- Sie 20, 2007
- 223
- 0
- 0
Spód tortu:
1 łyżka oleju
100 ml śmietanki
250 g płynnej polewy z mlecznej czekolady
100g płatków kukurydzianych
Masa i dekoracja:
puszka ananasów (680g)
sok ananasowy (ten z puszki)
sok z 1 cytryny
50 g cukru
8 łyżeczek żelatyny
400 ml śmietany
400 g twarogu na sernik
mleczna czekolada (do dekoracji)
1.Spód tortownicy (26cm) wyłożyć pergaminem, a obręcz nasmarować olejem. Do rondelka wlać śmietankę i polewę, podgrzać, mieszając. Zdjąć z ognia. Płatki kukurydziane lekko rozgnieść w woreczku, wsypać do masy, wymieszać. Masę wyłożyć na spód tortownicy, wygładzić, odstawić, by zastygła.
2. Plastry ananasa odsączyć z zalewy, w dwóch warstwach rozłożyć je na spodzie płatków. Sok ananasowy lekko podgrzać z sokiem z cytryny i cukrem. Dodać namoczoną żelatynę, rozpuścić. Galaretkę odstawić do wystudzenia.
3. 400 ml śmietany ubić na sztywno. Tuż przed zastygnięciem galaretki ananasowej dodać do niej twaróg, dokładnie wymieszać. Dodać bitą śmietanę, delikatnie wymieszać. Masę serową równomiernie wyłożyć na plastrach ananasa, wygładzić. Tort wstawić na noc do lodówki, by masa stężała. Ozdobić wiórkami z mlecznej czekolady.
UWAGI:
Zrobiłam w takiej tortownicy, jak podano w przepisie, i wyszło płaskie, więc lepiej użyć mniejszej!
Przy 8 łyżeczkach żelatyny ciasto nie tężeje jak powinno, radzę więc dodać ciut więcej
A płatki kukurydziane dziwnie smakują, trochę jak rozmokły papier w tym spodzie (może dlatego że zamiast polewy rozpuściłam prawdziwą czekoladę). Zastanawiam się więc, czym można zastąpić ten spód, bo góra jest bardzo dobra
No i dzisiaj po zakupie galaretki ananasowej pomyślałam, że możnaby ją jeszcze wylać na wierzch
przepis pochodzi z gazety "Sól i pieprz" Luty2/2007
1 łyżka oleju
100 ml śmietanki
250 g płynnej polewy z mlecznej czekolady
100g płatków kukurydzianych
Masa i dekoracja:
puszka ananasów (680g)
sok ananasowy (ten z puszki)
sok z 1 cytryny
50 g cukru
8 łyżeczek żelatyny
400 ml śmietany
400 g twarogu na sernik
mleczna czekolada (do dekoracji)
1.Spód tortownicy (26cm) wyłożyć pergaminem, a obręcz nasmarować olejem. Do rondelka wlać śmietankę i polewę, podgrzać, mieszając. Zdjąć z ognia. Płatki kukurydziane lekko rozgnieść w woreczku, wsypać do masy, wymieszać. Masę wyłożyć na spód tortownicy, wygładzić, odstawić, by zastygła.
2. Plastry ananasa odsączyć z zalewy, w dwóch warstwach rozłożyć je na spodzie płatków. Sok ananasowy lekko podgrzać z sokiem z cytryny i cukrem. Dodać namoczoną żelatynę, rozpuścić. Galaretkę odstawić do wystudzenia.
3. 400 ml śmietany ubić na sztywno. Tuż przed zastygnięciem galaretki ananasowej dodać do niej twaróg, dokładnie wymieszać. Dodać bitą śmietanę, delikatnie wymieszać. Masę serową równomiernie wyłożyć na plastrach ananasa, wygładzić. Tort wstawić na noc do lodówki, by masa stężała. Ozdobić wiórkami z mlecznej czekolady.
UWAGI:
Zrobiłam w takiej tortownicy, jak podano w przepisie, i wyszło płaskie, więc lepiej użyć mniejszej!
Przy 8 łyżeczkach żelatyny ciasto nie tężeje jak powinno, radzę więc dodać ciut więcej

A płatki kukurydziane dziwnie smakują, trochę jak rozmokły papier w tym spodzie (może dlatego że zamiast polewy rozpuściłam prawdziwą czekoladę). Zastanawiam się więc, czym można zastąpić ten spód, bo góra jest bardzo dobra

No i dzisiaj po zakupie galaretki ananasowej pomyślałam, że możnaby ją jeszcze wylać na wierzch

przepis pochodzi z gazety "Sól i pieprz" Luty2/2007

Ostatnią edycję dokonał moderator: