Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torcik truskawkowo - twarożkowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 857287" data-attributes="member: 10341"><p>Do przyrządzenia tego torciku, autorzy przepisu z miesięcznika Ty i Ja zachęcają, aby użyć gotowego spodu biszkoptowego za sklepu. Nie lubię tych, często wyschniętych, biszkoptów, więc postanowiłam spód zrobić sama, raczej kruchy niż biszkoptowy. </p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>18 dkg mąki</p><p>6 dkg cukru pudru</p><p>1/5 łyżeczki proszku do pieczenia ( na końcu noża)</p><p>12 dkg masła (zimnego, podzielonego na płatki)</p><p>1 jajo</p><p>szczypta soli</p><p></p><p><strong>Masa twarogowa</strong></p><p>25 dkg białego sera</p><p>8 dkg cukru pudru</p><p>1 podwójna paczka cukru waniliowego</p><p>sok z 1/2 cytryny</p><p>trochę otartej skórki z cytryny</p><p>1/4 l (szklanka) śmietany kremówki</p><p>3 łyżeczki sproszkowanej żelatyny</p><p></p><p>Z mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, masła, jajka i szczypty soli szybko zagniatamy ciasto, które powinno być gładkie i elastyczne. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 30 - 40 minut do lodówki. </p><p>Po upływie tego czasu, ciastem wykładamy tortownicę o średnicy 26 cm, formując nieco wyższy brzeg, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy w gorącym piekarniku ( u mnie 200 - 210 st) przez około 20 minut. Krążek po zsunięciu z tortownicy dokładnie ochładzamy.</p><p>Żelatynę zalewamy 5 łyżkami wrzątku i rozpuszczamy na małym ogniu, cięgle mieszając. Ser przecieramy przez druciane sitko i ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką z cytryny. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, łączymy z utartym twarogiem i dodajemy, ciągle mieszając, rozpuszczoną żelatynę. </p><p>Masą twarogową pokrywamy równomiernie krążek tortowy, na masie ciasno układamy umyte, pozbawione szypułek i dokładnie osączone truskawki. Miejscami po szypułkach powinny leżeć na masie twarożkowej, a &quot;czubkami&quot; ku górze. Nie podawałam ile należy wziąć truskawek, ponieważ zależy to od ich wielkości i sposobu ułożenia. </p><p>Torcik przez 1 godzinę ochładzamy w lodowce i - podajemy do stołu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 857287, member: 10341"] Do przyrządzenia tego torciku, autorzy przepisu z miesięcznika Ty i Ja zachęcają, aby użyć gotowego spodu biszkoptowego za sklepu. Nie lubię tych, często wyschniętych, biszkoptów, więc postanowiłam spód zrobić sama, raczej kruchy niż biszkoptowy. [B]Składniki[/B] 18 dkg mąki 6 dkg cukru pudru 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia ( na końcu noża) 12 dkg masła (zimnego, podzielonego na płatki) 1 jajo szczypta soli [B]Masa twarogowa[/B] 25 dkg białego sera 8 dkg cukru pudru 1 podwójna paczka cukru waniliowego sok z 1/2 cytryny trochę otartej skórki z cytryny 1/4 l (szklanka) śmietany kremówki 3 łyżeczki sproszkowanej żelatyny Z mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, masła, jajka i szczypty soli szybko zagniatamy ciasto, które powinno być gładkie i elastyczne. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 30 - 40 minut do lodówki. Po upływie tego czasu, ciastem wykładamy tortownicę o średnicy 26 cm, formując nieco wyższy brzeg, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy w gorącym piekarniku ( u mnie 200 - 210 st) przez około 20 minut. Krążek po zsunięciu z tortownicy dokładnie ochładzamy. Żelatynę zalewamy 5 łyżkami wrzątku i rozpuszczamy na małym ogniu, cięgle mieszając. Ser przecieramy przez druciane sitko i ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką z cytryny. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, łączymy z utartym twarogiem i dodajemy, ciągle mieszając, rozpuszczoną żelatynę. Masą twarogową pokrywamy równomiernie krążek tortowy, na masie ciasno układamy umyte, pozbawione szypułek i dokładnie osączone truskawki. Miejscami po szypułkach powinny leżeć na masie twarożkowej, a "czubkami" ku górze. Nie podawałam ile należy wziąć truskawek, ponieważ zależy to od ich wielkości i sposobu ułożenia. Torcik przez 1 godzinę ochładzamy w lodowce i - podajemy do stołu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Torcik truskawkowo - twarożkowy
Bottom