Torcik orzechowo - makowy

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
Niezupełnie jest to to, co sobie wyobrażałam, kiedy robiłam ten tort, ale rezultat mimo wszystko jest przyjemny - smaczy, wilgotny torcik, mocno orzechowy i mocno makowy. Trochę mi brakuje jakiegoś przełamania smaku, ale to najprawdopodobniej tylko dlatego, że miałam bardzo słodkie wiśnie z syropu i niewystarczająco długo macerowane (coż, torcik był robiony znienacka
icon_wink.gif
) - a to one właśnie mają przełamywać smak. Przepisem się dzielę, bo zostałam poproszona, może komuś się przyda. Zdjęciami proszę się nie sugerować, bo po pierwsze ze mnie marny zdobnik, po drugie marny stylista i fotograf, a po trzecie trochę niedokładnie wyliczyłam proporcje ciasta i mas, więc lepiłam z tego, co miałam
zahnlos.gif
Na potrzeby przepisu zmodyfikowałam te proporcje tak, żeby wyszły trzy warstwy ciasta (tortownica o śr. 21 cm), dwie warstwy masy makowej i dość kremu na przełożenie, wierzch i boki.


Ciasto orzechowe:
400 g orzechów (użyłam laskowych) zmielonych na mąkę
120 g mąki pszennej (typ 450 albo 500, ja użyłam poznańskiej, bo tylko taką miałam
icon_wink.gif
)
200 g masła
200 g cukru drobnego
6 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa:
150 g suchego maku
1 - 2 żółtka
30 ml rumu
15 ml spirytusu
4 - 5 łyżek cukru pudru
opcjonalnie kilka kropli aromatu migdałowego, rumowego lub arakowego

Krem:
1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego (ok. 30-35 g)
1,5 szkl. mleka
2 żółtka
kilka kropli aromatu migdałowego
300 g masła
ok. 2/3 szkl. cukru pudru

Dodatkowo:
wiśnie macerowane w rumie lub innym alkoholu. Jeśli używa się świeżych wiśni, najlepiej trochę je podgrzać, żeby puściły sok, sok zlać, a wiśnie macerować przez noc lub kilka godzin. Ilości nie podaję, bo w zależności od upodobań - można położyć jedną, dwie warstwy, a nawet użyć do ozdoby.


Przygotowanie:

Mak zalać wrzątkiem, przykryć. Można podgotować kilka/naście minut, aby bardziej zmiękł. Odstawić pod przykryciem.

Budyń ugotować tak, jak w przepisie, tylko ze zmniejszoną ilością mleka (tj. 1,5 szkl.), żółtkami i aromatem. Przykryć folią spożywczą, żeby zapobiec formowaniu skórki i odstawić do ostygnięcia.

Przygotować ciasto: orzechy zmieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, ucierając do rozpuszczenia cukru. Do utartego masła dodać mąkę z orzechami, połączyć. Białka ubic na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Wylać (czy raczej wyłożyć, bo nie będzie bardzo luźna) masę na wyłożoną papierem tortownicę (średnica 21 cm, jak już pisałam) i piec, początkowo w 160oC, później można podwyższyć temperaturę do 180oC. Piecze się około 40 - 50 minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem. Studzić powoli, żeby ciasto nie opadło.

Mak odcedzić dobrze, zmielić raz lub dwa razy, połączyć z żółtkiem, cukrem pudrem i alkoholem.

Przygotować krem: masło utrzeć z cukrem pudrem, wciąż ucierając, dodawać po łyżce budyniu. Można dodać 3 - 4 łyżki kakao. Oczywiście nie trzeba wspominać, że wszystkie składniki muszą mieć taką samą temperaturę, bo krem może się zwarzyć.

Całkowicie ostygnięte ciasto podzielić nitką lub ostrym nożem na trzy blaty. Można skropić delikatnie spirytusem albo rumem, ale raczej nie ponczem, bo ciasto jest samo z siebie przyjemnie wilgotne. Na blaty nakładać krem, masę makową i wiśnie, przykładać kolejnym blatem. Dekorować według uznania kremem, tartymi orzechami, macerowanymi wiśniami, tarta czekoladą, czy co tam kto lubi. Odstawić w chłodne miejsce (do lodówki) aby masy stężały trochę i wszystkie smaki się wymieszały. Jak chyba z każdym tortem - dziś jest lepszy niż wczoraj, a jutro pewnie będzie lepszy niż dziś
icon_wink.gif


Phu, i tyle. Smacznego życzę
icon_wink.gif

 

Załączniki

  • nut_and_poppy_cake_1.jpg
    nut_and_poppy_cake_1.jpg
    80.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Poserku bardzo dziękuję za przepis na pewno go kiedyś upiekę. Jesteś za skromna piękny wyszedł taki orginalny
anbetung.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy