Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torcik Straciatella
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote=".agatka." data-source="post: 826545" data-attributes="member: 12156"><p>Biszkopt</p><p>* 3 duże jajka</p><p>* 120g cukru (ok. 1/2 szklanki) lub cukru pudru (3/4 szklanki)</p><p>* 100g mąki pszennej (3/4 szklanki)</p><p>* 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej</p><p>* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>* 1 łyżka octu (może być ocet winny)</p><p>* 1 łyżka oliwy lub oleju</p><p></p><p>Do nasączenia</p><p>* 150ml mocnej kawy (najlepiej z ekspresu), wystudzonej + 3 łyżki esencji migdałowej</p><p></p><p>Krem</p><p>* 3 żółtka</p><p>* 4 płaskie łyżki cukru pudru</p><p>* 500g serka mascarpone</p><p>* 200ml słodkiej śmietanki 30-36% + 2 łyżki cukru pudru</p><p></p><p>* 150g czekolady deserowej lub gorzkiej, drobno posiekanej</p><p>* 1 łyżka cukru kryształu</p><p></p><p>Do pieczenia: tortownica 20 cm wysmarowana masłem i wysypana kaszą manną lub bułką tartą.</p><p></p><p></p><p>Przygotowanie biszkoptu</p><p>Jajka ubić z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia- ubić na gładką masę. Na koniec dodać ocet i oliwę.</p><p>Piec na złoty kolor ok. 30 minut (sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy).</p><p>Zostawić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku na ok. 10-15 minut.</p><p></p><p>Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części, zawinąć w bawełnianą ściereczkę (można przechowywać w chłodnym miejscu do 3 dni).</p><p></p><p></p><p>Przygotowanie masy</p><p>Żółtka ubić z cukrem pudrem w kąpieli wodnej (miska postawiona nad garnkiem z wrzącą wodą), aż krem będzie jasny i puszysty. Odstawić na 5 minut, aby masa zupełnie wystygła.</p><p>Dodać serek mascarpone i wymieszać łyżką, aż dobrze się połączy (nie mieszam mikserem, ponieważ masa robi się rzadka i nie nadaje się do krojenia).</p><p>Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Przełożyć do miski z serkiem i delikatnie, ale dokładnie połączyć (mieszając od dołu do góry).</p><p></p><p></p><p>Spód tortownicy owinąć folią aluminiową.</p><p>Ułożyć pierwszy krążek, nasączyć 1/3 kawy z esencją, rozsmarować równo 1/3 kremu, posypać 1/3 czekolady. Powtórzyć z pozostałymi spodami. Na wierchu powinien być krem i warstwa czekolady. Posypać cukrem.</p><p>Owinąć tort potrójnie złożoną folią aluminiową, założyć obręcz formy i wstawić tort do lodówki na co najmniej 5 godzin.</p><p></p><p>[ATTACH=full]38748[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]38749[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE=".agatka., post: 826545, member: 12156"] Biszkopt * 3 duże jajka * 120g cukru (ok. 1/2 szklanki) lub cukru pudru (3/4 szklanki) * 100g mąki pszennej (3/4 szklanki) * 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżka octu (może być ocet winny) * 1 łyżka oliwy lub oleju Do nasączenia * 150ml mocnej kawy (najlepiej z ekspresu), wystudzonej + 3 łyżki esencji migdałowej Krem * 3 żółtka * 4 płaskie łyżki cukru pudru * 500g serka mascarpone * 200ml słodkiej śmietanki 30-36% + 2 łyżki cukru pudru * 150g czekolady deserowej lub gorzkiej, drobno posiekanej * 1 łyżka cukru kryształu Do pieczenia: tortownica 20 cm wysmarowana masłem i wysypana kaszą manną lub bułką tartą. Przygotowanie biszkoptu Jajka ubić z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia- ubić na gładką masę. Na koniec dodać ocet i oliwę. Piec na złoty kolor ok. 30 minut (sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy). Zostawić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku na ok. 10-15 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części, zawinąć w bawełnianą ściereczkę (można przechowywać w chłodnym miejscu do 3 dni). Przygotowanie masy Żółtka ubić z cukrem pudrem w kąpieli wodnej (miska postawiona nad garnkiem z wrzącą wodą), aż krem będzie jasny i puszysty. Odstawić na 5 minut, aby masa zupełnie wystygła. Dodać serek mascarpone i wymieszać łyżką, aż dobrze się połączy (nie mieszam mikserem, ponieważ masa robi się rzadka i nie nadaje się do krojenia). Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Przełożyć do miski z serkiem i delikatnie, ale dokładnie połączyć (mieszając od dołu do góry). Spód tortownicy owinąć folią aluminiową. Ułożyć pierwszy krążek, nasączyć 1/3 kawy z esencją, rozsmarować równo 1/3 kremu, posypać 1/3 czekolady. Powtórzyć z pozostałymi spodami. Na wierchu powinien być krem i warstwa czekolady. Posypać cukrem. Owinąć tort potrójnie złożoną folią aluminiową, założyć obręcz formy i wstawić tort do lodówki na co najmniej 5 godzin. [ATTACH=full]38748[/ATTACH] [ATTACH=full]38749[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torcik Straciatella
Top
Bottom