Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torcik serowo - śmietankowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="alice" data-source="post: 68570" data-attributes="member: 17"><p>No właśnie... To taki temat-rzeka , już kiedyś był poruszany na forum mniama . </p><p>Prawda jest taka , że mascarpone trudno czymkolwiek zastąpić . Jest to ser baaaardzo tłusty (chyba coś ok. 70-80 % w suchej masie) i zupełnie "obojętny" w smaku , przy tym jedwabiście gładki . </p><p>Z polskich serków nie dostanie sie ani tak tłustego , a jeżeli już to są to zwykle serki zawierające sól (która w słodkich deserach jest nie do przyjęcia) . Mascarpone w tiramisu (którego jest głównym składnikiem) w ogóle trudno czymkolwiek zastąpić, żeby smak był nadal OK (chyba ktoś kiedyś przebąkiwał - ze względów cenowych - o serku "ricotta" , ale to też nie-polski wyrób i przez to nie wszędzie dostępny - osobiście nie znam tego sera) </p><p>W tym torciku - trudno powiedzieć , z uwagi na inne składniki mascarpone chyba nie odgrywa tu decydującej roli. Gdybym musiała , to próbowałabym zastąpić go jakimś twarogowym serkiem nie zawierającym soli - jakaś Campina czy Turek (do wypeków) czyli po prostu dałabym więcej serka śmietankowego , który także jest w przepisie i już.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="alice, post: 68570, member: 17"] No właśnie... To taki temat-rzeka , już kiedyś był poruszany na forum mniama . Prawda jest taka , że mascarpone trudno czymkolwiek zastąpić . Jest to ser baaaardzo tłusty (chyba coś ok. 70-80 % w suchej masie) i zupełnie "obojętny" w smaku , przy tym jedwabiście gładki . Z polskich serków nie dostanie sie ani tak tłustego , a jeżeli już to są to zwykle serki zawierające sól (która w słodkich deserach jest nie do przyjęcia) . Mascarpone w tiramisu (którego jest głównym składnikiem) w ogóle trudno czymkolwiek zastąpić, żeby smak był nadal OK (chyba ktoś kiedyś przebąkiwał - ze względów cenowych - o serku "ricotta" , ale to też nie-polski wyrób i przez to nie wszędzie dostępny - osobiście nie znam tego sera) W tym torciku - trudno powiedzieć , z uwagi na inne składniki mascarpone chyba nie odgrywa tu decydującej roli. Gdybym musiała , to próbowałabym zastąpić go jakimś twarogowym serkiem nie zawierającym soli - jakaś Campina czy Turek (do wypeków) czyli po prostu dałabym więcej serka śmietankowego , który także jest w przepisie i już. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torcik serowo - śmietankowy
Top
Bottom