Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
TORCIKI - debiut na forum
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="lola157" data-source="post: 249240" data-attributes="member: 1230"><p><strong>Annaa</strong> - przepiszę Ci wszystko dokładnie z książeczki z której piekłam biszkopt:</p><p>Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko. Żółtka z połową cukru, otartą skórką z cytryny i 2 łyżkami ciepłej wody ubić na gęstą puszystą masę. Białka z resztą cukru pudru ubić na sztywną pianę i dodać do masy jajecznej. Dodać oczyszczony mak wymieszany z mąką i wszystko razem połączyć.</p><p>Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. i piec ok. 45 min.</p><p></p><p>Po wyjęciu (jeszcze ciepłe) okrajam brzegi od tortownicy i odwracam do góry dnem żeby mieć płaski wierzch ciasta.</p><p></p><p>Co do śmietany - ja używałam akurat tej co miałam (augustowska chyba), nie ma znaczenia firma tylko procenty.</p><p>Śmietanę wlewam zawsze do czekolady jeszcze na parze (bo czekolada zastyga od razu po dodaniu zimnej śmietany), później ubijam normalnie - bez pary.</p><p></p><p>Co do dekoracji - zależy to tylko i wyłącznie od gustu i podniebienia robiącego, więc czekoladowe zygzaki jak najbardziej.</p><p></p><p>Mam nadzieję że pomogłam i czekam na efekt.</p><p>Pozdrawiam</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="lola157, post: 249240, member: 1230"] [B]Annaa[/B] - przepiszę Ci wszystko dokładnie z książeczki z której piekłam biszkopt: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko. Żółtka z połową cukru, otartą skórką z cytryny i 2 łyżkami ciepłej wody ubić na gęstą puszystą masę. Białka z resztą cukru pudru ubić na sztywną pianę i dodać do masy jajecznej. Dodać oczyszczony mak wymieszany z mąką i wszystko razem połączyć. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. i piec ok. 45 min. Po wyjęciu (jeszcze ciepłe) okrajam brzegi od tortownicy i odwracam do góry dnem żeby mieć płaski wierzch ciasta. Co do śmietany - ja używałam akurat tej co miałam (augustowska chyba), nie ma znaczenia firma tylko procenty. Śmietanę wlewam zawsze do czekolady jeszcze na parze (bo czekolada zastyga od razu po dodaniu zimnej śmietany), później ubijam normalnie - bez pary. Co do dekoracji - zależy to tylko i wyłącznie od gustu i podniebienia robiącego, więc czekoladowe zygzaki jak najbardziej. Mam nadzieję że pomogłam i czekam na efekt. Pozdrawiam [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
TORCIKI - debiut na forum
Top
Bottom