- Maj 3, 2007
- 600
- 500
- 93
Przepis z jakiegoś czasopisma ale nie wiem z jakiego. Przeleżał w szufladzie chyba z 15 lat i się doczekał.
Składniki:
Biszkopt:
125 gr białego maku zmielonego na sucho,
125 gr cukru pudru,
150 gr białka,
100 gr cukru
35 gr mąki pszennej.
Mak mieszamy z cukrem pudrem i mąką, białka ubijamy na sztywno. Po ubiciu mieszamy razem. Pieczemy w temp. 220st.C.
Masa czekoladowo-orzechowa:
100 gr śmietany 30%,
200 gr białej czekolady,
50 gr pasty z orzechów włoskich
75 gr orzechów włoskich
600 gr ubitej śmietany
Śmietanę zagotować i dodać do pokruszonej białej czekolady (jak na ganasz), dodać orzechy i pastę orzechowa, wymieszać. Po przestygnięciu powoli mieszamy z ubitą śmietaną.
Biszkopt kroimy i przekładamy masą.
Jeśli nie mamy gotowej pasty orzechowej to należy podprażyć na patelni orzechy i zblendować na masę.

Składniki:
Biszkopt:
125 gr białego maku zmielonego na sucho,
125 gr cukru pudru,
150 gr białka,
100 gr cukru
35 gr mąki pszennej.
Mak mieszamy z cukrem pudrem i mąką, białka ubijamy na sztywno. Po ubiciu mieszamy razem. Pieczemy w temp. 220st.C.
Masa czekoladowo-orzechowa:
100 gr śmietany 30%,
200 gr białej czekolady,
50 gr pasty z orzechów włoskich
75 gr orzechów włoskich
600 gr ubitej śmietany
Śmietanę zagotować i dodać do pokruszonej białej czekolady (jak na ganasz), dodać orzechy i pastę orzechowa, wymieszać. Po przestygnięciu powoli mieszamy z ubitą śmietaną.
Biszkopt kroimy i przekładamy masą.
Jeśli nie mamy gotowej pasty orzechowej to należy podprażyć na patelni orzechy i zblendować na masę.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: