Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torcik śliwkowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 749130" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Żródło - miesięcznik &quot;Ty i Ja&quot; z lat 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki na krążek tortowy</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong></strong>15 dkg zmielonych orzechów laskowych</span></p><p><span style="font-size: 26px">6 jajek (osobno żółtka i osobno białka )</span></p><p><span style="font-size: 26px">10 dkg cukru pudru</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 paczka cukru waniliowego</span></p><p><span style="font-size: 26px">4 dkg bułki tartej</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 łyżka rumu</span></p><p><span style="font-size: 26px">masło do wysmarowania i mąka ziemniaczana do wysypania tortownicy</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Przełożenie</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px">1 kg śliwek węgierek</span></p><p><span style="font-size: 26px">szklanka wody</span></p><p><span style="font-size: 26px">5 czubatych łyżek cukru</span></p><p><span style="font-size: 26px">kawałeczek cynamonu</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 gożdzik</span></p><p><span style="font-size: 26px">3 dkg mąki ziemniaczanej</span></p><p><span style="font-size: 26px">szklanka śmietany kremówki</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 czubata łyżka cukru pudru</span></p><p><span style="font-size: 26px">czubata łyżeczka żelatyny</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Dekoracja</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px">3/4 szklanki śmietany kremówki</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 łyżeczki cukru pudru</span></p><p><span style="font-size: 26px">16 połowek śliwek odłożonych po uduszeniu nadzienia</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Zaczynamy jak zwykle od upieczenia krążka tortowego. 6 żółtek ucieramy na puch z cukrem pudrem i paczką cukru waniliowego. Białka ubijamy na bardzo sztywna pianę i wykładamy na utarte żółtka. Na pianę wysypujemy bułkę tartą i zmielone orzechy. Dodajemy jeszcze łyżkę rumu i po deliketnym wymieszaniu wszystkich składników przekładamy do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką ziemniaczaną tortownicy o średnicy 26 cm. Tortownicę wsuwamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 st. przez około 35 - 40 minut. Krążek ochładzamy i nazajutrz lub nawet po dwóch dniach przekrawamy poziomo na dwie częsci.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Śliwki myjemy i przepoławiamy każdą wzdłuż nożem, usuwając pestki. Połówki śliwek wkładamy do rondla, zalewamy szklanką wody, dodajemy cukier, cynamon, gożdzik i gotujemy 5 minut, licząc od chwili zagotowania. Sok zlewamy do osobnego rondelka i łączymy z mąką ziemniaczaną rozmieszaną w odrobinie zimnej wody. Po krótkim zagotowaniu do podprawionego mąką ziemniaczaną soku ze śliwek wkładamy ugotowane śliwki (odkładając 16 połówek do dekoracji) i całość dokładnie ochładzamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder oraz żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach wrzątku.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Pierwszy krążek tortu pokrywamy śliwkami i polewamy równomiernie podprawionym mąką ziemniaczaną sokiem. Na śliwkach kładziemy warstwę ubitej śmietany. Całość pokrywamy drugim krążkiem i złożony tort wkładamy do lodówki. </span></p><p><span style="font-size: 26px">Na krótko przed podaniem ubijamy następną porcję kremówki z cukrem pudrem i ubitą śmietaną pokrywamy tort, ozdabiając go odłożonymi połówkami śliwek. Torcik do chwili podania przechowujemy w lodówce.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Ten nieco pracochłonny, ale jakże smaczny tort możemy zrobić na uroczyste przyjęcie dla któregoś z jesiennych solenizantów.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 749130, member: 10341"] [SIZE=10]Żródło - miesięcznik "Ty i Ja" z lat 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry. [B]Składniki na krążek tortowy [/B]15 dkg zmielonych orzechów laskowych 6 jajek (osobno żółtka i osobno białka ) 10 dkg cukru pudru 1 paczka cukru waniliowego 4 dkg bułki tartej 1 łyżka rumu masło do wysmarowania i mąka ziemniaczana do wysypania tortownicy [B]Przełożenie[/B] 1 kg śliwek węgierek szklanka wody 5 czubatych łyżek cukru kawałeczek cynamonu 1 gożdzik 3 dkg mąki ziemniaczanej szklanka śmietany kremówki 1 czubata łyżka cukru pudru czubata łyżeczka żelatyny [B]Dekoracja[/B] 3/4 szklanki śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru 16 połowek śliwek odłożonych po uduszeniu nadzienia Zaczynamy jak zwykle od upieczenia krążka tortowego. 6 żółtek ucieramy na puch z cukrem pudrem i paczką cukru waniliowego. Białka ubijamy na bardzo sztywna pianę i wykładamy na utarte żółtka. Na pianę wysypujemy bułkę tartą i zmielone orzechy. Dodajemy jeszcze łyżkę rumu i po deliketnym wymieszaniu wszystkich składników przekładamy do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką ziemniaczaną tortownicy o średnicy 26 cm. Tortownicę wsuwamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 st. przez około 35 - 40 minut. Krążek ochładzamy i nazajutrz lub nawet po dwóch dniach przekrawamy poziomo na dwie częsci. Śliwki myjemy i przepoławiamy każdą wzdłuż nożem, usuwając pestki. Połówki śliwek wkładamy do rondla, zalewamy szklanką wody, dodajemy cukier, cynamon, gożdzik i gotujemy 5 minut, licząc od chwili zagotowania. Sok zlewamy do osobnego rondelka i łączymy z mąką ziemniaczaną rozmieszaną w odrobinie zimnej wody. Po krótkim zagotowaniu do podprawionego mąką ziemniaczaną soku ze śliwek wkładamy ugotowane śliwki (odkładając 16 połówek do dekoracji) i całość dokładnie ochładzamy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder oraz żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach wrzątku. Pierwszy krążek tortu pokrywamy śliwkami i polewamy równomiernie podprawionym mąką ziemniaczaną sokiem. Na śliwkach kładziemy warstwę ubitej śmietany. Całość pokrywamy drugim krążkiem i złożony tort wkładamy do lodówki. Na krótko przed podaniem ubijamy następną porcję kremówki z cukrem pudrem i ubitą śmietaną pokrywamy tort, ozdabiając go odłożonymi połówkami śliwek. Torcik do chwili podania przechowujemy w lodówce. Ten nieco pracochłonny, ale jakże smaczny tort możemy zrobić na uroczyste przyjęcie dla któregoś z jesiennych solenizantów. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torcik śliwkowy
Top
Bottom