Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torcik Halusi
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1727650" data-attributes="member: 692"><p>Buszowałam po zbiorach przepisów cincin i odkryłam, ze w 2010 r podczas cytrusowego festiwalu pojawił się ww torcik, ale jako link do bloga a nie przepis. Ponieważ blog nie istnieje, przepis się ulotnił. Więc wklejam tutaj, a co!</p><p></p><p>Najpierw przygotowuje się:</p><p></p><p><strong>konfiturę z cytryn</strong></p><p></p><p> 2 cytryny ( bio!) ugotować w całości do takiego stanu, żeby paznokieć wchodził w skórkę ( w dawnych przepisach należało wkłuć słomkę ). Ugotowane cytryny wystudzone w wywarze kroi się na jak najcieńsze plasterki – wyrzucając przy okazji pestki – i rzuca na gorący syrop z kopiatej szklanki cukru na dwie średnie cytryny licząc. Gotuje się to na małym ogniu dość długo, aż cytryny zrobią się szkliste, a syrop bardzo zgęstnieje. </p><p></p><p>A następnie:</p><p></p><p><strong>ciasto </strong></p><p></p><p>500g mąki, </p><p>2 całe jajka, </p><p>cukier wanilinowy ( torebka 15g)</p><p>200g cukru , </p><p>dwie łyżki kwaśnej śmietany, </p><p>1łyżeczka proszku do pieczenia </p><p>250 g tłuszczu ( masło, planta)</p><p></p><p> Mąkę przesiekać z cukrem i tłuszczem, dodać dodać resztę składników, zamiesić, następnie schłodzić (w lodówce albo i zamrażarce).</p><p></p><p>Twarde ciasto kroić na trzymilimetrowej grubości plastry i wyłożyć nimi tortownicę, formę prostokątną lub do tarty, pilnując odpowiednio wysokich – tak na 1 cm – rantów .</p><p></p><p>Na surowy spód wyłożyć konfiturę z cytryn, a na wierzch pokrojoną w grubą kostkę , tak półtora na półtora centymetra , resztę ciasta. Ma być nierówno! </p><p>No i pieczemy na złoty kolor.</p><p></p><p>W zasadzie można podać jak tylko ostygnie. Ale ...prawdziwie elegancki i rewelacyjny w smaku staje się <strong><u>„Torcik Halusi”</u></strong> pokryty warstwą cytrynowego kremu, najlepiej na bazie masła i jajek ubitych na parze z cukrem, a potem ukręconych razem z dodatkiem skórki i soku z cytryny.</p><p></p><p></p><p><em>Edit: przepis jest najmniej stuletni, b 100 lat temu moja mama miała 4 latka. Wówczas o mascarpone się nie słyszało. Dzisiaj wzięłabym pudełko mascarpone, wymieszałą z cukrem pudrem i startą skórką z cytryny oraz sokiem cytrynowym do smaku.</em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1727650, member: 692"] Buszowałam po zbiorach przepisów cincin i odkryłam, ze w 2010 r podczas cytrusowego festiwalu pojawił się ww torcik, ale jako link do bloga a nie przepis. Ponieważ blog nie istnieje, przepis się ulotnił. Więc wklejam tutaj, a co! Najpierw przygotowuje się: [B]konfiturę z cytryn[/B] 2 cytryny ( bio!) ugotować w całości do takiego stanu, żeby paznokieć wchodził w skórkę ( w dawnych przepisach należało wkłuć słomkę ). Ugotowane cytryny wystudzone w wywarze kroi się na jak najcieńsze plasterki – wyrzucając przy okazji pestki – i rzuca na gorący syrop z kopiatej szklanki cukru na dwie średnie cytryny licząc. Gotuje się to na małym ogniu dość długo, aż cytryny zrobią się szkliste, a syrop bardzo zgęstnieje. A następnie: [B]ciasto [/B] 500g mąki, 2 całe jajka, cukier wanilinowy ( torebka 15g) 200g cukru , dwie łyżki kwaśnej śmietany, 1łyżeczka proszku do pieczenia 250 g tłuszczu ( masło, planta) Mąkę przesiekać z cukrem i tłuszczem, dodać dodać resztę składników, zamiesić, następnie schłodzić (w lodówce albo i zamrażarce). Twarde ciasto kroić na trzymilimetrowej grubości plastry i wyłożyć nimi tortownicę, formę prostokątną lub do tarty, pilnując odpowiednio wysokich – tak na 1 cm – rantów . Na surowy spód wyłożyć konfiturę z cytryn, a na wierzch pokrojoną w grubą kostkę , tak półtora na półtora centymetra , resztę ciasta. Ma być nierówno! No i pieczemy na złoty kolor. W zasadzie można podać jak tylko ostygnie. Ale ...prawdziwie elegancki i rewelacyjny w smaku staje się [B][U]„Torcik Halusi”[/U][/B] pokryty warstwą cytrynowego kremu, najlepiej na bazie masła i jajek ubitych na parze z cukrem, a potem ukręconych razem z dodatkiem skórki i soku z cytryny. [I]Edit: przepis jest najmniej stuletni, b 100 lat temu moja mama miała 4 latka. Wówczas o mascarpone się nie słyszało. Dzisiaj wzięłabym pudełko mascarpone, wymieszałą z cukrem pudrem i startą skórką z cytryny oraz sokiem cytrynowym do smaku.[/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torcik Halusi
Top
Bottom