Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort bezowy ze śliwkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="ewalukas" data-source="post: 433741" data-attributes="member: 2190"><p><strong>Ciasto:</strong></p><p><strong></strong>15 dag cukru</p><p>op. cukru waniliowego</p><p>5 żółtek</p><p>2 łyżeczki pr. do piecz.</p><p>4 - 5 łyżek mleka</p><p>15 dag mąki</p><p>12 dag masła</p><p>szczypta soli</p><p></p><p>Masło, cukier, sól i cukier waniliowy zmiksować. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem do piecz. i mleko, utrzeć. Wlać do tortownicy (mi wyszła taka 28 cm).</p><p>Piec 20 min w 175 st.</p><p></p><p><strong>Beza:</strong></p><p><strong></strong>3 białka</p><p>10 dag cukru pudru</p><p>5 dag płatków migdałowych</p><p></p><p>Białka ubić z cukrem. Pianę włożyć do takiej samej tortownicy, posypać płatkami i piec 25 min w 175 st.</p><p></p><p><strong>Masa śliwkowa:</strong></p><p><strong></strong>50 dag śliwek</p><p>1 szkl soku winogronowego</p><p>5 dag cukru</p><p></p><p>Śliwki wydrolować, zalać sokiem, dodać cukier i dusić 2 - 3 minuty. Ostudzić i wyłozyć na cieście. </p><p></p><p><strong>Krem:</strong></p><p><strong></strong>4 łyżeczki żelatyny</p><p>szkl czerwonego wina</p><p>szkl soku winogronowego</p><p>5 dag cukru</p><p>op. budyniu waniliowego</p><p>szkl kremówki</p><p></p><p>Żelatynę wymieszać z winem, sokiem i cukrem. Mieszając zagotować. Budyń rozrobić z 6 łyżkami zimnej wody, dodać do mieszanki winnej i zagotować. Przestudzić, wymieszać z ubitą na sztywno kremówką.</p><p>Krem rozsmarować na śliwkach. Przykryć krążkiem bezowym.</p><p>Chłodzić 2 godziny.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ewalukas, post: 433741, member: 2190"] [B]Ciasto: [/B]15 dag cukru op. cukru waniliowego 5 żółtek 2 łyżeczki pr. do piecz. 4 - 5 łyżek mleka 15 dag mąki 12 dag masła szczypta soli Masło, cukier, sól i cukier waniliowy zmiksować. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem do piecz. i mleko, utrzeć. Wlać do tortownicy (mi wyszła taka 28 cm). Piec 20 min w 175 st. [B]Beza: [/B]3 białka 10 dag cukru pudru 5 dag płatków migdałowych Białka ubić z cukrem. Pianę włożyć do takiej samej tortownicy, posypać płatkami i piec 25 min w 175 st. [B]Masa śliwkowa: [/B]50 dag śliwek 1 szkl soku winogronowego 5 dag cukru Śliwki wydrolować, zalać sokiem, dodać cukier i dusić 2 - 3 minuty. Ostudzić i wyłozyć na cieście. [B]Krem: [/B]4 łyżeczki żelatyny szkl czerwonego wina szkl soku winogronowego 5 dag cukru op. budyniu waniliowego szkl kremówki Żelatynę wymieszać z winem, sokiem i cukrem. Mieszając zagotować. Budyń rozrobić z 6 łyżkami zimnej wody, dodać do mieszanki winnej i zagotować. Przestudzić, wymieszać z ubitą na sztywno kremówką. Krem rozsmarować na śliwkach. Przykryć krążkiem bezowym. Chłodzić 2 godziny. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Tort bezowy ze śliwkami
Top
Bottom