Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Torcik z owocami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 723909" data-attributes="member: 592"><p><strong>Torcik z owocami</strong></p><p>[ATTACH=full]28342[/ATTACH]</p><p>tak się szumnie nazywa ,ale wg mnie to taka legumina ,pyszna zresztą ,przepis z pocztówek kulinarnych pani B.Markuzy-Bienieckiej</p><p>10 dag szampanek (biszkopcików)</p><p>1 szklanka soku wiśniowego ,malinowego ,jeżynowego itp(wiśniowy dałam trochę wzmocniony nalewką wiśniową)</p><p>1 słoik kompotu z brzoskwiń(teraz łatwiej o taki z puszki ) lub 40 dag świeżych owoców (truskawki ,maliny ,winogrona , itp)</p><p>2 niepełne szklanki mleka</p><p>1 torebka (na 1/2 l mleka) budyniu wiśniowego ,cytrynowego ,waniliowego</p><p> 1 torebka galaretki wiśniowej ( ja w sumie 2 szklanki wzięłam soku malinowo - jeżynowy i 2 czubate łyżeczki agar-agar)</p><p>1 szklanka bitej śmietanki (ja wzięłam 500ml śmietanki 36% i do części już ubitej dałam zalane łyżką miodu i 1 łyżeczką nalewki wiśniowej garść malin)</p><p>[ATTACH=full]28343[/ATTACH]</p><p>Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia ,a boki folią.Na dno ułożyć szampanki maczane w soku.Na to ułożyć owoce z kompotu lub opłukane i osuszone świeże .Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu (zamiast wody warto dać sok )-ja w tym miejscu pogotowałam sok (malinowy był słodzony ,jeżynowy nie ) z agar agar tak z 3 minuty i lekko wystudzony wlałam na owoce !Ale jeśli robimy galaretkę z papierka to zalewamy owoce już taka gęstniejącą i chłodzimy w lodówce.</p><p>Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu(ja dałam 2 łyżeczki cukru zamiast 2 łyżek) biorąc trochę mniej mleka niż w przepisie</p><p>I letni(trzeba położyć na budyń folię spożywczą ,żeby nie zrobił się kożuch) wyłożyć na galaretkę w tortownicy.</p><p>Znowu schłodzić .Ubić śmietankę i udekorować</p><p></p><p>Ja śmietankę podzieliłam na dwie części i do jednej dałam garść malin polanych miodem i nalewką -ta poszła na torcik pierwsza ,a potem dałam resztę śmietanki i przybrałam malinami </p><p>Kiepsko się kroi ale pyszne jest </p><p>[ATTACH=full]28344[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 723909, member: 592"] [B]Torcik z owocami[/B] [ATTACH=full]28342[/ATTACH] tak się szumnie nazywa ,ale wg mnie to taka legumina ,pyszna zresztą ,przepis z pocztówek kulinarnych pani B.Markuzy-Bienieckiej 10 dag szampanek (biszkopcików) 1 szklanka soku wiśniowego ,malinowego ,jeżynowego itp(wiśniowy dałam trochę wzmocniony nalewką wiśniową) 1 słoik kompotu z brzoskwiń(teraz łatwiej o taki z puszki ) lub 40 dag świeżych owoców (truskawki ,maliny ,winogrona , itp) 2 niepełne szklanki mleka 1 torebka (na 1/2 l mleka) budyniu wiśniowego ,cytrynowego ,waniliowego 1 torebka galaretki wiśniowej ( ja w sumie 2 szklanki wzięłam soku malinowo - jeżynowy i 2 czubate łyżeczki agar-agar) 1 szklanka bitej śmietanki (ja wzięłam 500ml śmietanki 36% i do części już ubitej dałam zalane łyżką miodu i 1 łyżeczką nalewki wiśniowej garść malin) [ATTACH=full]28343[/ATTACH] Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia ,a boki folią.Na dno ułożyć szampanki maczane w soku.Na to ułożyć owoce z kompotu lub opłukane i osuszone świeże .Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu (zamiast wody warto dać sok )-ja w tym miejscu pogotowałam sok (malinowy był słodzony ,jeżynowy nie ) z agar agar tak z 3 minuty i lekko wystudzony wlałam na owoce !Ale jeśli robimy galaretkę z papierka to zalewamy owoce już taka gęstniejącą i chłodzimy w lodówce. Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu(ja dałam 2 łyżeczki cukru zamiast 2 łyżek) biorąc trochę mniej mleka niż w przepisie I letni(trzeba położyć na budyń folię spożywczą ,żeby nie zrobił się kożuch) wyłożyć na galaretkę w tortownicy. Znowu schłodzić .Ubić śmietankę i udekorować Ja śmietankę podzieliłam na dwie części i do jednej dałam garść malin polanych miodem i nalewką -ta poszła na torcik pierwsza ,a potem dałam resztę śmietanki i przybrałam malinami Kiepsko się kroi ale pyszne jest [ATTACH=full]28344[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Torcik z owocami
Bottom