Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torcik jabłkowy gabki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="gabka" data-source="post: 98188" data-attributes="member: 427"><p>Biszkopt:</p><p>4 jajka, 4 łyzki cukru, 4 łyżki mąki</p><p></p><p>Oddzielamy żóltka jaj od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier i nadal ubijając po 1 żółtku. Pod koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.</p><p>Gotowe ciasto wylewamy na dużą tortownicę posmarowaną masłem i posypaną mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni C na złoty kolor (ok.25-30 min).</p><p></p><p>Masa:</p><p>1 kostka masła, 1 szkl. cukru pudru, 2 jajka, 1 galaretka agrestowa, 1 galaretka wiśniowa, 4 duże jabłka (najlepiej szara reneta), dodatkowo 1 łyzka cukru pudru.</p><p></p><p>Jajka na chwilę zanurzamy we wrzątku. Potem oddzielamy żóltka od białek. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o duzych oczkach. Odciskamy lekko z soku. Kiedy galaretka agrestowa zaczyna tężeć ucieramy masło z cukrem pudrem (1 szkl.), dodając porcjami odciśnięte jabłka i żółtka. Na koniec dodajemy do masy maślanej tężęjącą galaretkę, dokładnie mieszamy i wylewamy na upieczony i wystudzony biszkopt. Odstawiamy w chłodne miejsce. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody. Kiedy zacznie tężec, jej połowę wylewamy na masę jabłkową. Białka ubijamy z 1 łyżka cukru pudru na sztywną pianę, a na koniec dolewamy resztę galaretki wisniowej. Różową piankę wylewamy na warstwę galaretki. Wierzch torcika można posypac czekoladową posypką. </p><p>Polecam</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="gabka, post: 98188, member: 427"] Biszkopt: 4 jajka, 4 łyzki cukru, 4 łyżki mąki Oddzielamy żóltka jaj od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier i nadal ubijając po 1 żółtku. Pod koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką. Gotowe ciasto wylewamy na dużą tortownicę posmarowaną masłem i posypaną mąką. Pieczemy w temp. 180 stopni C na złoty kolor (ok.25-30 min). Masa: 1 kostka masła, 1 szkl. cukru pudru, 2 jajka, 1 galaretka agrestowa, 1 galaretka wiśniowa, 4 duże jabłka (najlepiej szara reneta), dodatkowo 1 łyzka cukru pudru. Jajka na chwilę zanurzamy we wrzątku. Potem oddzielamy żóltka od białek. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o duzych oczkach. Odciskamy lekko z soku. Kiedy galaretka agrestowa zaczyna tężeć ucieramy masło z cukrem pudrem (1 szkl.), dodając porcjami odciśnięte jabłka i żółtka. Na koniec dodajemy do masy maślanej tężęjącą galaretkę, dokładnie mieszamy i wylewamy na upieczony i wystudzony biszkopt. Odstawiamy w chłodne miejsce. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody. Kiedy zacznie tężec, jej połowę wylewamy na masę jabłkową. Białka ubijamy z 1 łyżka cukru pudru na sztywną pianę, a na koniec dolewamy resztę galaretki wisniowej. Różową piankę wylewamy na warstwę galaretki. Wierzch torcika można posypac czekoladową posypką. Polecam [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torcik jabłkowy gabki
Top
Bottom