Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort Ambasador
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="zauberi" data-source="post: 1259456" data-attributes="member: 23623"><p>Tort Ambasador</p><p>Modyfikacja przepisu z książeczki Udane wypieki - Ciasta Biszkoptowe. Biblioteczka Poradnika Domowego</p><p>Biszkopt:</p><p></p><p> 6 jaj,</p><p> 1 szklanka mąki pszennej tortowej,</p><p> 1 szklanka cukru,</p><p> 2 łyżki mąki ziemniaczanej,</p><p> 1 łyżka octu</p><p> płaska łyżeczka proszku do pieczenia</p><p></p><p>Krem:</p><p></p><p> 400 g masła,</p><p> 1/2 szklanki cukru,</p><p> 6 żółtek,</p><p> 3 szklanki mleka,</p><p> 2 opakowania budyniu (dałam śmietankowy z białą czekoladą),</p><p> 1 łyżka mąki pszennej</p><p> 2-3 łyżki kakao,</p><p> 100 g gorzkiej czekolady,</p><p> 10 dag rodzynek,</p><p> 10 dag orzechów włoskich,</p><p> puszka brzoskwiń</p><p></p><p></p><p>Biszkopt: białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem i mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać, dodać ocet. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (o śr. min. 21 cm). Piec do &quot;suchego patyczka&quot;.</p><p></p><p>Krem: 2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Żółtka zmiksować z mąką i budyniem. Dodać do gotującego się mleka. Pogotować 2-3 minuty. Wystudzić.</p><p></p><p>Miękkie masło utrzeć na puszysty krem. Dodawać po łyżce zimnego budyniu. Krem podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Zmiksować, odłożyć kilka łyżek na posmarowanie boków i wierzchu. Do części z kakao dodać połowę czekolady posiekanej w kostkę, posiekane orzechy i rodzynki. Do białej części dodać pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie (nie dałam wszystkich, część odłożyłam do dekoracji).</p><p></p><p>Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy nasączyć wodą z sokiem z cytryny i cukrem, posmarować kremem bakaliowym. Przykryć drugim blatem, nasączyć, posmarować kremem z brzoskwiniami. Przykryć trzecim blatem, nasączyć, posmarować resztą kremu kakaowego, udekorować resztą czekolady - u mnie także brzoskwiniami. Schłodzić.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="zauberi, post: 1259456, member: 23623"] Tort Ambasador Modyfikacja przepisu z książeczki Udane wypieki - Ciasta Biszkoptowe. Biblioteczka Poradnika Domowego Biszkopt: 6 jaj, 1 szklanka mąki pszennej tortowej, 1 szklanka cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka octu płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 400 g masła, 1/2 szklanki cukru, 6 żółtek, 3 szklanki mleka, 2 opakowania budyniu (dałam śmietankowy z białą czekoladą), 1 łyżka mąki pszennej 2-3 łyżki kakao, 100 g gorzkiej czekolady, 10 dag rodzynek, 10 dag orzechów włoskich, puszka brzoskwiń Biszkopt: białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem i mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać, dodać ocet. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (o śr. min. 21 cm). Piec do "suchego patyczka". Krem: 2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Żółtka zmiksować z mąką i budyniem. Dodać do gotującego się mleka. Pogotować 2-3 minuty. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puszysty krem. Dodawać po łyżce zimnego budyniu. Krem podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Zmiksować, odłożyć kilka łyżek na posmarowanie boków i wierzchu. Do części z kakao dodać połowę czekolady posiekanej w kostkę, posiekane orzechy i rodzynki. Do białej części dodać pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie (nie dałam wszystkich, część odłożyłam do dekoracji). Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy nasączyć wodą z sokiem z cytryny i cukrem, posmarować kremem bakaliowym. Przykryć drugim blatem, nasączyć, posmarować kremem z brzoskwiniami. Przykryć trzecim blatem, nasączyć, posmarować resztą kremu kakaowego, udekorować resztą czekolady - u mnie także brzoskwiniami. Schłodzić. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort Ambasador
Top
Bottom