Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Toffee- Cheese -Cake
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="trzkasienka" data-source="post: 302791" data-attributes="member: 750"><p>Na prosbe Ani i przychylajac sie do prosby sinistry80 ( <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=13891&postdays=0&postorder=asc&start=0" target="_blank">https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...der=asc&start=0</a> ) wklejam przetlumaczony przepis na to ciasto. Niestety, nie jest on sprawdzony... produkty juz kupilam, zatem w najblizszym czasie podziele sie z Wami relacja </p><p></p><p></p><p>Toffee- Cheese –Cake</p><p></p><p></p><p>Skladniki:</p><p>- 250g maki</p><p>- 75g + 100g cukru</p><p>- szczypta soli</p><p>- 125g zimnego + 75g masla</p><p>- 3 jajka</p><p>- 8 platow zelatyny</p><p>- 2-3 cytryny</p><p>- 1 paczka cukru waniliowego</p><p>- 250g sahnequark ( ja bym w jego miejsce proponowala nasz polski twarog smietankowy) </p><p>- 200g Doppelrahm- Frischkäse (przepisalam zgodnie z orginalem, poniewaz wybor tego serka pozostawiam kazdemu z Was. Rozmawialam z kolezankami Niemkami i rozpetala sie tutaj dosc burzliwa dyskusja,bo doppelrahm Frischkäse jest ogolnym okresleniem na serek z podwyzszona zawartoscia tluszczu i dla jednej tlusty serek mial 40% tluszczu, a dla drugiej kwalifikowalo sie pod ta nazwa mascarpone z70%). </p><p>- 125g cukru z trzciny</p><p>- 250g smietany kremowki</p><p>- 5 lyzek mleka kondensowanego (50ml)</p><p>- okolo 375g roslin straczkowych (tj. Grochu, fasolki itp.)</p><p></p><p>1.Zrobic kruche ciasto: 250 g maki, 75g cukru, sol, 125g schlodzonego masla pokrojonego w kosteczke i 1 jajko ugniesc szybko i wstawic do lodowki na okolo 30 minut.</p><p></p><p>2. Okragla forme (26-28 cm) natluscic maslem. Ciasto, na podsypanej maka stolnicy, rozwalkowac w okrag o srednicy okolo 30-32cm a nastepnie przelozyc do przygotowanej formy. Ciasto nakluc wielokrotnie widelcem, na wierzch wylozyc papier do pieczenia, na ktory wysypac przygotowane rosliny straczkowe. Piec w rozgrzanym piekarniku (200°C, nawiew-175°C) okolo 15-20 minut. Po tym czasie usunac z ciasta papier z nasionami straczkowymi i piec kolejne 10 minut. Po upieczeniu pozostawic do ostygniecia.</p><p></p><p>3. Cytryny sparzyc, zetrzec z nich skorke i wycisnac sok(powinno byc go okolo 100ml). Nastepnie ubic 2 jajka ze 100g cukru i cukrem waniliowym, do uzyskanej masy dodac kolejno quark i frischkäse, na samym koncu sok i skorke cytrynowa.</p><p></p><p>4. Przygotowac zelatyne- najpierw namoczyc ja w zimnej wodzie, pozniej podgrzewajac na malym ogniu dokladnie rozpuscic, dodac troche kremu serowego- wymieszac, a nastepnie dolozyc ja do calej masy i znow dokladnie wymieszac. Wylozyc na upieczony i wystudzony spod, odstawic w chlodne miejsce na okolo 2 godziny.</p><p></p><p>5.Cukier brazowy rozpuscic na patelni, caly czas mieszajac dodac smietane kremowke i mleko kondensowane, zagotowac. Dodac 75g masla i przez okolo 10- 15 minut gotowac na malym ogniu, czesto przy tym mieszajac. Otrzymana mase na okolo 7-10 minut pozostawic do ostygniecia, nastepnie rozprowadzic na ciescie i odstawic w chlodne miejsce na kolejne 2 godziny.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="trzkasienka, post: 302791, member: 750"] Na prosbe Ani i przychylajac sie do prosby sinistry80 ( [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=13891&postdays=0&postorder=asc&start=0"]https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...der=asc&start=0[/URL] ) wklejam przetlumaczony przepis na to ciasto. Niestety, nie jest on sprawdzony... produkty juz kupilam, zatem w najblizszym czasie podziele sie z Wami relacja Toffee- Cheese –Cake Skladniki: - 250g maki - 75g + 100g cukru - szczypta soli - 125g zimnego + 75g masla - 3 jajka - 8 platow zelatyny - 2-3 cytryny - 1 paczka cukru waniliowego - 250g sahnequark ( ja bym w jego miejsce proponowala nasz polski twarog smietankowy) - 200g Doppelrahm- Frischkäse (przepisalam zgodnie z orginalem, poniewaz wybor tego serka pozostawiam kazdemu z Was. Rozmawialam z kolezankami Niemkami i rozpetala sie tutaj dosc burzliwa dyskusja,bo doppelrahm Frischkäse jest ogolnym okresleniem na serek z podwyzszona zawartoscia tluszczu i dla jednej tlusty serek mial 40% tluszczu, a dla drugiej kwalifikowalo sie pod ta nazwa mascarpone z70%). - 125g cukru z trzciny - 250g smietany kremowki - 5 lyzek mleka kondensowanego (50ml) - okolo 375g roslin straczkowych (tj. Grochu, fasolki itp.) 1.Zrobic kruche ciasto: 250 g maki, 75g cukru, sol, 125g schlodzonego masla pokrojonego w kosteczke i 1 jajko ugniesc szybko i wstawic do lodowki na okolo 30 minut. 2. Okragla forme (26-28 cm) natluscic maslem. Ciasto, na podsypanej maka stolnicy, rozwalkowac w okrag o srednicy okolo 30-32cm a nastepnie przelozyc do przygotowanej formy. Ciasto nakluc wielokrotnie widelcem, na wierzch wylozyc papier do pieczenia, na ktory wysypac przygotowane rosliny straczkowe. Piec w rozgrzanym piekarniku (200°C, nawiew-175°C) okolo 15-20 minut. Po tym czasie usunac z ciasta papier z nasionami straczkowymi i piec kolejne 10 minut. Po upieczeniu pozostawic do ostygniecia. 3. Cytryny sparzyc, zetrzec z nich skorke i wycisnac sok(powinno byc go okolo 100ml). Nastepnie ubic 2 jajka ze 100g cukru i cukrem waniliowym, do uzyskanej masy dodac kolejno quark i frischkäse, na samym koncu sok i skorke cytrynowa. 4. Przygotowac zelatyne- najpierw namoczyc ja w zimnej wodzie, pozniej podgrzewajac na malym ogniu dokladnie rozpuscic, dodac troche kremu serowego- wymieszac, a nastepnie dolozyc ja do calej masy i znow dokladnie wymieszac. Wylozyc na upieczony i wystudzony spod, odstawic w chlodne miejsce na okolo 2 godziny. 5.Cukier brazowy rozpuscic na patelni, caly czas mieszajac dodac smietane kremowke i mleko kondensowane, zagotowac. Dodac 75g masla i przez okolo 10- 15 minut gotowac na malym ogniu, czesto przy tym mieszajac. Otrzymana mase na okolo 7-10 minut pozostawic do ostygniecia, nastepnie rozprowadzic na ciescie i odstawic w chlodne miejsce na kolejne 2 godziny. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Toffee- Cheese -Cake
Top
Bottom