Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
TORCIKI - debiut na forum
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="lola157" data-source="post: 239873" data-attributes="member: 1230"><p><strong>ja.1980 </strong>- nie wiem czy jest jakaś specjalna spożywcza glukoza, ale ja używam takiej "aptekowej"</p><p></p><p><strong>Elka</strong> - ja wlewam płyny do miksera a właściwie do robota z łopatkami do mieszania (a właściwie z nożem bo mi łopatki gdzieś wcięło) i wsypuję cukier puder. Nie przesiewam bo robot to i tak wymiesza, ale mieszając ręcznie napewno bym przesiewała.</p><p>Z tych proporcji co dawałam wcześniej to raczej lepiej robić płat do przykrywania całego ciasta - będzie taki cieńszy i "miękkszy", a do ozdób trochę więcej pudru i ewentualnie przy lepieniu też podsypywać co by się nie ciągały za paluchami - niestety nie podam dokładnie ile tego cukru bo ja robię to na oko - trzeba czuć czy da się cosik ulepić czy nie. Poza tym ozdoby będą twardsze i lepiej będą "stać" na cieście.</p><p>Choinka to masa z bloku czekoladowego który robiłam tego samego dnia, tyle że jeszcze bez dodatków typu herbatniki czy bakalie.</p><p>Jeżeli chodzi o schnięcie - dzień wcześniej w zupełności wystarczy a właściwie dobre są już tego samego dnia po kilku godzinach. Moje robone były tydzień wcześniej, na wszelki wypadek, jakby coś nie wyszło to mogłam wymyśleć coś innego, a poza tym przyjemnie jest ciasto dokończyć tylko wtykając gotowe ozdoby a nie lepiąc na bieżąco</p><p>Aha i jeszcze - ja nie owijam folią. A po co owijać? Jak marcepan?</p><p></p><p>Jeżeli ktoś będzie robił ozdóbki to ja chcę foto i źródło inspiracji....</p><p>Pozdrawiam i życzę dobrej zabawy z "plasteliną"</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="lola157, post: 239873, member: 1230"] [B]ja.1980 [/B]- nie wiem czy jest jakaś specjalna spożywcza glukoza, ale ja używam takiej "aptekowej" [B]Elka[/B] - ja wlewam płyny do miksera a właściwie do robota z łopatkami do mieszania (a właściwie z nożem bo mi łopatki gdzieś wcięło) i wsypuję cukier puder. Nie przesiewam bo robot to i tak wymiesza, ale mieszając ręcznie napewno bym przesiewała. Z tych proporcji co dawałam wcześniej to raczej lepiej robić płat do przykrywania całego ciasta - będzie taki cieńszy i "miękkszy", a do ozdób trochę więcej pudru i ewentualnie przy lepieniu też podsypywać co by się nie ciągały za paluchami - niestety nie podam dokładnie ile tego cukru bo ja robię to na oko - trzeba czuć czy da się cosik ulepić czy nie. Poza tym ozdoby będą twardsze i lepiej będą "stać" na cieście. Choinka to masa z bloku czekoladowego który robiłam tego samego dnia, tyle że jeszcze bez dodatków typu herbatniki czy bakalie. Jeżeli chodzi o schnięcie - dzień wcześniej w zupełności wystarczy a właściwie dobre są już tego samego dnia po kilku godzinach. Moje robone były tydzień wcześniej, na wszelki wypadek, jakby coś nie wyszło to mogłam wymyśleć coś innego, a poza tym przyjemnie jest ciasto dokończyć tylko wtykając gotowe ozdoby a nie lepiąc na bieżąco Aha i jeszcze - ja nie owijam folią. A po co owijać? Jak marcepan? Jeżeli ktoś będzie robił ozdóbki to ja chcę foto i źródło inspiracji.... Pozdrawiam i życzę dobrej zabawy z "plasteliną" [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
TORCIKI - debiut na forum
Bottom