Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Tofu z cukinią a’la po cygańsku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 1619332" data-attributes="member: 592"><p>Taki twór z kilku przepisów, ale naprawdę pyszne jedzenie wg mojej rodziny. Inspiracja jest przepis z <a href="http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/12/Ryba-po-cygansku.html" target="_blank">Eksplozji smaku</a>, ale tofu marynuje wg przepisu <a href="http://vegazone.blox.pl/2015/12/Wegetarianskaweganska-ryba-po-grecku.html" target="_blank">Vegazone</a> , a jarzynkę plus moje trzy grosze podpatrzyłam na blogu <a href="http://truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.com/2011/12/moja-ulubiona-ryba-po-grecku.html" target="_blank">Trufla.</a></p><p></p><p><strong>Tofu z cukinią a&#8217;la po cygańsku </strong></p><p>600g tofu naturalnego </p><p>marynata:</p><p>2/3 szklanki oliwy z oliwek lub oleju ryżowego </p><p>sok z połowy cytryny</p><p>1 łyżeczka białej gorczycy (startej w moździerzu)</p><p>1 płaska łyżeczka majeranku</p><p>1 łyżeczka startego czarnego pieprzu</p><p>1-3 pokruszony płatów alg nori</p><p>2-3 roztarte ząbki czosnku </p><p>pół łyżeczki soli</p><p>kilka szczypt asafetydy </p><p>dodatkowo:</p><p>kilka łyżek mąki (najlepiej z ciecierzycy, ale może być również pszenna)</p><p>olej do smażenia</p><p>Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Dobrze jest dodatkowo zmiksować ją blenderem, dzięki czemu algi porządnie się rozdrobnią, a marynata zyska bardziej gładką konsystencję. Tofu kroimy w plastry o grubości mniej więcej centymetra lub cieniej i pokrywamy dokładnie marynatą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjmujemy zamarynowane tofu z lodówki i każdy z kawałków dokładnie obtaczamy w mące. Mąka zwiąże płyn z marynaty i spowoduje, że smaki zostaną na tofu i nie rozejdą się po patelni podczas smażenia. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i smażymy tofu z obydwu stron na złoty kolor.</p><p>Przestygnięte kawałki tofu układamy na półmisku i pokrywamy warzywami. Umieszczamy w lodówce na minimum godzinę przed podaniem. </p><p></p><p>2 małe cukinie, ok. 500g, lub troszkę więcej</p><p>2 średnie cebule</p><p>świeżo mielony czarny pieprz, sól morska</p><p>3 małe ziarenka ziela ang. lub 2 większe</p><p>2 małe listki laurowe lub 1 większy</p><p>3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (nie przecieru!)</p><p>4 łyżki octu winnego lub nieco mniej zwykłego</p><p>mała szczypta tymianku</p><p>4 łyżki ksylitolu, cukru brązowego lub płynnego miodu/ syropu z agawy/syropu klonowego</p><p>olej roślinny</p><p>oraz </p><p>1-2 czerwone papryki-upiec w piekarniku i obrać z skórki</p><p>4-5 ogórków kiszonych lub konserwowych</p><p>Cukinię obrać, pokroić w ćwierć plasterki, przełożyć na durszlak, lekko posypać solą, odstawić na ok 1-2godz., aż lekko zmięknie i puści sok.</p><p>Cebulę pokroić w półplasterki, przełożyć na sitko, lekko posolić, odstawić na ok. 1-2 godz. Paprykę pokroić w kostkę lub w paseczki , tak samo ogórki.</p><p>Na patelnię dodać odrobinę oleju, cukinię i cebulę, poddusić minutę, dodać szczyptę pieprzu, ziele ang., liść laurowy, szczyptę soli oraz pół szklanki zimnej wody. Dusić do miękkości warzyw, powinny być mięciuteńkie, ale jeszcze zachować kształt. Wtedy dodać koncentrat pomidorowy oraz ocet oraz paprykę i ogórki, dobrze wymieszać, dodać małą szczyptę tymianku i posłodzić. Spróbować czy nie trzeba do-smakować odrobiną pieprzu lub soli. Dusić aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje.</p><p></p><p><strong>Moje uwagi</strong></p><p></p><p>-ja przekładam na półmisku , najpierw połowę jarzynki , potem tofu i znowu sos.</p><p>-papryka może być też konserwowa, ale mi bardziej smakuje taka pieczona </p><p>-ogórki mogą być i kiszone lub konserwowe </p><p>- ja kroję w dość małe plasterki tofu </p><p>- ja wole dać więcej alg i drobno miksuję marynatę, dodatkowo dodaję czosnek i asafetydę </p><p>- najlepiej zostawić na całą noc , lepiej przegryzą się smaki</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 1619332, member: 592"] Taki twór z kilku przepisów, ale naprawdę pyszne jedzenie wg mojej rodziny. Inspiracja jest przepis z [URL="http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/12/Ryba-po-cygansku.html"]Eksplozji smaku[/URL], ale tofu marynuje wg przepisu [URL="http://vegazone.blox.pl/2015/12/Wegetarianskaweganska-ryba-po-grecku.html"]Vegazone[/URL] , a jarzynkę plus moje trzy grosze podpatrzyłam na blogu [URL="http://truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.com/2011/12/moja-ulubiona-ryba-po-grecku.html"]Trufla.[/URL] [B]Tofu z cukinią a’la po cygańsku [/B] 600g tofu naturalnego marynata: 2/3 szklanki oliwy z oliwek lub oleju ryżowego sok z połowy cytryny 1 łyżeczka białej gorczycy (startej w moździerzu) 1 płaska łyżeczka majeranku 1 łyżeczka startego czarnego pieprzu 1-3 pokruszony płatów alg nori 2-3 roztarte ząbki czosnku pół łyżeczki soli kilka szczypt asafetydy dodatkowo: kilka łyżek mąki (najlepiej z ciecierzycy, ale może być również pszenna) olej do smażenia Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Dobrze jest dodatkowo zmiksować ją blenderem, dzięki czemu algi porządnie się rozdrobnią, a marynata zyska bardziej gładką konsystencję. Tofu kroimy w plastry o grubości mniej więcej centymetra lub cieniej i pokrywamy dokładnie marynatą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjmujemy zamarynowane tofu z lodówki i każdy z kawałków dokładnie obtaczamy w mące. Mąka zwiąże płyn z marynaty i spowoduje, że smaki zostaną na tofu i nie rozejdą się po patelni podczas smażenia. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i smażymy tofu z obydwu stron na złoty kolor. Przestygnięte kawałki tofu układamy na półmisku i pokrywamy warzywami. Umieszczamy w lodówce na minimum godzinę przed podaniem. 2 małe cukinie, ok. 500g, lub troszkę więcej 2 średnie cebule świeżo mielony czarny pieprz, sól morska 3 małe ziarenka ziela ang. lub 2 większe 2 małe listki laurowe lub 1 większy 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (nie przecieru!) 4 łyżki octu winnego lub nieco mniej zwykłego mała szczypta tymianku 4 łyżki ksylitolu, cukru brązowego lub płynnego miodu/ syropu z agawy/syropu klonowego olej roślinny oraz 1-2 czerwone papryki-upiec w piekarniku i obrać z skórki 4-5 ogórków kiszonych lub konserwowych Cukinię obrać, pokroić w ćwierć plasterki, przełożyć na durszlak, lekko posypać solą, odstawić na ok 1-2godz., aż lekko zmięknie i puści sok. Cebulę pokroić w półplasterki, przełożyć na sitko, lekko posolić, odstawić na ok. 1-2 godz. Paprykę pokroić w kostkę lub w paseczki , tak samo ogórki. Na patelnię dodać odrobinę oleju, cukinię i cebulę, poddusić minutę, dodać szczyptę pieprzu, ziele ang., liść laurowy, szczyptę soli oraz pół szklanki zimnej wody. Dusić do miękkości warzyw, powinny być mięciuteńkie, ale jeszcze zachować kształt. Wtedy dodać koncentrat pomidorowy oraz ocet oraz paprykę i ogórki, dobrze wymieszać, dodać małą szczyptę tymianku i posłodzić. Spróbować czy nie trzeba do-smakować odrobiną pieprzu lub soli. Dusić aż sos się zredukuje i nieco zgęstnieje. [B]Moje uwagi[/B] -ja przekładam na półmisku , najpierw połowę jarzynki , potem tofu i znowu sos. -papryka może być też konserwowa, ale mi bardziej smakuje taka pieczona -ogórki mogą być i kiszone lub konserwowe - ja kroję w dość małe plasterki tofu - ja wole dać więcej alg i drobno miksuję marynatę, dodatkowo dodaję czosnek i asafetydę - najlepiej zostawić na całą noc , lepiej przegryzą się smaki [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Tofu z cukinią a’la po cygańsku
Top
Bottom