- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Pyszny, nie za słodki, lekko kwaśny.
W sezonie używam świeżych wiśni, które po wypestkowaniu mrożę, a poza sezonem ratuję się mrożonymi ze sklepu
Propocje na mały torcik 18-20 cm.
Upiec biszkopt z 4 jaj w tortownicy o średnicy 16-18 cm.
Najlepiej dzień wcześniej i zostawić bez przykrycia do nastepnego dnia.
Odkroić skorupkę biszkoptu z góry, pokruszyć do miseczki.
Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Zanim zabierzemy się do wykonania trotu sprawdzamy czy nasza tortownica jest wystarczająco wysoka żeby zmieściła biszkopt i 3 przełożenia. Jeśli nie jest (a to jest bardzo prawdopodobne) trzeba ją podwyższyć za pomoca opaski z folii aluminiowej.
Do nasączenia potrzebujemy 150 ml wody z cytryną i cukrem lub słabej herbaty.
Na przełożnie potrzebujemy:
350 g śmietanki 30%
125 g mascarpone
250 g wiśni mrożonych
1,5 opakowania galaretki wiśniowej
Śmietankę ubić z mascarpone na sztywno, wstawić do lodówki.
Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku. Wiśnie poktoić na ćwiartki, wrzucić do gorącej galaterki, wymieszać i poczekać aż zacznie tężeć.
Szybko wmieszać w 3 partiach do ubitej śmietanki.
Trzeba działac szybko bo masa tężeje dość szybko.
Pierwszy krążek biszkoptu ułożyć na paterze, zapiąć obręcz tortownicy, nasączyć za pomoca pędzelka 1/3 ilości płynu.
Wyłożyć 1/3 masy wiśniowej, wyrównać.
Położyc drugi krążek, nasączyć, 1/3 masy.
Położyć trzeci krążek, nasączyć, wyłożyć resztę masy, wyrównać.
Wstawić do lodówki na ok. godzinę żeby wszystko stężało.
Do wykończenia potrzebujemy
200 ml śmietanki
125 g mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
Ubić śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem na sztywno.
Wyjąć tort z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy. Posmarować brzegi tortu masą i obsypać okruszkami.
Można posmarowąc również górę tortu. Ja czasami smaruję górę, czasami nie
Takie zdjęcie mam... tutaj góra nie jest posmarowana bitą śmietaną.
W sezonie używam świeżych wiśni, które po wypestkowaniu mrożę, a poza sezonem ratuję się mrożonymi ze sklepu

Propocje na mały torcik 18-20 cm.
Upiec biszkopt z 4 jaj w tortownicy o średnicy 16-18 cm.
Najlepiej dzień wcześniej i zostawić bez przykrycia do nastepnego dnia.
Odkroić skorupkę biszkoptu z góry, pokruszyć do miseczki.
Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Zanim zabierzemy się do wykonania trotu sprawdzamy czy nasza tortownica jest wystarczająco wysoka żeby zmieściła biszkopt i 3 przełożenia. Jeśli nie jest (a to jest bardzo prawdopodobne) trzeba ją podwyższyć za pomoca opaski z folii aluminiowej.
Do nasączenia potrzebujemy 150 ml wody z cytryną i cukrem lub słabej herbaty.
Na przełożnie potrzebujemy:
350 g śmietanki 30%
125 g mascarpone
250 g wiśni mrożonych
1,5 opakowania galaretki wiśniowej
Śmietankę ubić z mascarpone na sztywno, wstawić do lodówki.
Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku. Wiśnie poktoić na ćwiartki, wrzucić do gorącej galaterki, wymieszać i poczekać aż zacznie tężeć.
Szybko wmieszać w 3 partiach do ubitej śmietanki.
Trzeba działac szybko bo masa tężeje dość szybko.
Pierwszy krążek biszkoptu ułożyć na paterze, zapiąć obręcz tortownicy, nasączyć za pomoca pędzelka 1/3 ilości płynu.
Wyłożyć 1/3 masy wiśniowej, wyrównać.
Położyc drugi krążek, nasączyć, 1/3 masy.
Położyć trzeci krążek, nasączyć, wyłożyć resztę masy, wyrównać.
Wstawić do lodówki na ok. godzinę żeby wszystko stężało.
Do wykończenia potrzebujemy
200 ml śmietanki
125 g mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
Ubić śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem na sztywno.
Wyjąć tort z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy. Posmarować brzegi tortu masą i obsypać okruszkami.
Można posmarowąc również górę tortu. Ja czasami smaruję górę, czasami nie

Takie zdjęcie mam... tutaj góra nie jest posmarowana bitą śmietaną.
