minut. Po tym czasie usunac z ciasta papier z nasionami straczkowymi i piec kolejne 10 minut. Po upieczeniu pozostawic do ostygniecia.
3. Cytryny sparzyc, zetrzec z nich skorke i wycisnac sok(powinno byc go okolo 100ml). Nastepnie ubic 2 jajka ze 100g cukru i cukrem waniliowym, do uzyskanej masy dodac kolejno quark i frischkäse, na samym koncu sok i skorke cytrynowa.
4. Przygotowac zelatyne- najpierw namoczyc ja w zimnej wodzie, pozniej podgrzewajac na malym ogniu dokladnie rozpuscic, dodac troche kremu serowego- wymieszac, a nastepnie dolozyc ja do calej masy i znow dokladnie wymieszac. Wylozyc na upieczony i wystudzony spod, odstawic w chlodne miejsce na okolo 2 godziny.
5.Cukier brazowy rozpuscic na patelni, caly czas mieszajac dodac smietane kremowke i mleko kondensowane, zagotowac. Dodac 75g masla i przez okolo 10- 15 minut gotowac na malym ogniu, czesto przy tym mieszajac. Otrzymana mase na okolo 7-10 minut pozostawic do ostygniecia, nastepnie rozprowadzic na ciescie i odstawic w chlodne miejsce na kolejne 2 godziny.
Toffee- Cheese –Cake
Skladniki:
- 250g maki
- 75g + 100g cukru
- szczypta soli
- 125g zimnego + 75g masla
- 3 jajka
- 8 platow zelatyny
- 2-3 cytryny
- 1 paczka cukru waniliowego
- 250g sahnequark ( ja bym w jego miejsce proponowala nasz polski twarog smietankowy)
- 200g Doppelrahm- Frischkäse (przepisalam zgodnie z orginalem, poniewaz wybor tego serka pozostawiam kazdemu z Was. Rozmawialam z kolezankami Niemkami i rozpetala sie tutaj dosc burzliwa dyskusja,bo doppelrahm Frischkäse jest ogolnym okresleniem na serek z podwyzszona zawartoscia tluszczu i dla jednej tlusty serek mial 40% tluszczu, a dla drugiej kwalifikowalo sie pod ta nazwa mascarpone z70%).
- 125g cukru z trzciny
- 250g smietany kremowki
- 5 lyzek mleka kondensowanego (50ml)
- okolo 375g roslin straczkowych (tj. Grochu, fasolki itp.)
1.Zrobic kruche ciasto: 250 g maki, 75g cukru, sol, 125g schlodzonego masla pokrojonego w kosteczke i 1 jajko ugniesc szybko i wstawic do lodowki na okolo 30 minut.
2. Okragla forme (26-28 cm) natluscic maslem. Ciasto, na podsypanej maka stolnicy, rozwalkowac w okrag o srednicy okolo 30-32cm a nastepnie przelozyc do przygotowanej formy. Ciasto nakluc wielokrotnie widelcem, na wierzch wylozyc papier do pieczenia, na ktory wysypac przygotowane rosliny straczkowe. Piec w rozgrzanym piekarniku (200°C, nawiew-175°C) okolo 15-20 minut. Po tym czasie usunac z ciasta papier z nasionami straczkowymi i piec kolejne 10 minut. Po upieczeniu pozostawic do ostygniecia.
3. Cytryny sparzyc, zetrzec z nich skorke i wycisnac sok(powinno byc go okolo 100ml). Nastepnie ubic 2 jajka ze 100g cukru i cukrem waniliowym, do uzyskanej masy dodac kolejno quark i frischkäse, na samym koncu sok i skorke cytrynowa.
4. Przygotowac zelatyne- najpierw namoczyc ja w zimnej wodzie, pozniej podgrzewajac na malym ogniu dokladnie rozpuscic, dodac troche kremu serowego- wymieszac, a nastepnie dolozyc ja do calej masy i znow dokladnie wymieszac. Wylozyc na upieczony i wystudzony spod, odstawic w chlodne miejsce na okolo 2 godziny.
5.Cukier brazowy rozpuscic na patelni, caly czas mieszajac dodac smietane kremowke i mleko kondensowane, zagotowac. Dodac 75g masla i przez okolo 10- 15 minut gotowac na malym ogniu, czesto przy tym mieszajac. Otrzymana mase na okolo 7-10 minut pozostawic do ostygniecia, nastepnie rozprowadzic na ciescie i odstawic w chlodne miejsce na kolejne 2 godziny.