Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torcik makowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Sinistra" data-source="post: 408970" data-attributes="member: 344"><p>Wg. Claudii 12 (164) z 2006 r. w wykonaniu mojej Mamy</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>500 g krupczatki</p><p>1/2 szkl cukru</p><p>1 tsp proszku do pieczenia</p><p>szczypta soli</p><p>200 g masła</p><p>4 żółtka</p><p>Zagnieść, chłodzić w lodówce przez 2 godziny.</p><p>Masa:</p><p>450 g maku</p><p>100 g rodzynek</p><p>1 szkl cukru</p><p>skórka pomarańczowa</p><p>płatki migdałowe</p><p>2 białka</p><p>sól</p><p>Mak sparzyć, zmielić dwukrotnie. Rodzynki namoczyć i osączyć</p><p>Mak utrzeć z cukrem, dodać rodzynki, skórkę i migdały, wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli, delikatnie wmieszać do masy.</p><p>Wylepić ciastem spód tortownicy a 23 cm (zostawić 1/5 ciasta na kratkę), nakłuć. Wyłożyć masę makową. Zrobić kratkę. Piec w 180* przez ok. 50 min.</p><p></p><p>[ATTACH=full]3776[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Sinistra, post: 408970, member: 344"] Wg. Claudii 12 (164) z 2006 r. w wykonaniu mojej Mamy Ciasto: 500 g krupczatki 1/2 szkl cukru 1 tsp proszku do pieczenia szczypta soli 200 g masła 4 żółtka Zagnieść, chłodzić w lodówce przez 2 godziny. Masa: 450 g maku 100 g rodzynek 1 szkl cukru skórka pomarańczowa płatki migdałowe 2 białka sól Mak sparzyć, zmielić dwukrotnie. Rodzynki namoczyć i osączyć Mak utrzeć z cukrem, dodać rodzynki, skórkę i migdały, wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli, delikatnie wmieszać do masy. Wylepić ciastem spód tortownicy a 23 cm (zostawić 1/5 ciasta na kratkę), nakłuć. Wyłożyć masę makową. Zrobić kratkę. Piec w 180* przez ok. 50 min. [ATTACH=full]3776[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torcik makowy
Top
Bottom