- Maj 3, 2007
- 600
- 500
- 93
1. Biszkopt czekoladowy
-150gr. mączki migdałowej z cukrem (75gr mielone migdały+ 75gr cukier puder)
-32gr mąki pszennej
-140 gr jajek
-25gr cukru
12gr ciemnego kakao
Wymieszać mąkę migdałową, mąkę i kakao,
Jajka ubić z cukrem, wymieszać z sypkimi składnikami i odpiec . 180-190st.C ok. 15min
2. Esencja kawowa
-250gr wody
-50gr kawy mielonej
zaparzyć i odcedzić
odmierzyć 50gr. esencji kawowej i dodać 60gr. cukru
3. Mus kawowy
-110gr. esencji kawowej z cukrem
-80gr. żółtek
-235gr. czekolady ciemnej
-475gr. śmietany ubitej
esencję kawową zagotować, zaparzyć nią żółtka cały czas ubijająć podgrzać do 80st.C i ubijać do ostudzenia.
Czekoladę rozpuścić. Do ubite śmietany dodajemy na przemian rozpuszczoną czekoladę i ubite żółka mieszając.
3. Mus pomarańczowy
-200gr. soku z pomarańczy+ otarta skórka z jednej pomarańczy
-75gr śmietany 36%
-50gr. cukru
-5 listków żelatyny
-250gr. śmietany ubitej
Żelatynę namoczyć. Sok,skórkę, śmietanę(75gr.) i cukier zagotować. Dodać namoczoną żelatynę. Gdy zacznie żelować wymieszać z ubitą śmietaną.
Gdy mamy wszystko to składamy. Ja zrobiłem z tego ciasto ale można zrobić tort. Smacznego.
-150gr. mączki migdałowej z cukrem (75gr mielone migdały+ 75gr cukier puder)
-32gr mąki pszennej
-140 gr jajek
-25gr cukru
12gr ciemnego kakao
Wymieszać mąkę migdałową, mąkę i kakao,
Jajka ubić z cukrem, wymieszać z sypkimi składnikami i odpiec . 180-190st.C ok. 15min
2. Esencja kawowa
-250gr wody
-50gr kawy mielonej
zaparzyć i odcedzić
odmierzyć 50gr. esencji kawowej i dodać 60gr. cukru
3. Mus kawowy
-110gr. esencji kawowej z cukrem
-80gr. żółtek
-235gr. czekolady ciemnej
-475gr. śmietany ubitej
esencję kawową zagotować, zaparzyć nią żółtka cały czas ubijająć podgrzać do 80st.C i ubijać do ostudzenia.
Czekoladę rozpuścić. Do ubite śmietany dodajemy na przemian rozpuszczoną czekoladę i ubite żółka mieszając.
3. Mus pomarańczowy
-200gr. soku z pomarańczy+ otarta skórka z jednej pomarańczy
-75gr śmietany 36%
-50gr. cukru
-5 listków żelatyny
-250gr. śmietany ubitej
Żelatynę namoczyć. Sok,skórkę, śmietanę(75gr.) i cukier zagotować. Dodać namoczoną żelatynę. Gdy zacznie żelować wymieszać z ubitą śmietaną.
Gdy mamy wszystko to składamy. Ja zrobiłem z tego ciasto ale można zrobić tort. Smacznego.
