Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Torcik omletowy ze świeżymi grzybami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 750478" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Żródło - Maria Lemnis i Henryk Vitry. Wyd. Interpress.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki dla 4 osób</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px">1/2 - 2/3 kg młodych prawdziwków, podgrzybków lub zimą pieczarek</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 duża lub 2 małe cebule</span></p><p><span style="font-size: 26px">po 4 jajka na osobę</span></p><p><span style="font-size: 26px">masło ( w sumie 1/2 kostki)</span></p><p><span style="font-size: 26px">łyżka tartego ementalera lub parmezanu</span></p><p><span style="font-size: 26px">ew. 2 - 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany</span></p><p><span style="font-size: 26px">posiekana natka pietruszki</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Przypominam, że omlety należy smażyć na patelniach o grubych dnach, bo inaczej łatwo sie przypalają.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Zaczynamy od przyrzadzenia farszu grzybowego. Po oczyszczeniu i opłukaniu grzyby odsączamy i kroimy na cienkie plasterki lub paseczki, korzonki zaś drobniutko siekamy. Tak przygotowane dusimy w maśle </span></p><p><span style="font-size: 26px">(ok.4 - 5 dkg) z dodatkiem bardzo drobno posiekanej cebuli. Gdy grzyby są już miękkie solimy i pieprzymy do smaku oraz - nie jest to konieczne- podprawiamy śmietaną. Pamiętajmy, że farsz grzybowy powinien być gęsty!</span></p><p><span style="font-size: 26px">Do smażenie omletów najlepiej byłoby mieć co najmnie dwie patelnie jednakowej wielkości. Najczęściej musimy zadowolić się jedną, przetrzymując usmażone omlety w ciepłym piekarniku. Na jeden omlet bierzemy 4 jajka, ubijamy je krótko widelcem, umiarkowanie solimy, dodajemy łyżeczkę posiekanej naci pietruszki i masę jajeczną natychmiast wylewamy na patelnię z silnie rozgrzanym, leciutko rumianym masłem. Kiedy omlet stężeje od spodu i po bokach, brzegi lekko odchylamy, pozwalając masie jajecznej z wierzchu spłynąć pod spód i zapiec się. Gdy na powierzchni omletu nie ma już surowej masy jajecznej, omlet zsuwamy na okrągły pólmisek lub np. na pokrywę od szklanego naczynia żaroodpornego, smarujemy 1/3 farszu i wsuwamy do ciepłego piekarnika. Podobnie postępujemy z pozostałymi omletami, przekładając je gorącym farszem grzybowym. Omlet wierzchni, nie pokryty farszem, oprószamy łyżką tartego sera i suto skrapiamy roztopionym masłem. Torcik omletowy wsuwamy na kilka minut do gorącego (200 st.) piekarnika, by się po wierzchu leciutko zrumienił. Podajemy z sałatą przyprawioną sosem winegret.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong></strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong></strong></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 750478, member: 10341"] [SIZE=10]Żródło - Maria Lemnis i Henryk Vitry. Wyd. Interpress. [B]Składniki dla 4 osób[/B] 1/2 - 2/3 kg młodych prawdziwków, podgrzybków lub zimą pieczarek 1 duża lub 2 małe cebule po 4 jajka na osobę masło ( w sumie 1/2 kostki) łyżka tartego ementalera lub parmezanu ew. 2 - 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany posiekana natka pietruszki Przypominam, że omlety należy smażyć na patelniach o grubych dnach, bo inaczej łatwo sie przypalają. Zaczynamy od przyrzadzenia farszu grzybowego. Po oczyszczeniu i opłukaniu grzyby odsączamy i kroimy na cienkie plasterki lub paseczki, korzonki zaś drobniutko siekamy. Tak przygotowane dusimy w maśle (ok.4 - 5 dkg) z dodatkiem bardzo drobno posiekanej cebuli. Gdy grzyby są już miękkie solimy i pieprzymy do smaku oraz - nie jest to konieczne- podprawiamy śmietaną. Pamiętajmy, że farsz grzybowy powinien być gęsty! Do smażenie omletów najlepiej byłoby mieć co najmnie dwie patelnie jednakowej wielkości. Najczęściej musimy zadowolić się jedną, przetrzymując usmażone omlety w ciepłym piekarniku. Na jeden omlet bierzemy 4 jajka, ubijamy je krótko widelcem, umiarkowanie solimy, dodajemy łyżeczkę posiekanej naci pietruszki i masę jajeczną natychmiast wylewamy na patelnię z silnie rozgrzanym, leciutko rumianym masłem. Kiedy omlet stężeje od spodu i po bokach, brzegi lekko odchylamy, pozwalając masie jajecznej z wierzchu spłynąć pod spód i zapiec się. Gdy na powierzchni omletu nie ma już surowej masy jajecznej, omlet zsuwamy na okrągły pólmisek lub np. na pokrywę od szklanego naczynia żaroodpornego, smarujemy 1/3 farszu i wsuwamy do ciepłego piekarnika. Podobnie postępujemy z pozostałymi omletami, przekładając je gorącym farszem grzybowym. Omlet wierzchni, nie pokryty farszem, oprószamy łyżką tartego sera i suto skrapiamy roztopionym masłem. Torcik omletowy wsuwamy na kilka minut do gorącego (200 st.) piekarnika, by się po wierzchu leciutko zrumienił. Podajemy z sałatą przyprawioną sosem winegret. [B] [/B][/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Torcik omletowy ze świeżymi grzybami*
Top
Bottom