Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torcik bezowo - kawowy Mocca
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 841424" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Torcik bezowo – kawowy Mocca </strong></p><p></p><p></p><p>Tortownica 26 cm.</p><p></p><p>Do tortu bezowego robię sama blaty bezowe lub kupuję ok. 300g bezików.</p><p></p><p><strong>Krem kawowy:</strong></p><p>5 żółtek </p><p>2/3 - 3/4 szklanki cukru </p><p>1,5 szklanki mleka </p><p>250 g masła w pokojowej temperaturze</p><p>2 czubate łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru </p><p>kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej (w wersji dla dzieci – bezkofeinowej) rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości gorącej wody i ostudzonej </p><p>bita śmietana do dekoracji, orzechy laskowe, wiśnie z syropu </p><p>trochę zimnego naparu z kawy do nasączania bezów (opcjonalne)</p><p></p><p>Żółtka ucieram z cukrem na puszysty krem, dodaję proszek budyniowy i całą masę wlewam na gotujące się mleko. Zagotowuję, cały czas mieszając. Studzę uzyskany gęsty budyń, pilnując, by nie utworzył się kożuch. Masło ucieram na puch dodając kawę i po łyżce zimnej masy budyniowej. Tortownicę smaruję masłem, wykładam bezikami (ewentualne luki wypełniam okruchami ciastek), lekko skrapiam naparem kawy, na to krem, bezy i znów krem. Całość posypuję posiekanymi orzechami (najlepiej laskowymi ) i dekoruję bitą śmietaną. W ozdobne figlaski z bitej śmietany wkładam na koniec wiśnie kandyzowane lub z konfitury, całe orzechy lub czekoladowe &quot;kawowe ziarenka&quot;. Na koniec schładzam tort kilka godzin w lodówce. W wersji dla dorosłych do kremu kawowego wskazany jest dodatek 2 -3 łyżek alkoholu, np. spirytusu. </p><p></p><p>Znalazłam jakieś strasznie stare zdjęcia dla wzrokowców:</p><p></p><p>[ATTACH=full]40207[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]40208[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 841424, member: 1024"] [B]Torcik bezowo – kawowy Mocca [/B] Tortownica 26 cm. Do tortu bezowego robię sama blaty bezowe lub kupuję ok. 300g bezików. [B]Krem kawowy:[/B] 5 żółtek 2/3 - 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka 250 g masła w pokojowej temperaturze 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej (w wersji dla dzieci – bezkofeinowej) rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości gorącej wody i ostudzonej bita śmietana do dekoracji, orzechy laskowe, wiśnie z syropu trochę zimnego naparu z kawy do nasączania bezów (opcjonalne) Żółtka ucieram z cukrem na puszysty krem, dodaję proszek budyniowy i całą masę wlewam na gotujące się mleko. Zagotowuję, cały czas mieszając. Studzę uzyskany gęsty budyń, pilnując, by nie utworzył się kożuch. Masło ucieram na puch dodając kawę i po łyżce zimnej masy budyniowej. Tortownicę smaruję masłem, wykładam bezikami (ewentualne luki wypełniam okruchami ciastek), lekko skrapiam naparem kawy, na to krem, bezy i znów krem. Całość posypuję posiekanymi orzechami (najlepiej laskowymi ) i dekoruję bitą śmietaną. W ozdobne figlaski z bitej śmietany wkładam na koniec wiśnie kandyzowane lub z konfitury, całe orzechy lub czekoladowe "kawowe ziarenka". Na koniec schładzam tort kilka godzin w lodówce. W wersji dla dorosłych do kremu kawowego wskazany jest dodatek 2 -3 łyżek alkoholu, np. spirytusu. Znalazłam jakieś strasznie stare zdjęcia dla wzrokowców: [ATTACH=full]40207[/ATTACH] [ATTACH=full]40208[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torcik bezowo - kawowy Mocca
Top
Bottom