Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torcik serowy Czarny Las
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 320650" data-attributes="member: 1024"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Torcik serowy Czarny Las</strong></span></p><p></p><p>Przepis podała na <strong>Izbushce Lavender Dream</strong>:</p><p><a href="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=579#post579" target="_blank">http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=579#post579</a></p><p></p><p><strong>Spód:</strong></p><p>1 i 1/2 szklanki zmielonych czekoladowych ciasteczek</p><p>1/3 szklanki roztopionego masła</p><p>1/4 szklanki płatków migdałów</p><p></p><p><strong>Masa serowa:</strong></p><p>452 g rozmiękczonego tłustego serka śmietankowego (typu cream cheese, np. Philadelphia, Delfiko)</p><p>3/4 szklanki cukru</p><p>2 łyżki mąki pszennej</p><p>1 łyżeczka ekstraktu z wanilii</p><p>1/ 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego</p><p>680 g śmietany</p><p>3 jajka</p><p>2 łyżki wiśniowej brandy lub soku z wiśni</p><p>3/4 szklanki suszonych wiśni, grubo pokrojonych</p><p></p><p><strong>Do dekoracji:</strong></p><p>3/4 szklanki bitej śmietany</p><p>wiórki z czekolady</p><p></p><p>Ze zmielonych w malakserze herbatników i roztopionego masła zrobić jednolitą masę, wyłożyć nią dno tortownicy o średnicy 23 cm, dobrze ugnieść szklanką lub wałeczkiem. Boki formy posmarować masłem i równomiernie posypać płatkami migdałów.</p><p>Wymieszać ser z cukrem, mąką, ekstraktem waniliowym i migdałowym do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać śmietanę, jajka, wiśniową brandy lub sok z wiśni i wymieszać do połączenia składników. Nie ubijać!</p><p>Do formy wylać połowę masy serowej. Równomiernie rozłożyć na niej wiśnie, a na nie delikatnie wyłożyć łyżką resztę masy. Ustawić formę na blaszce, wstawić do piekarnika nagrzanego do 176 stopni na 55 minut. Po tym czasie wyjąć sernik, chłodzić 15 minut na metalowej kratce, a następnie delikatnie oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy. Odstawić sernik na 30 minut. Po tym czasie zdjąć obręcz tortownicy i całkowicie wystudzić sernik (przez około godzinę). Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i wiórkami czekolady.</p><p></p><p></p><p></p><p>Jeszcze go nie piekłam, ale wpisałam tłumaczenie na prośbę Pauli.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 320650, member: 1024"] [SIZE=7][B]Torcik serowy Czarny Las[/B][/SIZE] Przepis podała na [B]Izbushce Lavender Dream[/B]: [URL]http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=579#post579[/URL] [B]Spód:[/B] 1 i 1/2 szklanki zmielonych czekoladowych ciasteczek 1/3 szklanki roztopionego masła 1/4 szklanki płatków migdałów [B]Masa serowa:[/B] 452 g rozmiękczonego tłustego serka śmietankowego (typu cream cheese, np. Philadelphia, Delfiko) 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/ 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego 680 g śmietany 3 jajka 2 łyżki wiśniowej brandy lub soku z wiśni 3/4 szklanki suszonych wiśni, grubo pokrojonych [B]Do dekoracji:[/B] 3/4 szklanki bitej śmietany wiórki z czekolady Ze zmielonych w malakserze herbatników i roztopionego masła zrobić jednolitą masę, wyłożyć nią dno tortownicy o średnicy 23 cm, dobrze ugnieść szklanką lub wałeczkiem. Boki formy posmarować masłem i równomiernie posypać płatkami migdałów. Wymieszać ser z cukrem, mąką, ekstraktem waniliowym i migdałowym do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać śmietanę, jajka, wiśniową brandy lub sok z wiśni i wymieszać do połączenia składników. Nie ubijać! Do formy wylać połowę masy serowej. Równomiernie rozłożyć na niej wiśnie, a na nie delikatnie wyłożyć łyżką resztę masy. Ustawić formę na blaszce, wstawić do piekarnika nagrzanego do 176 stopni na 55 minut. Po tym czasie wyjąć sernik, chłodzić 15 minut na metalowej kratce, a następnie delikatnie oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy. Odstawić sernik na 30 minut. Po tym czasie zdjąć obręcz tortownicy i całkowicie wystudzić sernik (przez około godzinę). Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i wiórkami czekolady. Jeszcze go nie piekłam, ale wpisałam tłumaczenie na prośbę Pauli. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torcik serowy Czarny Las
Top
Bottom