Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torcik makaronikowo-brzoskwiniowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 748508" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Żródło &quot;Smaki i aromaty&quot; nie ukazujący się już od kilku lat dwumiesięcznik.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong></strong>15 dkg zmielonych drobno migdałów</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/2 szklanki mąki</span></p><p><span style="font-size: 26px">żółtko</span></p><p><span style="font-size: 26px">5 białek</span></p><p><span style="font-size: 26px">25 dkg cukru pudru</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 kg twardych brzoskwiń (lub gruszek)</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Większe brzoskwinie kroimy na ćwiartki, mniejsze na połówki. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia albo pergaminem.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Ochłodzone białka ubijamy, a gdy powstanie mocna piana stopniowo, nie przestając ubijać, dodajemy cukier. Ubijamy do czasu, aż powstanie lśniąca piana, a trzepaczka będzie zostawiała wyrażne kręgi.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Trzepaczką rózgową mieszamy pianę z żółtkiem i migdałami. Na końcu dodajemy mąkę.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Przekładamy ciasto do tortownicy i pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury</span></p><p><span style="font-size: 26px">220 st. Tortownicę wyjmujemy na chwilę z piekarnika, szybko układamy brzoskwinie (skórką do spodu) i pieczemy ciasto dalej w temperaturze 180 st.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Gdy ciasto zbrązowieje i stanie się chrupiące (zbadać patyczkiem brzegi) wyjmujemy je z piekarnika, studzimy i po chwili podajemy. Przechowywane dłużej rozmięka i traci smak.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Torcik ten można również robić z gruszkami.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 748508, member: 10341"] [SIZE=10]Żródło "Smaki i aromaty" nie ukazujący się już od kilku lat dwumiesięcznik. [B]Składniki [/B]15 dkg zmielonych drobno migdałów 1/2 szklanki mąki żółtko 5 białek 25 dkg cukru pudru 1 kg twardych brzoskwiń (lub gruszek) Większe brzoskwinie kroimy na ćwiartki, mniejsze na połówki. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia albo pergaminem. Ochłodzone białka ubijamy, a gdy powstanie mocna piana stopniowo, nie przestając ubijać, dodajemy cukier. Ubijamy do czasu, aż powstanie lśniąca piana, a trzepaczka będzie zostawiała wyrażne kręgi. Trzepaczką rózgową mieszamy pianę z żółtkiem i migdałami. Na końcu dodajemy mąkę. Przekładamy ciasto do tortownicy i pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 st. Tortownicę wyjmujemy na chwilę z piekarnika, szybko układamy brzoskwinie (skórką do spodu) i pieczemy ciasto dalej w temperaturze 180 st. Gdy ciasto zbrązowieje i stanie się chrupiące (zbadać patyczkiem brzegi) wyjmujemy je z piekarnika, studzimy i po chwili podajemy. Przechowywane dłużej rozmięka i traci smak. Torcik ten można również robić z gruszkami. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torcik makaronikowo-brzoskwiniowy
Top
Bottom