- Sty 8, 2006
- 121
- 0
- 0
Nie wiem czy takie ciacho pojawiło się już na forum bo przepisów tu jest ogromna ilość ale chciałabym podzielić się przepisem który mam w swoim archiwum już jakiś czas a dostałam go od mojego kolegi z Krakowa Dzięki Maćku a właściwie mamo Maćka
tort ten obskakuje wszystkie urodzinowe imprezy dzidziusiowe też bo jest bez wódeczki
ale można ją dodać
I tak :
Biszkopt piekę dzień wcześniej ale można tego samego dnia.
6 jaj
230 gram cukru
230 gram mąki tortowej+1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na maxa mikserem(ja całe ciasto robię w termomixie)ale mikser też ok
Pod koniec ubijania stopniowo dosypujemy cukru zmniejszając obroty miksera
dodajemy żółteczka też stopniowo i wolno mieszając mąkę z proszkiem
pieczemy w 180c przez 20-30 min.Ja daję biszkopt do prostokątnej foremki.Studzimy i potem robimy masę
1 litr kremówki 30% schłodzonej rzecz jasna
ubijamy z cukrem pudremw/g uznania ilość cukru i ze śmietan-fixem na litr kremówki 4 śmietan-fixy.
puszkę ananasów otwieramy i sok dajemy do osobnego kubka a owoce kroimy na drobne kawałki.Wiórki kokosowe około 1/2 100g.paczki zalewamy wrzącą wodą około 2/3 szklanki i miksujemy a potem odsączamy na sitku płyn ten to mleczko kokosowe.
mleczko kokosowe mieszamy z sokiem ananasowym i nasączamy tą miksturą biszkopcik który przekrawamyna pół lub 3 części.Dajemy na to bitą śmietankę i posypujemy ją wiórkami kokosowymi oraz częścią ananasów przykrywamy biszkopcikiem.resztą bitej śmietany i owocami z kokosem zdobimy tort.Zostawiamy go w lodówce na ok.3 h. Wbrew pozorom b.szybkie torcidło
Pozdrowionka i smacznego
I tak :
Biszkopt piekę dzień wcześniej ale można tego samego dnia.
6 jaj
230 gram cukru
230 gram mąki tortowej+1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy na maxa mikserem(ja całe ciasto robię w termomixie)ale mikser też ok
Pod koniec ubijania stopniowo dosypujemy cukru zmniejszając obroty miksera
dodajemy żółteczka też stopniowo i wolno mieszając mąkę z proszkiem
pieczemy w 180c przez 20-30 min.Ja daję biszkopt do prostokątnej foremki.Studzimy i potem robimy masę
1 litr kremówki 30% schłodzonej rzecz jasna
puszkę ananasów otwieramy i sok dajemy do osobnego kubka a owoce kroimy na drobne kawałki.Wiórki kokosowe około 1/2 100g.paczki zalewamy wrzącą wodą około 2/3 szklanki i miksujemy a potem odsączamy na sitku płyn ten to mleczko kokosowe.
mleczko kokosowe mieszamy z sokiem ananasowym i nasączamy tą miksturą biszkopcik który przekrawamyna pół lub 3 części.Dajemy na to bitą śmietankę i posypujemy ją wiórkami kokosowymi oraz częścią ananasów przykrywamy biszkopcikiem.resztą bitej śmietany i owocami z kokosem zdobimy tort.Zostawiamy go w lodówce na ok.3 h. Wbrew pozorom b.szybkie torcidło